Annons ↓ Annons ↑

Svampskogar kring Göteborg

Nu är svampsäsongen igång. Följ med när Djungeltrumman guidar dig till de bästa svampskogarna kring Göteborg. Packa med dig lite fika, en termos och en svampkorg och bege dig ut på skogstur.

Änggårdsbergen

Änggårdsbergen är populärt bland såväl promenadsugna och mountainbike-fantaster som svampplockare. Därför kommer du som är sugen på att plocka svamp behöva gå bort från de upptrampade stigarna och utforska ny mark. Änggårdsbergen utgörs av en blandskog vilket skapar bra förutsättningar för svampen att växa och med hjälp av lite upptäckarlust kommer du att finna det du söker.
Hållplats: Botaniska trädgården
Buss: 7E

Bergsjöns naturreservat

I Bergsjöns naturreservat finns en gammal och vildvuxen barrskog som ser ut att vara hämtad från en saga. Packa med dig lite picknick och gör dig redo för en heldag till skogs, med lite tur kommer du lyckas fylla din korg med svamp.
Hållplats: Röserna
Buss: 435

Partilles naturområden

I Partille kan du vandra på knappt orörd mark. Här finns det mycket goda chanser att hitta kantareller som kommer ge dig en massa goda kantarellmackor långt in på hösten. Ryktet säger att svamphimmelriket ligger i Paradiset. Så ta ditt pick och pack, snöra på dig vandringskängorna och ge dig ut på tur!
Hållplats: Partille station
Buss: 519
Tåg: V-Tåg

Delsjön

Delsjöområdet erbjuder inte bara bad, promenadslingor och kanotpaddling – här kan du även hitta svamp. Packa ryggsäcken med utflyktsproviant och ge dig ut i skogen. Här kan du hitta både blodsopp, kantareller och diverse andra soppar. Om vädret är fint kan du dessutom avsluta svampturen med ett svalkande dopp innan du beger dig hemåt.
Hållplats:
Töpelsgatan
Spårvagn: 5

Skatås

Skatås är inte bara en av stans populäraste platser när det kommer till motion, här finns det dessutom stora skogsområden. Fly undan träningsfreaksen som intervalltränar i promenadspåren och ge dig ut på en riktig skogstur långt bort från de grusade promenadslingorna.
Hållplats: Welandergatan
Spårvagn: 5

Slottsskogen

Kan man verkligen plocka svamp i Slottskogen?”, kanske du som läser tänker. Jo, det man faktiskt göra. Svampar gillar när det finns varierande träslag och Slottskogen har just detta. Om du har tur kan du hitta både kantareller och ostronsskivling, så ta med dig en plastpåse eller en svampkorg under nästa promenadrunda. Vi rekommenderar dock att du sköljer av dina svampar riktigt ordentligt innan du tillagar dem så att du undviker eventuella bismaker från diverse parkbesökare. 
Hållplats:
Linnéplatsen
Spårvagn: 2, 6, 8
Buss: X2, X3, 25, 52, 757

Landvetter 

Landvetter kan till en början kännas som ett konstigt tips, ”Är inte det flygplatsen?”, kanske du som läsare tänker. Men faktum är att Landvetter även bjuder på stora barrskogar där svamparna trivs superbra. Åk till Landvetter resecentrum och välj därefter ett skogsområde att utforska. Packa med dig en svampkorg och en termos med kaffe, så har du en heldagsutflykt med god potential när det kommer till svamp. Dessutom går det rykten om att Bollebygd och Töllsjö har riktigt fina svampskogar för dig som är redo att bege dig lite mer norrut.
Hållplats: Landvetter resecentrum
Buss: Röd, 430, 511, 611, 612

Mölnlycke/Mölndal

Här kan du slå två flugor i en smäll och uppleva ett stycke kultur och historia strax innan du går till skogs för att plocka svamp. Börja dagen med en tur vid Gunnebo slott och unna dig en stadig lunch, sen är det bara att bege sig ut i den stora skogen som ligger precis intill slottet. Här sägs det finnas rejält med svamp så att det räcker till alla. 
Hållplats: Gunnebo park
Buss: 753

Lyngern

Om du är villig att lämna Göteborg och åka till Lyngern som ligger strax söder om Kungsbacka kommer det att finnas goda förutsättningar för dig som är sugen på att ge dig ut på svampjakt. Hoppa på bussen till Sätila och ta en fika innan du ger dig ut på upptäcksfärd i skogen kring sjön.
Hållplats: Sätila Centrum
Buss: 430

 

Vill du läsa mer om svampskogar i Göteborg? Spana in vår gamla guide från 2015.