Annons ↓ Annons ↑

Stefan Missios:”Ibland drabbas jag av en känsla av vördnad inför skapelsen och livet” 

Stefan Missios är tillbaka med sitt tredje album Och så Gud också. Det är svängigt, där visa och blues möter soul och gospel. Texterna är, precis som vanligt i Missios fall, skarpa och poetiska.

Nu släpper du din tredje fullängdare, vad skulle du säga är den största lärdom du har dragit sedan ditt första albumsläpp?
– Att när man tror att man klarat av c.a. 90% av jobbet med skivan så har man kommit halvvägs. I bästa fall.

Har ditt musicerande gått de vägar du trott att det skulle gå?
– Nej.

Hur föddes idén till att göra ett tredje album?
– Jag har nytt band sen cirka två år tillbaka. Vi spelade under två helger in sammanlagt fem låtar. Då jag blev nöjd med samtliga, något som verkligen inte hör till vanligheten, bestämde jag mig för att jobba mig hela vägen fram till ytterligare en fullängdare.

Albumet känns både samhällskritiskt och hoppfullt där blues möter soul och gospel. Är du religiös av dig?
– Ibland drabbas jag av en känsla av vördnad inför skapelsen och livet. Ibland känner jag en djup känsla av tacksamhet för allt jag har. På den nivån ungefär. Går jag till kyrkan så är det oftast för en begravning. Hoppas du tycker att det var ett tillfredställande svar.

Var skulle du säga att en kan hitta det gudomliga i dagens samhälle?
– Visst kan man hitta det gudomliga i dagens samhälle, men jag skulle inte tillskriva samhället det gudomliga. Samhället är oskiljaktigt med resten av skapelsen. Men det kan ju såklart ligga närmare till hands att känna vördnad i kvällssolen på masthuggsberget än en regnig februarimorgon vid spårvagnshållplatsen.

När en lyssnar på din musik känns det som att du sömlöst kan flyta mellan olika genrer, hur gör du för att inte stagnera i ditt konstnärsskap?
– Som alla artister jobbar jag hårt för att inte stagnera. Men det som händer i livet jag lever parallellt med musiken kommer ändå påverka mitt uttryck mer än alla timmar i replokalen.

När en lyssnar på din musik låter den även organisk och en kan dra paralleller till tidigare decenniers sound, skulle du säga att du är nostalgisk av dig?
– Ja det är jag. Jag har många förebilder från tidigare decennier.

Dina textrader är poetiska och observanta, har du haft tankar om att dela med dig av dina texter i andra sammanhang än de rent musikaliska?
– Jag har skrivit ett flertal dikter, bland annat en handfull limerickar. Jag har aldrig givit ut något förutom i låtform. Den här intervjun skulle kunna bli premiären kanske?

En lögnaktig man från Svenljunga, kunde helt ensam tvåstämmigt sjunga.
I refräng som i vers, både grundton och ters.
Ty han talade med kluven tunga.

Vad har du för planer inför sommaren?
– Den 24 maj spelar jag på Trefemman i Ulricehamn. Den 5 juni är det releasekonsert på Folk i Göteborg. Den 31 augusti spelar jag i Stockholm på Scalateatern.

 

Den 5 juni är det releasekonsert på Folk i Göteborg för Och så Gud också.