Upptäck Konstgöteborg

Göteborg har en massa gallerier, museum och utställningslokaler med såväl äldre konst som nya och mer oetablerade konstnärer. Ge dig ut på en gallerirunda och upptäck Konstgöteborg. 

Galleri Backlund, Karl Gustavsgatan 13

Galleri Backlund startades av Lars Backlund under 2007 och har bland annat haft utställningar med Sara Granér, Odd Nerdrum, Madeleine Pyk och Anders Zorn. Hos Galleri Backlund hittar du såväl kända som mindre kända konstnärer och galleriet visar både separatutställningar och samlingsutställningar. Här finns helt enkelt något för alla smaker. 
Hållplats: Vasa Viktoriagatan
Spårvagn: 2, 5 

Miva Fine Art Galleries, Korsgatan 18

Om du gillar färg och form är Miva Fine Art Galleries ett ställe för dig. Här hittar du ett modernt galleri med en stark internationell prägel. På väggarna hänger samtidskonst av konstnärer från när och fjärran där du finner såväl tavlor som skulpturer och andra konstinriktningar. 
Hållplats: Domkyrkan 
Spårvagn: 2, 6, 11 
Buss: 16, 19, 25

Hasselblad Center, Götaplatsen 6

Om du är svag för fotokonsten och gillar att bli fängslad av fotografier är Hasselblad Center väl värt ett besök. Hos Hasselblad Center hittar du fotografiska utställningar från både svenska och internationella fotografer. Dessutom delar de årligen ut Hasselbladpriset till en fotograf och följer upp prisutdelningen med en vinnarutställning. 
Hållplats: Berzeliigatan, Götaplatsen
Spårvagn: 5
Buss: 18, 50, 52, Grön, Röd

Illustration: Elin Anvegård

Konstepidemin, Konstepidemins väg 6

Konstepidemin har spännande lokaler som väcker nyfikenheten till liv, en gång i tiden huserade nämligen Göteborgs epidemisjukhus här. På Konstepidemin arrangeras såväl evenemang och större utställningar som mer renodlade galleriutställningar där mer etablerad konst blandas med platsbyggda installationer och ny och experimentell konst. Räkna med att bli överraskad! 
Hållplats: Linnéplatsen
Spårvagn: 1, 2, 6
Buss: 25, 52, 757, X2, X3

Galleri Box, Kastellgatan 10

Galleri Box är ett konstnärsdrivet galleri som fokuserar på samtidskonst. Här kan du hitta såväl utställningar som konstnärssamtal, föreläsningar och seminarier. Box är i en ständig utvecklingsprocess och utformas både av de utställningar och projekt som själva galleriet presenterar samtidigt som programmet även formas av ansökningar och idéer utifrån. Galleriet har dessutom en podd för dig som är sugen på att fördjupa dig i konstens värld. 
Hållplats: Pilgatan, Prinsgatan 
Spårvagn: 1, 6
Buss: 25, 60, X3

Röda Sten Konsthall, Röda Sten 1

Röda Sten Konsthall ligger i ett område med rik historia, här har såväl porterbryggeri och sockerbruk legat. Konsthallen ligger i ett gammalt pannhus som byggdes 1940 har gjort att rummen har högt i tak och spännande miljöer. Här hittar du utställningar från såväl lokala konstnärer som internationella. Under sommaren kan du även spana in Göteborgs Internationella Konstbiennals elfte upplaga The Ghost Ship and the Sea Change. 
Hållplats: Vagnhallen Majorna
Spårvagn: 3, 9

Illustration: Elin Anvegård

Röhsska, Vasagatan 37-39

Röhsska museet öppnade redan 1916 och är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här hittar du bland annat en modesamling, en samling med över 500 stolar och en basutställning med omkring 1000 designklassiker. Här finns verkligen en hel värld att botanisera i för dig som älskar design, form och kulturhistoria. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 5
Buss: 18, 50, 52, 753

Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen 6

Det är svårt att skriva en guide om Konstgöteborg utan att nämna klassikern Göteborgs Konstmuseum. Här hittar du en samling som framförallt består av västerländsk konst från 1400-talet till nutid med fokus på Norden. Museet arbetar med att skapa en dialog mellan nutida och äldre verk och väcker frågor, vidgar och problematiserar den konsthistoriska berättelsen. Här kan du bland annat spana in klassiska verk från Ivar Arosenius till Göteborgskoloristerna och Svensk modernism med Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.
Hållplats: Berzeliigatan, Götaplatsen
Spårvagn: 5
Buss: 18, 50, 52, Grön, Röd

Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7

Ett stenkast bort från Göteborgs Konstmuseum (bokstavligt talat) hittar du Göteborgs Konsthall. Här kan du spana in utställningar med samtidskonst och ta del av ett brett program med konstnärssamtal, visningar och museilektioner som bjuder in till något för alla åldrar. Här är inträdet dessutom gratis vilket är perfekt för dig som inte kan få nog av samtidskonst.
Hållplats: Berzeliigatan, Götaplatsen
Spårvagn: 5
Buss: 18, 50, 52, Grön, Röd

Nevven, Molinsgatan 11

Nevven som har gjort sig kända för att ha en fingertoppskänsla för den nutida europeiska konstscenen grundades av Alina Vergnano och Mattia Lullini och har funnits i Göteborg sedan 2015. Galleriet är ett non-profit hybridgalleri och en offentligt stödd konstorganisation som snabbt fick en solklar plats i konstälskande göteborgares hjärtan. Missa inte heller Nevvens podd där du kan fördjupa dig i konstscenen. 
Hållplats: Vasaplatsen, Kapellplatsen
Spårvagn: 2, 5, 7, 10
Buss: 16, 19, 753

Illustration: Elin Anvegård

Galleri Thomassen, Götabergsgatan 32

Galleri Thomassen grundades 1990 av Paul Thomassen och representerar både nya och mer etablerade konstnärer. Här hittar du samtidskonst från såväl Sverige som Skandinavien och Berlin. Om du tar en sväng förbi Galleri Thomassen kan du dessutom få ta del av verk skapade av unga konstnärer som är på väg att slå igenom. 
Hållplats: Vasaplatsen, Götaplatsen
Spårvagn: 2, 5, 7, 10
Buss: 16, 18, 19, 50, 52, 753

Kiosken på Ringön, Järnmalmsgatan 6

Kiosken är inte ett traditionellt galleri utan mer ett konstnärligt experiment i en offentlig miljö. Den konstnärsdrivna kiosken ligger mitt i Ringöns industriområde och ställer frågor om konstens roll i samhället och hur vi använder våra gemensamma utrymmen, men behandlar även frågor kring kapitalisering av det offentliga rummet. Här händer det helt enkelt spännande saker mest hela tiden. 
Hållplats: Frihamnen
Spårvagn: 5, 6, 10, 14 

Sintra, Landsvägsgatan 5

Om ditt hjärta slår för skulptur och konsthantverk är butiken och galleriet Sintra i utkanten av Haga säkert redan med på din gallerirunda. Här står konsthantverk i fokus och galleriet och butiken drivs av en grupp yrkesverksamma konsthantverkare. Om du har frågor kring verken är nästan alltid någon av konstnärerna där själva och kan svara på dina funderingar kring det som ställs ut. 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: 50, 60, 90, 91, X2, Röd