Annons ↓ Annons ↑

Stampenfield

På lördag har föreställningen Visitors/Baeti, som sägs vara en ”galaktisk fusion av house och pantsula”, premiär på Frilagret. På scen kommer du att kunna se både sydafrikanska och svenska dansare. De svenska är duon Stampenfield – som vi har pratat med.

Vilka är Stampenfield?
– Vi är en dans- och performanceduo. Vi älskar att experimentera med kreativa idéer och brinner för magin som uppstår när konstnärer från olika element samarbetar. Oftast samarbetar vi med videokonstnärer och fotografer, och vi har även turnerat nationellt och internationellt med artister som bland annat Little Dragon. Vi är passionerade resenärer och har nyligen kommit hem från fyra månader i Sydafrika. Vi var där för första gången redan i oktober 2015 för att framföra ett dansnummer på en Little Dragon-konsert i Johannesburg. Vi hade länge längtat efter att uppleva den sydafrikanska housemusiken och dansscenen så vi stannade en månad och det var då vi lärde känna Pantsula dansarna Sello Modiga från gruppen Real Actions Pantsula och Thomas Motsapi från Very Important Pantsulas.

Berätta om er föreställning Visitors/Baeti!
– Efter första besöket i Sydafrika och vårt möte med Sello och Thomas var vi helt säkra på att vi ville åka tillbaka och skapa något tillsammans. Vi var intresserade av att ta del av varandras styrkor och blanda stilarna pantsula och house. Vi blev beviljade ett kulturstöd och i december 2016 kunde vi åka till Johannesburg för att påbörja vårt samarbete. Vi var alla överens om att vi vill ta upp ämnet kommunikation och hur dans kan fungera som ett alternativt språk. Som levande människor faller vi automatiskt in i fack som samhället skapar åt oss och vi diskuterade hur de påverkar oss och om det finns vägar omkring dessa strukturer. Resultatet blev Visitors/Baeti som är en berättelse om mänsklighet och hur vi samspelar med varandra. I föreställningen gestaltas bland annat utanförskap och strävan efter gemenskap som segrande kraft.

”Vi har lagt mycket själ i arbetet”

Hur tror ni att mottagandet av föreställningen kommer att vara?
– Vi tror och hoppas att mottagandet kommer att vara positivt. Vi har lagt mycket själ i arbetet tillsammans och hoppas att föreställningen kan generera en känsla utav kärlek, hopp och nyfikenhet kring dans. Pantsula har aldrig tidigare visats på scen i Göteborg så vi är mycket stolta och exalterade över att ha Sello och Thomas i stan.   

Vad är pantsula för dansstil?
– Pantsula är en subkultur från Sydafrika som kan spåras hela vägen tillbaka till 40-talet. Dansstilen är en mix av traditionell dans, modern dans och teatraliska gester från vardagens liv och dansas oftast till housemusik. Pantsula var även en politisk rörelse, där människor som levde under förtryck under apartheid kunde få uttrycka sig, kommunicera med varandra och skapa sig en egen identitet. Därav spelade pantsulan en stor roll för den svarta befolkningen i Sydafrika.

”En gruppdynamik genomsyrad av omtanke, disciplin och dedikation”

Hur kommer det sig att ni fastnade för just den?
– Vi är båda housedansare och älskar housemusik samt snabbt fotarbete. Pantsula skiljer sig från housedans på många sätt men det finns likheter som gör det naturligt för oss att relatera till stilen och de snabba fötterna. Inte minst utövas pantsula ofta till housemusik som vi båda älskar. När Sello och Thomas introducerade oss till stilen och deras dansgrupper blev vi också väldigt berörda utav gemenskapen och träningsandan de skapar tillsammans. En gruppdynamik genomsyrad av omtanke, disciplin och dedikation till varandra och dansen.

Hur kom dokumentärfilmen The african cypher till världen?
– Den handlar om den urbana dansscenen i Sydafrika och ger en inblick i pantsula, samt streetdancescenen i landet – både betydelsen av dans och som livsstil. Den är dessutom skapad som en hyllning till pantsuladansaren Prince som gick bort för några år sedan.

Vilka är era bästa dance moves på klubben?
– Klubben är en underbar plats för dans att få flöda fritt! Sommarens move i Sydafrika var definitivt Gwara Gwara – Kolla upp det!

Psst. Är du nyfiken på dansstilen pantsula? Kolla in den här.