Annons ↓ Annons ↑

Stans bästa fin- och fulpizza

Nu är det dags att snacka pizza. Det finns två typer av pizza, fin och ful. Fulpizza är den vi svenskar är mest bekant med, där alla har sitt eget ställe bara runt hörnet. En bra fulpizza är svingott men en dålig fulpizza är tyvärr inte mycket att hänga i granen. Vad är en finpizza då? Jo men då snackar vi napolitanska, romanska eller sicilianska mer arbetade pizzor där råvarorna och hantverket bakom är en historia för sig. Därför är det dags att guida er fram i vart man i Göteborg hittar de bästa pizzeriorna i dessa kategorier. 

Fulpizza

Mossens Pizzeria, Gibraltargatan 37

Stolta Mossens Pizzeria har på senare år gått och blivit stadens favorit hos många. Och det är inte utan anledning vill vi lova. Otroligt välsmakande och rejäla pizzor som är så stora att när de ska fraktas hem i den sedvanliga pizzakartongen behöver man vika in kanterna för att den ska få plats. Då kanske ni direkt tänker att om pizzorna är så pass stora lär det märkas på prislistan. Icke! Bra och rimliga pizzapriser som ingen kan klaga på. Vi vill även slå ett slag för pizzasalladen som även den är toppen. 
Hållplats: Mossen
Buss: 52

Sannegårdens Pizzeria, Östra Eriksbergsgatan 24

Sannegården, denna institution som länge utsmyckat Göteborgsbussar med ”Sveriges bästa pizzeria”. Originalet vid Eriksberg håller högsta klass och det är inte för inte som man prenumererade på titeln ”Sveriges bästa pizzeria” mellan 2015–2017. På senare år har man expanderat enormt och har pizzerior lite överallt i staden. Kan ha gjort lite avkall på kvaliteten man höll för några år sedan, men klart att de fortfarande levererar. Väl värt ett besök. 
Hållplats: Nordviksgatan
Buss: 16, 31, 45, 58, 99

Illustration: Amanda Andersson

Pizzeria Peperoni, Rosensköldsgatan 1

Johanneberg är fulpizzans mecka i Göteborg, med flera riktigt bra pizzerior. Peperoni är en av de pizzor som håller hög klass och är många göteborgares favorit. Bra priser på pizzorna, väldigt trevlig personal och allmänt bra. Det finns få saker att anmärka på här. 
Hållplats: Spaldingsgatan
Buss: 18

Pizzeria Gibraltar, Gibraltargatan 36

Ännu ett ställe i Johanneberg som levererar fulpizzor som är kanon. Vad som gör Pizzeria Gibraltar speciellt är att om man väljer att äta på plats kan du få den unika möjligheten att ringla på sås på din pizza helt själv. Och då är det inte ur den tråkiga lilla plastkoppen man ibland kan få utan direkt ur flaska. Riktigt bra tycker vi på Djungeltrumman!
Hållplats: Chalmers Tvärgata
Buss: 19

Pizzeria Baretta, Haga Kyrkogata 14

Mitt i smeten, vid Handelshögskolan ligger Pizzeria Baretta. Pizzerior mitt i smeten håller inte alltid högsta standard på grund av att de inte behöver göra det, folk kommer ändå. Men Baretta gör det bra med goda pizzor för bra priser i kombination med trevlig personal. Inte mycket att anmärka på, godkänt ställe för att hämta upp en bakispizza. 
Hållplats: Handelshögskolan
Spårvagn: 2

Deniz Pizzeria, Bromeliusgatan 9A

På Deniz pizzeria kan du komma för ett riktigt så kallat skrovmål. Här får du mycket mat för pengarna. Ryktet säger att kebabrullarna gräver tvåhandsgrepp! Pizzornas botten är lite tjockare än den standard fulpizzans. Många nöjda kunder lämnar pizzerian med ett leende på läpparna och väldigt mätta i magen. Bra fulpizzaställe och perfekt ”dagen efter” ställe. 
Hållplats: Munkebäckstorget
Spårvagn: 1, 5
Buss: 17

Maxigrillen, Morängatan 7

Maxigrillen har blivit en sådan ikonsik kvarterspizzeria att det till och med finns en kortfilm om pizzerian skapad av Malin Martinsson som bär namnet Maxigrillen – En vardagsfilosofisk kortfilm om att höra till. Här kan du räkna med gött tugg mellan stammisar och personal och riktigt goda pizzor. Under sommaren kan man dessutom slå sig ned på trädäcket och avnjuta sin pizza i solen. 
Hållplats: Kransen
Buss: 62

