Annons ↓ Annons ↑

Vernissage: Vi gör det för CV:t

Idag är det vernissage för utställningen ”Vi gör det för CV:t” på Göteborgs Konstmuseum, där oljemålningarna på våning 5 får nytt liv med i samverkan med appen ”ArtTakeover”. Vi har pratat med Johan Ejerblom, en av de fyra som anordnat utställningen tillsammans med Nelly Engström, Elin Palmaer Karlsson och Kalle Pettersson.

Först och främst, berätta om utställningen!
– Det är en samlingsutställning av 45 st konstskoleelever, där vi använder augmented reality för att visa verken.

Och vad menas med det?
– För att uppleva utställningen laddar du ner appen ”ArtTakeover” till din mobil och besöker Göteborgs Konstmuseum. Vår tanke är att verken ska interagera med den befintliga samlingen på våning 5. Det är ingen aktion mot muséet eller konsten som hänger där, utan vi visar ett nytt sätt att se på och uppleva samtidskonst. Det är ett happening som planerats och utförs helt utan muséets vetskap vilket medför att vi inte helt vet vad som kommer hända ikväll.

Berätta mer om appen, hur fungerar den?
– Med appen installerad byts de befintliga oljemålningarna som fysiskt hänger på plats ut mot digitala verk som ingår i vår utställning.

Hur uppkom idén?
– Jag använde augmented reality i en tidigare utställning för att skapa interaktion i en musikvideo. Idén att göra en ”art takeover”, som vi kallar det, skapades sedan tillsammans i projektgruppen. Vi har diskuterat en hel del fram och tillbaka om tematik, vad vi vill säga och hur den praktiskt ska utföras. Efter vi satte ihop en grundform för projektet så undersökte vi på plats, valde ut vilka tavlor vi ville ha med i utställningen och bjöd in konstskoleelever i Göteborg.

Hur länge pågår utställningen?
– I dagsläget kommer appen att ligga uppe tillsvidare. Vi kommer att ta kontakt med muséet efteråt och se hur vi ska gå vidare med utställningen. Vi vill som sagt inte skapa någon irritation eller konflikt.

Och hur kommer kvällen att bli?
– Självklart hoppas vi ju på många besökare och att de som kommer ser utställningen som något nytt och innovativt. Vi hoppas även att muséet kommer se det som ett roligt initiativ och inte som ett påhopp.

Vad kan de som kommer förvänta sig av vernissagen?
– Tillsammans med konstmuseets befintliga samling kommer besökarna även kunna se samtida konst från konstnärer i början av deras bana. Utöver det så vet vi inte hur kvällen kommer arta sig.