Annons ↓ Annons ↑

Stans smarrigaste semlor

Nu är det dags att äta semla igen. Men var hittar en stans fluffigaste grädde, godaste bröd, lenaste mandelmassa och mest välpudrade lock? Vi har svaren. 

Ahlströms Konditori
Här har många generationers göteborgare lärt sig fika. Ahlströms grundades 1901 och är en klassiker när det kommer till kaffe och kaka i Göteborg. Lagom tills fettisdagen har de dessutom tre olika sorters semlor i form av wienerdegssemla, klassisk vetesemla och minisemla. Vem har någonsin tackat nej till valfrihet och anrika miljöer? 

Alvar & Ivar Surdegsbageri
Gillar du surdeg och semlor kan du slå två flugor i en smäll. Här bakas nämligen semlorna på surdeg och får en lite annorlunda smak än standardsemlorna.

Boulangerie Ducoin
Hos Boulangerie Ducoin ringlar sig kön långt ut på gatan, deras semlor (och andra bakverk) har frälst alla som satt tänderna i en fluffig kreation signerad det franska bageriet. Vill du ha en semla från kvartersbageriet vid Koopermansgatan får du helt enkelt vara ute i god tid. Vi på redaktionen kan intyga att den är väl värd att stå i kö för. 

Brogyllen 
Brogyllen har allt en vill ha när en ska fika. Högt i tak, stora glasfönster, mysiga mörka hörn och kristallkronor. Alla vet dock att ett kafés sanna sidor visas när det vankas semmelsäsong – något som Brogyllen klarar galant. Här hittar du semlor som ser ut att vara som hämtade ur en dröm.

Cederleüfs & Svenheimers
Hos Cederleüfs och Svenheimers hittar du allt ifrån fikabröd till smörgåstårtor men det är inte heller någon hemlighet att de gör svingoda semlor. Jobbar du kring Svingeln är det dessutom enkelt att säkra sin semla under lunchrasten. 

Kafé Frilagret
Är du vegan? Då känner du säkert redan till att Frilagets fastlagsbullar är helt veganska, ekologiska och fairtrade. Här kan du frossa med gott samvete för miljön och klimatet. 

Café Oizo
Hos mysiga Café Oizo hittar du både standarsdemlor och den lite äldre varianten hetvägg (som vissa anser vara det enda rätta sättet att äta semla på). Här är den fluffiga grädden nästintill perfekt upplagd och bröden har helt rätt konsistens.

Steinbrenner & Nyberg
Steinbrenner och Nyberg tar fikakulturen på allvar och med tre olika kaféer att välja på har du en god chans att lyckas norpa en välpudrad semla även under fettisdagen. Om du vurmar för det lite mörka och murriga rekommenderas deras fik på Östra Larmgatan 6 där du kan sjukna ned i en skön fåtölj medan du avnjuter din semla.