Illustration: Amanda Andersson

Finpizza

Bov, Gibraltargatan 20

Bov har blivit en av stadens gullegrisar vad gäller finpizza. Pizzor på napolitanskt vis serveras här, fluffiga kanter med bra ”cornicione”, bra autentiska råvaror och allmänt jättegott. Här är det lätt att förstå varför restaurangen nästintill ständigt är full. Lägg till att de har goda viner, ost, chark och musik så är detta ett riktigt pangställe! Priserna är möjligen lite i överkant, men får väl då bli ansiktet utåt för just finpizza. Man får vara beredd att punga ut någon extra krona när det vankas finpizza. 
Hållplats: Ålandsgatan
Buss: 19

Deg, Drottninggatan 29

Deg blandar det autentiska från Italien och det bästa från svenskt 70-tal. Pizzorna görs liknande det napolitanska viset, men här har man försökt sätta sin egen prägel vilket alltid är kul. Inredningen är svenskt 70-tal och ger restaurangen en riktigt härlig atmosfär. Är du en sucker för glass så kan man efter sin pizza passa på att testa deras egen gelato. Riktigt bra ställe detta!
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 2, 6, 11
Buss: 16, 19, 25

Grano, Vasagatan 32

Grano har blivit någon form av vattendelare bland stadens pizza-connoisseurer. Vissa älskar det, andra förstår inte alls hypen. Här serveras krispiga surdegspizzor där kanterna penslas med olivolja för att få optimal färg. Vi tycker att Grano har en självklar plats på listan över finpizzor, framför allt är det trevligt att ha med ett ställe som inte kör på den napolitanska varianten.
Hållplats: Vasaplatsen
Spårvagn: 2, 3, 7, 10
Buss: 16, 19, 258, 753

Dirty Dough, Lindholmshamnen 30

Dirty Dough ute på Lindholmen puttrar på lite i smyg som en av stadens bästa finpizzerior. Skönt ställe med avslappnad atmosfär och fint läge. Goda napolitanska pizzor där priset jämfört med ställets konkurrenter är till deras fördel. Rimliga priser på lite bättre pizzor, riktigt schysst tycker vi! Hit bör du absolut släpa med kompisgänget. 
Hållplats: Lindholmen
Buss: 16, 16X, 31, 45, 58, 99, 176AS, 177AS, X1

Buono, Teatergatan 15

Den lilla napolitanska pizzerian Buono ligger på Teatergatan, en liten bakgata från Avenyn. Stället går under radarn som kanske Göteborgs bästa finpizza. Charmigt och riktigt goda pizzor. Ett hett tips är att spana in deras Instagram för att se hur trevliga pizzor de har. Studentrabatten på 25% är ej att förglömma om du pluggar. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753

Oizo, Munkebäcksgatan 30

Oizo är det mysiga lilla krypinet i Kålltorp som blivit en favorit hos många i området. Fokus på goda viner men också pizza. Och vilka pizzor! Vet inte om någon gått härifrån besviken efter att ha käkat en av deras mycket goda kreationer. Här passar det klassiska uttrycket ”värt en omväg” mycket väl in. 
Hållplats: Sanatoriegatan
Spårvagn: 3, 5

Walk in the park, Linnégatan 10

Här hittar du ett av stadens trevligaste ställen för pizza. Restaurangen är inredd med mycket grönska för att skapa känslan av att sitta i en park. Pizzorna är ”roman-style” vilket är en pizza med lite tjockare fast frasig botten och ofta avlång i sin form. Ofta ganska stora så de lämpar sig utmärkt att dela på i sitt sällskap. Walk in the park gör det väldigt bra och ska för sina romerska pizzor självklart få en plats på listan. 
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 2, 6
Buss: 60, 190

Totale, Kristinelundsgatan 3 

Om du tycker om spännande vinlistor och njuter av att vistas i en avslappnad men ändå lyxig miljö är Totale något för dig. Här hittar du mat som lagas med eld och glöd där pizzorna gärna toppas med skandinaviska inslag. Totale erbjuder dessutom riktigt bra vegetariska alternativ och deras svamppizza är en av redaktionens absoluta favoriter. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 2, 3, 7, 10
Buss: 16, 19, 25, 753