Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: Mölndal

Dags för ännu en stadsdelsguide och denna gång är det dags att rikta blickarna bort mot Mölndal. Mölndal är väldigt stort så bli inte arga om vi missar någon gömd pärla. Men undertecknad är ”born and raised” här så det blir att jag delar med mig av mina guldklimpar. Häng med!

Äta

Kråkans Krog, Götaforsliden 1

Anrik krog i det fina området Kvarnbyn. Otroligt fin och charmig omgivning ligger denna sköna kvarterskrog. Alla i Mölndal känner till stället, alla kanske inte har varit där, men har man inte koll på Kråkans krog är man inte från Mölndal.
Hållplats: Gamla Torget
Buss: 751, 753

Gamla Beirut, Bergmansgatan 3

Riktigt bra libanesisk restaurang med allt vad det innebär. Välkomnande, färgglatt och mat i mängder. Sådant man älskar helt enkelt. Gillar du libanesiskt är det detta ställe som gäller att besöka om du är i Mölndal.
Hållplats: Mölndals Innerstad
Spårvagn: 2, 4
Buss: 25, 755, 757, 765

Gunnebo Kaffehus och Krog, Christina Halls väg 16

Gunnebo Slott och trädgårdar är en av de finare platserna du hittar i Mölndal. Och givetvis finns där också ett bra ställe för fika och lunch.  Ett ekologiskt café och restaurang med eget bageri. Där man i första hand använder sig av råvaror från den egna köksträdgården. Grymt ställe där det också är värt att slå ett slag för den trevliga uteserveringen.
Hållplats: Gunnebo Park
Buss: 753

Café Skåne, Nämndemansgatan 1

Alltså den här pärlan snett under Mölndals bro är rena rama guldgruvan. Är det hela Västra Götalands bästa baguetter? Baguetten vid korsvägen håller väl liknande klass, men Café Skåne… OJ! Det är en sådan trygghet att komma hit och köpa med sig en baguette. Riktig arbetarklasslunch som man bara älskar. Superlativen haglar in för Café Skåne, med all rätt.
Hållplats: Mölndals Bro
Buss: 751, 753, 755, 758, 760, 761, 765, Lila X 

Sokrates Taverna, Krokslätts Parkgata 71

Av namnet att döma kan man med lilltån räkna ut att här serveras det grekiskt. Den grekiska restaurangen i Krokslätt har varit en favorit hos många i flera år och än levererar de god grekiskt käk. Kan ha varit snäppet bättre förr, men äh, det är fortfarande gott. Souvlaki, moussaka och calamares i mysig miljö och med lite tur även livemusik för att få ordentlig medelhavsfeeling.
Hållplats: Grågåsgatan
Buss: 757

Centrale Trattoria/Vinoteca, Bergmansgatan 10C

Gamla Mölndals centrum har rustats upp och området runt centrum har verkligen fått sig ett lyft. Fina nybyggen och inte minst Mölndals Galleria. Här har det också dykt upp olika restauranger att välja mellan och Centrale Trattoria är en utav dem. En riktigt härlig autentisk italiensk restaurang som har koll på grejerna. Väl värd ett besök.
Hållplats: Storgatan
Buss: 25, 751

Margaretas bröd och bakverk, Frölundagatan 35A

Beger du dig ut mot Mölndal och Åby hittar du trotjänararen Margaretas Bröd & Bakverk med anor från 30-talet. Allt bakas och skapas på plats, i det egna bageriet. Råvarorna är valda med omsorg, mjöl av högsta kvalitet, och allt bakas från grunden. Besviken blir du EJ.
Hållplats: Fässbergsskolan
Buss: 25

Lilla Spinneriet, Spinnmästarevägen 2

Ett otroligt trevligt ställe som kommer gå in både under kategorin äta och göra är Spinneriet i Lindome. Lilla Spinneriets lunchrestaurang är riktigt trevlig och är eventuellt den bästa i Mölndal. Grym mat utlovas i en fantastiskt härlig omgivning. Lägg till att de varje söndag serverar dunderbruncher, alltså verkligen en kanonbrunch som är väl värd att testa. Det ligger en liten bit utanför stan, men det är det helt klart värt.
Hållplats: Annestorpsvägen
Buss: 761, 763

Göra

Rådasjön

Mölndal består, tro det eller ej, av väldigt fin natur. Och då vill vi slå ett slag för Rådasjön och området runt. En fantastiskt fin och relativt stor sjö med flera platser för bad och promenadstråk. Råda Säteri och Slottsviken vill vi slå ett slag för att besöka. Eller varför inte hyra en liten roddbåt vid Stensjöns minigolf och ta dig en tur på vattnet.
Hållplats: Nötåsberget
Buss: 753

Gunnebo slott och trädgårdar, Christina Halls väg

Gunnebo slott har vi varit inne på lite redan och det är verkligen värt att nämna igen. Ett vackert slott omgivet om fin natur och välskötta, eleganta trädgårdar. Ett perfekt ställe för en liten utflykt. Här spenderar du lätt några timmar med promenad och fika. Hett tips!
Hållplats: Gunnebo Park
Buss: 753

Mölndal stadsmuseum, Kvarnbygatan 12

Museum brukar alltid vara ett hett tips och Mölndals Stadsmuseum är definitivt ett sådant. Högst upp i den klassiska backen ”Mölndals kråka” ligger muséet och bara där slår man två flugor i en smäll då Mölndals kråka är den mest omtalade backen i hela Mölndal. Annars är stadsmuséet som vilket museum som helst med lite olika utställningar som är intressanta.
Hållplats: Mölndals Stadsmuseum
Buss: 753, Lila X

Åbytravet, Åby Arenaväg 10

Trav är kanske inte något för alla. Men det som Mölndal är absolut mest känd för nationellt är Åbytravet, Sveriges näst största travbana. Faktum är att det är en av Europas modernaste ridsportsanläggningar, om inte den modernaste. Trav är roligare än vad man kan tro och eftersom Åbytravet är Mölndals stolthet blir det en given plats i guiden.
Hållplats: Åby Arenastad
Buss: 753

Mölndals Galleria, Barnhemsgatan 22

Mölndals centrum är upprustat och sedan några år tillbaka ligger nya, fräscha Mölndals Galleria. Stort urval av butiker och här kan du absolut strosa runt några timmar. Både i gallerian men framför allt utanför finns ett gäng bra restauranger dessutom som gör Mölndals centrum, eller ”Mölndals Innerstad” som man nu kallar det, till ett ställe som är väl värt att besöka.
Hållplats: Mölndals Innerstad
Spårvagn: 2, 4
Buss: 25, 755, 757, 765

Spinneriet, Spinnmästarevägen 2

Spinneriet är en historisk byggnad med anor från 1800-talet. Idag har det samlats designers, fotografer, inredare, bloggare och övriga kreatörer i ett hus fullt av fantastiska industriella miljöer. Allt möjligt finns här och bli inte förvånad om du åker hem med en ny inredningsdetalj. Strosa runt här och när du blir hungrig finns lunchrestaurangen som vi redan nämnt.
Hållplats: Annestorpsvägen
Buss: 761, 763