Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguide: Stigbergstorget

Sjunger du med i Roffe Ruffs Majorna när du spatserar upp och bort från långgatorna? Då är Stigbergstorget något för dig. Torget och gatorna omkring är ett klassiskt inslag i den musikälskande göteborgarens månadsrutt. Här är kvarteren fullproppade med en massa kul och kreativa inslag så var inte förvånad om du blir fast en heldag, men vad gör väl det när det finns kaffe, mat, musik, öl och vänner? 

Mat & Dryck

Blackbird
Blackbird är din veganska vän i kök- och bardjungeln. Här blir såväl vegan som ickevegan frälst av helveganska ostbrickor och garlicfries med bea (som smakar som en skänk från ovan). Prefekt kök och bar när du vill introducera dina veganskeptiska vänner till himmelsk och helvegansk mat. Du kan även ta en öl, eller två, eller tre. 
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget

Boulangerie Ducoin
Kön in till det franska bageriet ringlar sig även längs med trottoaren på vardagar, vilket är bevis nog på att Boulangerie Docoin är något alldeles extra. Kvartersbageriet är på den nivån att jag brukar söka igenom Boplats efter lägenheter i närområdet efter att ha ätit upp mitt inköp.
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget

Musikens Hus & Café Hängmattan
I det fina tegelhuset hittar du det mesta. Här kan du äta brunch, à la Carte och vegetarisk lunchbuffé utöver den rediga fikameny som Café Hängmattan erbjuder. Du kan även hyra in dig och ha fest, eller gå på någon annans fest, eller spelning för den delen. Här brukar priset vara reko, musiken bra och maten god.  
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Kaptensgatan, Stigbergstorget

Restaurang Västerhus 
Karaoke, bärs, skräniga vänner och ovänner. Här kan du förgylla en sketen vardag med hjälp av andra människors stundtals riktigt slående karaokeinsatser. Behöver jag säga något mer? 
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Kaptensgatan, Stigbergstorget

Eli’s Corner
På hörnet bredvid Bengans ligger Eli’s Corner vars glasfönster stundtals immar igen eftersom det ibland är knökfullt därinne. Här kan du äta frukost, lunch och middag eller varför inte dricka en bärs? Om du har lite tur är det även feststämning och någon dj eller två som styr upp lite rytmiska beats.
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget

Foto: Amanda Båmstedt

Handla

Bengans Skivbutik
Älskade Bengans är en äkta klassiker i Musikgöteborg. Här har ögonpar mötts över gula blädderbackar fyllda med LP:s, nördar funnit varandra i gemensam extas över limiterade albumsläpp, fans fått träffa sina idoler och kicksökande musikjunkies fått sin nästa fix av musikmagi. Cafét är verkligen inte fy skam det heller, vilket gör att en mer ofta än sällan blir kvar en heldag på stället. 
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget 

Ebbes Hörna Second Hand
Ebbes Hörna är en riktig Djungeltrumman-favorit men med tanke på den otroligt goda fyndchans som erbjuds till den som söker skadar det inte att tipsa om butiken igen. Här kan den rutinerade second hand-shopparen enkelt göra kap i form av designkläder och kronjuveler för klubbkvällen. 
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget

House of Rym Store
Traditionellt tunisiskt hantverk möter skandinavisk design i en alldeles oslagbar sammanslagning. Här hittar du mönster och färger som får ditt hem att kännas lite mer levande och lite mer personligt. Köp med dig lite tyg, en go mönstrad filt, Instagramvänligt porslin eller varför inte barnkläder om du nu har en unge eller känner en framtida Djungeltrummanläsare som kan komma i bebis- och barnstorlekar upp till 116/122.
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget, Kaptensgatan

Foto: Amanda Båmstedt

Göra

Majorna Bowling
Strike eller inte, Majorna Bowling är ett jättekul ställe att vara på. Här har en kunnat bowla i goda vänners lag sedan 1963. Under torsdagar finns det dj:s på plats för att få dig att svänga på dina bowlingskobeklädda fötter och på fredagar och lördagar erbjuds även discobowling, så leta fram den där goa 70-talsskjortan och de tighta, utsvängda byxorna så kör vi.
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget 

Oceanen 
Oceanen bara fortsätter att växa och har verkligen lyckats hitta en bra bredd och variation i sina bokningar. Här hittar du nästan allt du behöver, det vill säga; mat, musik, goda vänner och något smarrigt att dricka till rimligt pris. På övervåningen huserar en dansskola och artistkooperativet World Dance Company, så testa även att kila upp en våning och utvidga din dansgolvsrepetoar med Vouge och Bolywood-dancemoves. 
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget

Nevven Gallery
På Bangatan ligger Nevven Gallery, ett galleri som visar samtidskonst från såväl lokala konstnärer som internationella. De arrangerar även samtal med olika konstnärer på Stadsbiblioteket och har dessutom blivit med podcast där de pratar om…konst såklart! Deras vernissager brukar vara något extra, så spana in deras events på hederliga Facebook. Missa inte chansen att dricka något smarrigt, spana konst och få möjlighet att prata med själva konstnären i egen hög person.
Spårvagn: 3, 9, 11
Hållplats: Stigbergstorget


Foto: Amanda Båmstedt

Möt: Josefin Noah, frisör & stylist på /noah. 

Vem är du och vad gör du? 
– Jag är frisör men också mer än bara en frisör eftersom jag driver mitt ställe alldeles själv. Det är en må bra-plats, inte bara en frisörsalong där man går in och ut utan varje person får sin egna lugna stund här. Det är mycket möten och utbyten av livserfarenheter för båda parter. Eftersom det är många som klipper sig här kan jag föra samman folk och skicka personer vidare. Det är verkligen bara mer än att bara få kunden att känna sig fin och må bra med sig själv, det är utbyten av livshistorier. 

Vad har du för tips kring Stigbergstorget? 
Ebbes Hörna är min favoritaffär i hela världen. Det är trevlig personal och rimliga priser fortfarande, trots att andra ställen har blivit dyrare. Jag tycker att det är en sport att gå dit för man hittar inte allt så lätt och det ska inte alltid vara så att man hittar något, det ska vara en utmaning. Sedan gillar jag Falafelkungen. Han var den första som sålde falafel och brukade göra det vid Saluhallen, nu har han även ett ställe mittemot gamla Jazzhuset (Hoki Moki). Vill du ha en riktig och handgjord falafel som är friterad på plats, helt hemmagjort och äkta mellanösternstyle så gå till Falafelkungen här i Majorna. Sen måste jag tipsa om skomakaren som ligger granne med mig. Om du letar efter en riktigt ordentlig gammaldags skräddare så lämnar du bara dina saker till honom, han tar hand om dina ting som om det vore hans egna. 

Om man ska tillbringa en kväll vid Stigbergstorget, vad ska man göra då? 
– Musikens Hus har jättemycket konserter och blues varje onsdag som är gratis. Det är även mycket konserter på helgerna och mycket som är gratis, dom har allt, till och med barnteater. Sedan är Oceanens uteservering en riktig favorit under sommaren, men innan dess kan du gå på spelning och lyssna på world music.