Annons ↓ Annons ↑

Vera.K – under Peshis vingar

För att nya förmågor ska blomstra krävs ofta vägledning av erfarna ledare. Att Peshi är en veteran inom den svenska hiphopscenen råder det inga tvivel om. 2005 släppte hon sin första skiva och har sedan dess både haft en aktiv karriär som rappare och numera som mentor. Sedan 2015 ligger hon bakom verksamheten Gangshebang, som fokuserar på att hjälpa kvinnliga rappare i Göteborg.

– Under 90 talet var vi en handfull tjejer som rappade i Sverige. Tiderna har ändrats och det finns en helt ny generation som växt upp med svensk hiphop. Vilket innebär att det finns ett hav med tjejer som har en vision eller dröm om att få syssla med kulturen. Men tyvärr så upptas 95% av alla studios på fritidsgårdar och ungdomshus av killar. Finns inget utrymme för tjejer. Så tanken att starta en plattform för dessa tjejer var en självklarhet för mig. 

Vad har ni på gång just nu?
– Att öppna upp fler studios. Målet är att utöka verksamheten. Vi kommer dessutom släppa några av talangerna jag jobbat med under åren. Först ut är Vera.K. På toppen av det så är det mycket spelningar nu under våren.

Vad var det du såg i Vera som gjorde att du ville satsa på henne?
– Hunger. Hon är hungrig och en naturlig talang. Mycket integritet som person. Hon var 17 när hon kom till mig. Det jobb och de timmar jag sett henne lägga ner i studion under åren visade mig att hon har det som krävs.

Att Peshi har betytt mycket för Vera är ingen underdrift.
– Utan Peshi hade min vardag sett helt annorlunda ut. Jag gick på en självdestruktiv väg i livet med en ungdomskrets utan mål och drömmar innan jag träffade henne. Hon var den första som trodde på min raptalang och genom hennes pepp och push har jag lärt mig att tro på mig själv. Hon hjälpte mig hitta till en helt annan värld. 

Vera, du släppte en uppmärksammad freestyle över Cardi Bs ”Bodak Yellow i fjol. Berätta!
– Jag har alltid gillat Cardi B. Jag tycker hon är en riktigt autentisk karaktär som även visar att det spelar ingen roll vart du kommer ifrån, om du jobbar hårt så kan du lyckas i livet ändå, hon inspirerar mig på det viset. ”Bodak Yellow” kändes som en kul låt att göra en freestyle på. Ville göra en twist på versen och kicka den med exakt samma flow, som en utmaning.

Du fick förutom beröm också mycket hat, mest från killar?
– Jag upplevde faktiskt inte att jag fick så mycket hat. Visst det var en del ignoranta kommentarer men det är inget nytt. Vem blir inte hatad på år 2018? Vissa människor har inget bättre för sig.

Vad har du på gång 2018?
Jag har precis spelat in videon för min första singel ”TuggaKatt”. Detta är mitt första officiella släpp och är en låt som speglar mig, vem jag är och vart jag kommer ifrån i livet.  Sitter på ganska mycket musik som skall släppas 2018. 

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #50.