Annons ↓ Annons ↑

Staycation: New York

Text: Sandra Kvist

“The 100 best songs about New York” är titeln på en artikel från tidningen Time Out. Eh. Bara det faktum att det finns mer än 100 sånger om en stad säger ganska mycket. Och visst är det något visst med ”det stora äpplet”, en plats på jorden där förändringens vindar alltid blåser. 

New York är en plats där knappt ingen vare sig kommer ifrån eller stannar kvar och frågar man någon i en bar “are you from here?” får man oftast ett svar i stil med just “well, no one is really from New York”. Kanske är det precis därför man kan besöka the Empire State om och om och om igen. För att det snurrar lite snabbare här än i andra städer. För att hela kvarter hinner bli hippa, ohippa och hippa igen på typ ett halvår. För att det inte är någon idé att hitta en favoritkrog eftersom den förmodligen ändå kommer ha slagit igen nästa gång man kommer dit. För att pulsen man hittar här är något alldeles, alldeles underbart. Med det sagt så finns det såklart en del nackdelar (dyr dollarkurs, lång flygresa, tveksam politik) och de flesta fantastiska fördelarna med New York går faktiskt att hitta även här hemma. Staycation-time NYC style.

Även om New York går under namnet “staden som aldrig sover” så rekommenderas trots allt att du gör just detta. Sover som bäst i NYC-anda gör du såklart i stans ståtligaste skrapa: Gothia Towers. Ett annan alternativ som känns väldigt amerikanskt är att hyra lägenhet för sin staycation via Airbnb, gärna i en främmande stadsdel som du inte har så bra koll på.    

Utvilad och icke-jetlaggad kan du sedan börja dagen som en riktig New Yorker med en rejäl balja take away-kaffe, gärna en flat white eller long black och allra helst från någon av kaffekedjorna. Espresso House, Condeco och Starbucks ger alla rätt sorts lätt stressade känsla, väldigt New York. Se sedan till att alltid ha i bakhuvudet att more is more gällande just beställningar, så kläm gärna in en så konstig milkshake-aktig kreation från valfri snabbmatkedja. 

Mat känns överlag centralt för rätta NYC-vibben och näst på tur står brunch. Här måste såklart både bildliga klassikerna Egg & Milk och Bönor och Bagles nämnas och om du suktar efter lite lyx blir det Norda. Två tips lite mer off the beaten track, bokstavligt talat, är Bertilssons stuga och caféet på Saronkyrkans Second Hand där hembakat och hemtrevligt står i fokus. Ojämna hallongrottor och “Vivvis oslagbara kardemummakaka” måste ju ändå kunna likställas med en American Apple Pie. Fånga New Yorks multikulturella atmosfär genom att välja ett annat kök till middagsmålet. Varför inte någon av stans mexikanska hak såsom Tacos och Tequila, Mexikanska Monarkin eller Little Meats? Kanske en tur till numera klassiska Jenin Grill eller totalförvånas över antalet användningsområden av ett platt tunnbröd hos Libabröd. Du kan också göra som New Yorkarna själva och älska over the top-känslan hos ett riktigt temaställe som Moon Thai och för den som istället är sugen på Götets svar på lobster roll styrs stegen mot Hedlunds Havsbar för en sofistikerad beställning räkor och bubbel.         

Ett ord som som sammanfattar New York rätt så bra är underhållning. Med det sagt finns en rad härliga aktiviteter att välja bland såsom bowling hos Star Bowling, laserdoom på någon av stans två anläggningar, Spelhuset på Liseberg (alternativt hela Liseberg) eller spana in någon av brädspelsföreningarna på Spelets Hus och skaffa en ny hobby på köpet! För den som vill vara lite mer passiv köps biljetter till någon av Frölunda Indians eller valfritt fotbollslags matcher. Obs popcorn/varmkorv är obligatoriskt.   

En äkta New Yorker behöver då och då en paus från The City. Tur då att Göteborg har en alldeles egen dagsflykt bara en bussresa bort. Hoppa på buss MEXP och vips så har du en heldag på Marstrand, Göteborgs svar på The Hamptons. För att pricka av några andra NYC-klassiker måste man kryssa Röhsska museet (MoMa), gå över Älvsborgsbron (Brooklyn Bridge), kolla på Poseidon (Frihetsgudinnan), testa en Styr och Ställ-cykel som transport (gul taxi) och gå på konsert på Sticky Fingers (CBGB). Shoppar gör du bäst i ett riktigt Shopping Mall, gärna en bit utanför stan, exempelvis hos Frölunda Torg, Mölndals Galleria eller Kongahälla Center. 

Avrunda dagen, eller inled kvällen, med antingen internationell feeling och typiskt takbarshäng med en dyr och fruktsliskig drink på TaKeT (bonustips för bra drink är Totales mysiga bardel roddad av deras ambitiösa personal) eller familjär local feeling på Bar Normal. Den bästa klubben är, i sann New York-anda, såklart hemlig men ett bra tips för att hänga med i det senaste är att signa upp sig på Djungetrummans nyhetsbrev (hint hint).   

Kuriosa
Amerikaskjulet var huvudterminal för Svenska Amerika Linjen som gjorde sin första segling Göteborg – New York 11 december 1915. 137 passagerare togs över Atlanten med fartyget S7S Stockholm på den sammanlagda restiden 15 dygn, 10 timmar och 58 minuter.