Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: Haga

Text och foto: Hanna Larsson

November är här och uteserveringarna är sedan länge ett minne blott. Regn ska snart bli till snö och snö ska snart bli till slask. Som tur är finns det ljus i mörkret och Haga står givetvis redo med julbelysning och förlustelser. Göteborgs gulligaste stadsdel sedan urminnes tider gör dig inte besviken. Haga kaka till dig utgiven. Haga öl till dig utgjutet. 

Mat & Dryck: 

Nöller Espressobar
Nöller Espressobar är som en Ipren efter en lång huvudvärk. I den trevliga miljön inne på det lilla caféet möts du alltid av trevlig personal och det utsökta kaffet kan rädda vilken dag som helst. Har du tur kanske du till och med får ett litet konstverk i din cortado. Nöller erbjuder goda, matiga mackor som får dig att önska att magsäcken var lika stor som rymden. Oändlig. 
Hållplats: Hagakyrkan 
Spårvagn: 3, 6, 11

Sjöbaren
Vad passar bättre än färsk fisk och skaldjur från Göteborgs hamn när en ändå befinner sig i Sveriges fiskmecka? Sjöbaren erbjuder alltid fin fisk och härlig stämning. Här kan du äta både lunch och middag till trevliga priser. Lyxa till det med husets egna fisk- och skaldjurssoppa i novembermörkret och ta ett glas bubbel när du ändå är igång. Inga krusiduller. 
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

En Deli i Haga 
På en Deli i Haga finner du vegetarisk och ekologisk mat med medelhavsinspiration. Här bjuds det på god soppa, pitarullar och lyx från delidisken. På helgen erbjuder restaurangen helglyx där du både får godsaker från delin och kaffe från Da Matteo. Det du.   
Hållplats: Prinsgatan
Buss: 60

Spårvagn: 1, 6

Bord 27
Nu är det dags att lyxa till det. Bord 27 är den lilla kvarterskrogen som erbjuder skicklig, vällagad mat från klockan 17.00 varje dag. Här finns något som passar både fiskälskaren, vegetarianen och köttätaren. Hela tjocka släkten alltså. Varje söndag ställer restaurangen dessutom till med Bubbelsöndag. Sänkt pris på massor av bubbel. Trevligare blir det väl ändå inte. 
Hållplats: Handelshögskolan
Spårvagn: 2

Café Hebbe Lelle
Hebbe Lelle har inte bara blommiga tapeter och kristallkrona i taket. De har också bullar större än ditt självförtroende klockan 03 på dansgolvet. Det mycket hemtrevliga caféet är beläget på en av Göteborgs finaste gator, Haga Nygata, och bjuder in till vilket mysigt häng som helst. Här kan du lusta på såväl mat som förträfflig fika. 
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Linnéterrassen
I utkanten av Haga ligger populära Linnéterassen. Även om restaurangen är ett ultimat alternativ en varm sommardag sviker den inte heller under vinterhalvåret. I den trevliga miljön erbjuds både middag och lunch. Men det är inte fy skam att bara ta en öl i baren. 
Hållplats: Prinsgatan
Buss: 60
Spårvagn: 1, 6

Café Husaren
Det hemtrevliga caféet har ett brett sortiment av kakor och bakelser. Husaren är Hagabullens moder och ett ypperligt alternativ om magen kurrar. Med sitt breda utbud finns det någonting för alla. Spännande téer, hett kaffe och fantastiska smaker har format Husaren till en favorit för många. Testa den prisvinnande kladdkakan om du tittar förbi. 
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Handla: 

Thrive 
Framtidens mode hittar du på Thrive. Butiken som öppnade 2015 satsar på hållbar slow fashion och är ett uppfriskande alternativ till större butikskedjor. På Thrive hittar du snygga kvalitetsplagg där allt är veganskt och ekologiskt. Ta dig en titt om du är i krokarna eller ta dig en titt ändå.  
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Emmaus 
På gränsen mellan Haga och Linné ligger Emmaus secondhand. Här kan du göra finfina fynd och samtidigt värna om miljön. Emmaus utbud av skor och kläder är stort och är det perfekta alternativet om du behöver vinterkläder, en rolig hatt eller bara ett par snygga pjucks. 
Hållplats: Prinsgatan
Buss: 60
Spårvagn: 1, 6

El Bastardo 
El Bastardo har mode i många olika stilar. Här kan du hitta en perfekt femtiotalsklänning såväl som snygga sjuttiotalsbyxor. Mönster, färg och roliga accessoarer är butikens signum. Den som sa att less is more vet inte vad hen snackar om. El Bastardo är väl värt ett besök om du befinner dig i Haga. 
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Göra:

Pustervik 
Pustervik är stället att gå till om du är sugen på att ha kul. Kan du flexa ut din tisdagsmorgon? Tur för dig. Varje måndag håller Pustervik i sitt populära koncept Pingisklubben. Dansa, drick öl och spela rundpingis. Pustervik har dessutom spelningar mest hela tiden. I november besöks klubben av bland andra Sarah Klang, Lera Lynn och Jung. Snöra på dig dansskorna. Pustervik älskar dig. Och du älskar Pustervik.
Hållplats: Järntorget
Buss: Rosa Express, 60, 90, 91

Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11 

Hagabadet
Dags att pusta ut. Ifall du har slantar till övers är en spaförmiddag på Hagabadet ett måste. Här kan du vältra dig i varma pooler, meditationsrum och bastubad. Stäng ute novemberkylan, ta ett dopp i relaxpoolen och sitt i bastun tills alla tankar är renade. Skalla dagen liksom.
Hållplats: Järntorget
Buss: Rosa Express, 60, 90, 91

Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11 

————————————————————————————————————————

Möt: Fredrik Alexandersson


Vem är du och vad gör du? 

Jag heter Fredrik och är en av grundarna till Thrive Conscious Fashion. 

Hur skulle du beskriva Thrive?
Vi har funnits i fyra år och jag skulle beskriva Thrive som Skandinaviens ledande klädbutik när det kommer till ekologiskt, miljövänligt, veganskt och rättvist producerat mode. Allt i butiken är limiterat och vi samarbetar bara med företag som jobbar mot levnadslöner. Vi kollar helt enkelt upp märken som är ledande inom hållbart mode och går sedan igenom hela deras kollektioner och handplockar de plagg som når upp till våra krav när det kommer till transporter, företagets transparens, gifter, produktion och levnadslöner. Om produkten når upp till våra krav förbeställer vi plaggen och de hamnar i vår butik efter 6-12 månader. Plaggen finns i butiken i några veckor tills allt är slutsålt. Sedan börjar resan om igen. Vi jobbar med slow fashion. 

Vad har ni för mål i framtiden?
Vårt mål är att förändra modebranschen till det bättre. Modebranschen som den är idag är inte så hållbar som den ger sken utav. Det tycker inte vi är okej. 

Vad gör du när du inte jobbar med Thrive?
När jag inte jobbar med Thrive eller föreläser så hackar jag internationella storbolag och får betalt för de sårbarheter jag hittar. Mina äventyr går att följa på youtube.com/stokfredrik. 

Vilka är dina bästa tips i Haga?
Mina bästa tips i Haga är att fika, hitta antika grejer och gå och drälla lite. Och besöka Thrive såklart! Det bästa med Haga är att det är så turistvänligt och har fina gamla hus. Det gillar jag. 

Var ska en gå om en vill äta någonting gott?
Då skulle jag säga En Deli i Haga eller Foren Food & Bakery.