Annons ↓ Annons ↑

Välgörenhetsfest på Sticky Fingers

På fredag den 5 oktober arrangerar organisationen Children of Ssuubi ett event på Sticky Fingers, där vinsten går till organisationens välgörenhetsarbete i Uganda. Inför det fick vi en liten pratstund med Sandra Predan, en av arrangörerna.

Berätta, vad händer den 5 oktober?
– Då är det ett grymt event på Sticky Fingers till förmån för vår organisation Children of Ssuubi som arbetar med barn som bor på gatan i Uganda. Det kommer att bli en kväll med massor av musik, dans, tilltugg, drinkar och gött häng!

Vad kommer vi att få höra?
– De artister och DJ:s som fantastiskt nog ställer upp helt ideellt är Ikhana, DJ Finest, Nibla, Juwon Simmons, OX, David Kaye and the Weaponry, Pash och Kaskelott, eventuellt någon mer! Vi är så pepp!

Du är ju en av dem som organiserar, vad är det som driver dig?
– Jag tror stenhårt på den här organisationen och jag vet med facit i hand att den gör skillnad för de barn som organisationen jobbar med i Uganda. Att se och veta det är det som driver mig mest. Vi är ett fantastiskt gäng eldsjälar som pushar varandra.

Berätta om Children of Ssuubi!
– Children of Ssuubi finns som organisation både i Sverige och i Uganda. I Sverige ligger fokus på att dra in pengar till organisationen i Uganda där de jobbar rent praktiskt med barnen. Barnen vi jobbar med bor ensamma på gatan, utan familj eller vuxna som tar hand om dem. Vårt stora mål med barnen är att de ska återintegreras med sina familjer och det försöker vi förverkliga genom olika steg. I början besöker barnet vårt dagcenter, sedan flyttar de in i vårt transitboende för att sedan börja skolan. I den svängen börjar det stora arbetet med familjeåterintegreringen. Personalen åker landet runt för att hitta deras familjer. Just nu är 30 barn inskrivna på dagcentret. 29 barn är räddade från gatan och med sponsrad utbildning, 11 av dessa är fullt återintegrerade till sina familjer och 18 är på väg att bli återintegrerade. Inget av detta vore möjligt utan sponsorer och folk som skänker pengar till organisationen.

Det finns ju så mycket man vill och kanske hade behövt göra, kan det kännas övermäktigt ibland?
– Det kan det absolut göra, men tyvärr tror jag att det är den känslan som gör att folk tänker att det inte är någon idé att göra något överhuvudtaget, vilket är helt fel. Jag vill sikta mot stjärnorna för det samhälle jag tror på och vill se, men samtidigt försöka landa i någon slags realism om vad jag faktiskt kan bidra med här och nu. Det tror jag är viktigt.

Hur fick du tummen ur och engagerade dig?
– Under min praktik på socionomprogrammet så praktiserade jag på Children of Ssuubi i Uganda i fem månader och fick se vilket fantastiskt jobb de gör. Efter praktikens slut kändes det självklart att fortsätta vara med på ett hörn vilket då blev i styrelsen i Sverige.

Om man inte kan komma på fredag men ändå vill vara med, vad kan man göra?
– Man kan swisha valfri summa till 1234 417 234 med ”Musikfestival” som meddelande, bli månadsgivare till organisationen med valfri summa, eller hemskt gärna bli sponsor för ett barn. All info finns på vår hemsida www.childrenofssuubi.com

Vad behövs för att en fredagskväll ska bli riktigt bra?
– Att kvällen börjar hemma hos någon med gött häng, god mat, peppande till dans för att sedan ta sig vidare ut. Där ska det finnas riktigt bra musik att dansa till. Dans är viktigt! Och att vara omringad av människor man tycker om!

Text: Frida Bergkvist