Annons ↓ Annons ↑

Vad dricker vi i sommar?


Nästan halva 2019 är redan avverkat och nu kan man väl snart säga att sommaren är här på riktigt. Vilka dryckestrender har året bjudit på hittills? Vad kommer folk att dricka i sommar?

Vem är då jag att bedöma det här? Egentligen ingen, men efter att ha jobbat åtta år på olika barer och restauranger runtom i Skandinavien har jag med råge gjort mina 10 000 timmar bakom baren. Lägg sedan till tiden man spenderat på den roligare sidan av baren. Då skulle jag i alla fall säga att jag har ett hum om vad som pågår.

I allmänhet skulle man kunna säga att trenderna i dryckesväg följer trenderna i samhället i stort, med mycket fokus på hållbarhet och hälsa. Att trender har speglats i dryckesutbudet är dock ingenting som är nytt för i år och kanske inte längre bör betraktas som trend, men hållbarhet och hälsa fortsätter att växa sig större och verkar vara här för att stanna på riktigt. 

Den tydligaste trenden enligt mig är inställningen till och kvaliteten på det alkoholfria utbudet. För bara ett par år sedan var alkoholfritt lika med juiceblandningar och alkoholfri Carlsberg. 2019 är dock året då restauranger och barer som vill vara med i matchen satsar på ett gäng väl arbetade mocktails, ett par schysta alkoholfria öl och alkoholfria viner att välja bland. Inget av det här är nytt men man kan se att det har exploderat på senare tid och ingenting tyder på ett slut. Snarare tvärtom. Stigmatiseringen kring att dricka alkoholfritt minskar och att dricka två goda mocktails med hemlagade syrups, färskpressad frukt och spännande örtblandningar är något för fler än gravida och hälsofreaks i sommar.

Även mer alkoholsvaga drinkar är något vi kommer se mycket mer av i sommar. Spritzers är gott och svalkande samtidigt som man kan hålla på längre utan att bli full och allt för på kanelen. Perfekt för dagsfesten. Samma sak med cocktails med grund på likör, vermouth eller sherry är något som dyker upp allt mer. Man dricker mer för smak hellre än alkohol per krona. 

Något som går att se tydligt i de allra flesta barer just nu är hållbarhetsarbetet. Sugrör i plast är en grej som försvinner allt mer i sommar. Antingen skippas dem helt eller byts ut mot nedbrytbara sugrör i till exempel papp. Perfekt tycker jag. Sugrör är enligt mig bara okej om du dricker drinkar på krossad is, eller om du är under tolv. Jag tycker mig också se att onödig garnityr och liknande som inte på något sätt lyfter drinken kommer att försvinna samtidigt som bartenders är bättre på att ta vara på sina rester. Att laga cordials av överblivet citrusskal eller att samarbeta med köken är två exempel där resterna återanvänds.

Text: Sean O’Brien