Annons ↓ Annons ↑

Statsdelsguiden: Smögen

Text: Sean O’Brien
Foto: Sally Zevenwacht

Nu på sommaren kan det vara skönt att fly från stressen i stan en stund och ta sig ut till kusten. Tar man en och en halv timmes biltur (alternativt drygt två timmar buss) hamnar du på en av västkustens pärlor, nämligen Smögen. Det gamla fiskarsamhället är Bohusläns mest besökta turistmål och hit kommer besökare från hela Europa för att vandra på bryggan, äta nyfiskade skaldjur och uppleva den svenska Västkusten.

Att göra

Åka rib-båt
För knappa 400 riksdaler kan du åka en högintensiv tur med rib-båt ute bland klipporna. Båtarna utgår från Smögenbryggan varje dag mellan 12–18 under högsäsong och själva turerna uppnår en hastighet på runt 60/knop. Inget tips för den som har rygg -eller nackproblem men absolut något för dig som gillar fart och en rejäl havsbris. 
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Tur till Hållö
En 20 minuters båttur tar dig till ön Hållö där kan du njuta av sol och bad från klipporna. Här ligger även Hållö fyr, som är Bohusläns äldsta fyr, något som du som är historieintresserad kanske kan tänkas vara intresserad av. Vid Hållö fyr kan du njuta av en fantastisk utsikt men även passa på att knäppa bra bilder till dina sociala medier eller fotoalbum.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Ha skaldjurspicknick
Att åka till Smögen utan att äta skaldjur borde nästan betraktas som ett lagbrott. På Göstas fiskebutik anländer dagligen nyfiskade skaldjur direkt från fiskauktionen som sker precis intill. Där kan man hitta allt från räkor, havskräftor och ostron till hemgjorda röror, såser och pajer. Handla med dig lite smarriga havsdelikatesser, ta med dig en flaska krispigt vitt vin och styr din kos ut mot klipporna.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Spela minigolf
Längst bort på Smögenbryggan uppe på berget ligger en fin minigolfbana med fantastisk utsikt över havet. Utmana varandra på en runda och avsluta med en härlig fika. Perfekt förmiddagsaktivitet eller kanske för dejten?
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Nordens Ark
20 minuter från Smögen ligger djurparken Nordens Ark. Här finns ett 80-tal hotade arter som de säger sig vilja bevara. Stöd deras kamp och ta samtidigt en längre promenad och spana efter häftiga djur man inte ser speciellt ofta. Nordens Ark rekommenderar medtag av kikare och en god portion tålamod. 
Hållplats: Nordens Ark
Buss: 860, 865

 

Mat & Dryck

Hamnen 4
Mitt på Smögenbryggan hittar du seglarkrogen Hamnen 4. I restaurangen hittar du en blandad meny med bland annat löjrom från Vänern, torskrygg, råbiff och pizza. I puben en trappa ner bjuds det på trubadur, skönt häng och enklare pubmat för att senare gå över till att bli en fullfjädrad nattklubb med fest sent in på småtimmarna.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Musselbaren
Om man tar en promenad till Kleven som ligger mitt emot bryggan hittar man Musselbaren. I år börjar de med sitt nya koncept med ”tre kök i ett”. Där serveras allt mellan klassiska moule frites, pizza och fisk. Musselbaren Kleven erbjuder också en uteservering med härlig kvällssol, så glöm inte solglasögonen.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Skärets Krog
I början på Smögenbryggen ligger Skärets Krog och Pianobar, med kockprofilen Thomas Sjögren i spetsen. Här serveras modern, vällagad mat direkt från havet med fokus på lokala råvaror. Beställ antingen in ett par mellanrätter eller välj någon av deras välkomponerade avsmakningsmenyer. Senare på kvällen erbjuds stökig pianobar med livemusik ända fram till småtimmarna.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Sea Lodge
Terrassen på Sea Lodge är utan tvekan en utav Smögens mysigaste uteserveringar med utsikt över Hållö fyr och Smögens södra skärgård. På helgerna och utvalda dagar har de även After Beach med trubadur och allt annat festligt som hör till. 
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

The Barn Smögen
Är du trött på fisk och skaldjur? Knappa 100 meter från Smögenbryggan ligger hamburgerrestaurangen The Barn där du kan hitta välgjorda burgare, snacks, egen öl och snaps. Här erbjuds skönt häng, uteservering och ett avbrott från allt som är stereotypt västkustorienterat.
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Handla

Smögenbryggan
Det finns inte bara krogar på bryggan. Det finns också ett gäng butiker. Seglarkläder, souvenirer och prydnader erbjuder bryggan gott om mellan all mat och dryck. Kitta upp dig som en äkta västkustbo med seglarskor och jacka så smälter du in på aw:n helt obemärkt. 
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862

Smögen Outlet
Vid den enda fotbollsplanen i närområdet ligger Smögen Outlet. Här visar slit- och- slänggenerationen sitt tydliga ansikte med en stor lagerlokal som säljer allt möjligt man kan tänka sig till givmilda priser. Men oj vad roligt det kan vara. Du kan hitta allt ifrån strandlekar och dryckesspel till 20-pack strumpor och storpack med tvättmedel. 
Hållplats: Smögen Busstation
Buss: 841, 860, 862
————————————————————————————————–

Möt: Victor Windh, restaurangchef på Ostronbanken

Hej Victor. Du kan västkusten som din egen bakficka efter att ha spenderat en
massa år i Smögen. Vad skulle du säga är det absolut bästa med Smögen?
– För mig är det bästa med Smögen närheten till havet, människorna som alla är här för att njuta av svensk sommar och det fantastiska kulinariska utbudet som finns här tack vare eldsjälar och närheten till fantastiska råvaror.

Vad får en absolut inte missa under en resa till Smögen?
– Badplatsen Vallevik är något som inte ska skjutas under stolen med. Säsongarnas flykt från surret på bryggan. En fantastisk badvik med rosasprängda klippor.

Beskriv en perfekt heldag på Smögen.
– En perfekt dag på Smögen börjar med bad efter frukost, sedan lunch på Hållö Bars takterrass. Efter det tar jag eftermiddagshäng med champagne och kaviar på Ostronbanken. Fortsätter sedan med dagsfärska skaldjur till middag på någon av bryggans trevliga restauranger. Dagen rundar vi av med sång och dans på Skärets Pianobar. Mellan måltider och annat klämmer man gärna in ett bad eller två och mår man riktigt bra kommer man också iväg på en båttur.

Du är ju ganska vass på vin också. Vad har vi i glaset sommaren 2019?
– Pouilly-Fumé! I Loiredalen hittar vi många fantastiska producenter inom det 1000 hektar
stora området som förädlar druvan Sauvignon Blanc. En favorit är producenten Caves des Perrières med ett fantastiskt år 2018! Friskt och aromatiskt med inslag av vit persika, krusbär och lime. Grymt till sommarens skaldjur.