Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Stockholm

Alla dina vänner verkar åka på weekend-resor, men med en tåg- eller bussbiljett sitter du också i en “storstad” med bärs i hand några timmar senare. Moa Händén fick äran att guida mellan hufvudstadens prettoparadis och hipsterhäng.

UPPTÄCK
Till skillnad från Göteborg är plankandet inte en grej här. Att ta sig runt är enkelt, men det kostar och du bör inte försöka komma undan det. För den trafikvane är cykelhyrning av City Bikes både trevligt och billigt (165 pix för ett tredagarskort!) Annars är dessvärre ökända SL det som gäller.

Södermalm – Söder älskar alla, och alla älskar Söder, förutom Pernilla Wahlgren som “känner sig rädd” där. Du barcrawlar mellan sunkhaken med snack om/med Dolores Haze och ifrågasättandet av medelklassfeminism. Från Nytorget till creddtävlandet i kön till Trädgården. Alla bryr sig, och frågan är om du bryr dig tillräckligt mycket?

Foto: Moa Händén

Vasastan – Ett mecka för den trendiga familjen som jobbar inom #media, och de flesta har nog på sig något från Acne. Gatorna är fyllda av kafén/restauranger av både bättre och sämre kvalitet. De som vet vandrar Rörstrandsgatan upp. Fina promenadstråk vid Karlberg och överprisade antikvitetsshoppar i massor hittar du också.

Stureplan – De som slänger sig med uttryck som “Stureplan är inte min grej” har antagligen inte fått små kristaller som drinkbiljetter eller hamnat i en limo på väg till knarkefterfesten. Det sistnämnda har inte jag heller … Men är du ute efter just det är det hit du ska! Extra trevligt är det om du hittar ett event med gratis dryck.

Skärgården – Stockholmare älskar sin skärgård och nu även du! Det går båtar från olika ställen i stan som tar dig både kort och långt. Fjäderholmarna ligger 30 minuter bort. En lagom dagsutflykt som erbjuder både hav, båt och gött ö-häng.

KLUBB

För inte länge sedan kom nyheten om att klubbqueen Martin “Miss Inga” Johansson ska ta över en rad olika bra klubbar och göra dem ännu bättre. Detta resulterar i att redan självklara dansfavoriter som Södra Teatern (Mosebacke torg 1), Moon Motel (Lästmakarg. 3) och Hornhuset (Långholmsg. 15B) blir festhängen numero uno. Sommarklubbarna Trädgården (Hammarby Slussv. 2) och Musikaliska (Nybrokajen 11) behöver ingen presentation, känner du ingen som känner någon råder jag dig att komma tidigt!

KÄKA

Surfers
Välkommen till ett sprudlande Sichuan bara en tunnelbaneresa bort. Här delar man på fantastiska smårätter med kulinariska upplevelser från Kina. Två bra tips: boka bord i tid och beställ någon av de supergoda drinkarna!
Regeringsgatan 88

GÖRA

Fredhäll/Kristineberg
Badklippor, utsikt och sommarkänsla – allt en önskar sig! Packa badkläder, köp en engångsgrill plus en flarra rosé och hitta valfri avsats att slå bo på.
Kungsholm strandstig

Foto: Moa Händén

Ivar Los park
Monteliusvägen leder dig till en oas med Stockholms finaste utsikt i stans finaste område. Slå dig ner med filt och njut av solnedgång och bra häng.
Ivar Los park

SHOPPING

Södermalm sitter inne på second hand-skatterna! Lisa Larsson (Bondegatan 48), Stadsmissionen (Skånegatan 75) och Pop Boutique (Skånegatan 73) vid Nytorget, Beyond Retro (Brännkyrkagatan 82) och Emmaus (Peter Myndes backe 8) med sitt blomtak är rundan du bör ta.

Foto: Moa Händén

BAR

Morfar Ginko & Papa Ray Ray
Här är stämningen alltid på god väg till väldigt festlig. En flaska bubbel kostar alldeles lagom och på helgerna kan du räkna med att behöva stå och trängas sillburk bland normcore-trendiga gympapåsar.
Swedenborgsgatan 13

Lilla Baren/Riche
I Lilla Baren på Riche hänger alla, och kändisspaningen går från Little Jinder till Magnus Uggla om du förstår vad jag menar. Drickan är dyr, stämningen likaså: men underskatta inte, med rätt mingeltaktik kommer du ha svinkul!
Birger Jarlsgatan 4

Foto: Moa Händén

Urban Deli Takterrass
Nio våningar upp ligger denna takterrassbar med 360-graders Stockholmsutsikt. Hit tar du dig för ett medvetet utehäng, med bra mat och bar. Dessutom kan du passa på att spana på konst från Absolut Art!
Sveavägen 44

Publicerades först i Djungeltrumman #40. Läs hela numret här!