Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguide: Landala

Landala är en av centrala Göteborgs mer bortglömda skatter, men faktum är att en hittar det mesta bland landshövdingehusen. Området har en smak för delikatesser, såväl de sötare bakelserna som osten och charken. Här finner du även en av stadens sista riktiga bokhandlar, unika antikviteter och ett rejält omdebatterat konstverk. Bestig backen från Vasaplatsen till Landala och upptäck din nya innerstadsfavorit. 

 

Mat & Dryck

Brogyllen
Är du trött på elvafikats blaskiga automatkaffe med en tillhörande halvtorr chokladboll? Ta då din flykt till Brogyllen och gå på kondis precis så som en gjorde förr i tiden. Här möter den gamla konditioritraditionen den nutida fikakulturen. Välj och vraka mellan allt ifrån stenugnsbakade surdegsbröd till briljanta budapestbakelser och omfamna ditt sug efter kafferep.
Spårvagn: 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Levantine
Klä på dig din randiga båtringade tröja och din bästa basker och spatsera uppför backen från Vasaplatsen till denna mysiga restaurang med välvda fönster. Kanske är du gammal nog att ha bockat av en öl eller två på Skojarbacken som huserade i lokalen tillsammans med den uppstoppade älgen, men nu är det Levantine som håller ställningarna och hos dem hittar du det mesta som hör det franska köket till. Testa en moules marinères eller en osttallrik tillsammans med ett gott vin och dröm om att spela boule i parken på sommarn då Levantines uteservering öppnar.
Spårvagn: 2, 3, 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen, Vasaplatsen

Landala Grillen 
Landalagrillen har verkligen allt en vill ha, oavsett om du är vegetarian eller ej, för här är mosbrickorna rejäla. Här kan du få din halv special ihop med den obligatoriska Puckon serverad tillsammans med ett gäng roliga historier från kocken som dessutom kommer minnas ditt namn inför nästa besök.
Spårvagn: 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Koizen
Vill du ta ditt sushiätande till nästa nivå så är Koizen inkörsporten till finsushi. På den här restaurangen, som utifrån gatan ser ut som ett litet hål i väggen-krypin, kan du (för en ganska så mycket dyrare peng än den klassiska lunchdealen) få en kulinarisk sushiupplevelse utöver det vanliga. Här finns enbart 14 platser och den som äter sushi på Koizen går med på att lämna över valet av vad som landar på sin tallrik helt och hållet till kocken.
Spårvagn: 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Aschebergsgatans Ost & Delikatesser
Om du är en person som gillar termen “vardagslyx” så är Aschebergsgatans Ost & Delikatesser butiken för dig. Här hittar du allt ifrån coctailtillbehör och pajer till olika former av bufféer. Är du en ren ostsnobb som gärna avnjuter annat än hederlig hushållsost finns även möjlighet att utveckla kompetensen ytterligare. Butiken arrangerar nämligen ostprovningar där en kan lämna delikatessbutiken lite visare och lite mättare.
Spårvagn: 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Bar La Lune
Hos den mysiga lilla vinbaren är det sällan tomt. Här är vinerna gärna franska och sittplatserna är något du antagligen kommer att få kriga om, oftast ett mycket gott tecken. Sväng förbi på ett glas eller två och låt dig charmas av ett av Landalaomådets mysigaste krypin. (Blev du nyfiken på Bar La Lune? Läs även vår intervju med La Lunes Oscar Ahlvin här).
Spårvagn: 2, 3, 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen, Vasaplatsen

 

Foto: Amanda Båmstedt

Foto: Amanda Båmstedt

Handla

Lohrs Pocket MedMera
Nuförtiden finns det tyvärr inte speciellt många bokhandlar kvar i stan, men Lohrs är en äkta klassiker som slår vilken onlinebutik som helst. Det som gör den lilla bokhandeln på hörnet så speciell är inte bara den personliga servicen: här kan du även ta en kopp kaffe, gå med i en bokcirkel, lyssna på olika författare under deras författarkvällar eller spana in konst från lokala konstnärer.
Spårvagn: 7, 10
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Classic Antik
Här möter du inte bara en kunnig antikvitetssäljare utan även leonbergern Märta som vaktar butikens finaste dyrgripar. Botanisera bland allt ifrån gamla skyltdockor, fartyg i alla dess former, affischer från forna Sovjetunionen och en uppsjö av unika lampor med karaktär samtidigt som du har en trevlig pratstund med ägaren.
Spårvagn: 2, 3, 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen, Vasaplatsen

 

Foto: Amanda Båmstedt

Foto: Amanda Båmstedt

Göra

Rutan – Ruben Östlund
Få har nog missat Ruben Östlunds omdebatterade ruta som varit omskriven ända sedan The Square visades på biografer runt om i världen. Nu finns rutan från filmen här i Göteborg, men den hamnade inte på Kungsportsplatsen som Östlund ville utan istället på Landala torg. Enligt Landala torgs webbplats är rutan ”en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”.
Spårvagn: 7, 10 
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

Landala Squashhall
På Landala Torg finner du Göteborgs största squashhall med hela åtta banor att ta ut sig rejält på. Hallen drivs i regi av Team Göteborg SK och har generösa öppettider för såväl den morgonpigga som nattsuddaren. Så vad väntar du på? Leta fram dina snabbaste squashglasögon, åk till Landala och pröva på “frukostsquash” där frukosten står framdukad direkt efter passet.
Spårvagn: 7, 10
Buss: 16, 19, 753
Hållplats: Kapellplatsen

——————————————————————————————————————————–

Möt: Urban Gjutare

Ägare av Classic Antik

Foto: Amanda Båmstedt

Hur länge har du haft din butik? 
– Jag har haft butiken i ungefär femton år och innan jag flyttade upp den hit låg den lite längre ned i backen. Innan dess var jag skeppsmäklare i 30 år.

Hur kommer det sig att det blev en antikbutik istället? 
– Jag har alltid varit intresserad av det. Jag hittar mina saker via auktioner, antikmässor, andra handlare, sedan lusläser jag en massa tidningar och lite på nätet. Det finns även folk som kommer in och vill sälja.

Vad är det bästa med att ha en affär här i Landala? 
– Överhuvudtaget så är det bästa med att ha en affär det faktum att man sköter sig själv helt av hållet. Sedan får man pyssla med sånt man tycker är jävligt roligt själv och jag köper bara in sådant jag själv gillar. Då kan man tala för varan också, det blir nästan lite som en privat samling.

Gör det ont när du säljer saker? 
– Nej, inte nu längre.

Jag frågar Urban vilket föremål som är det mest udda som han har fått tag på genom åren och han visar stolt upp en stor modell av Svenska Amerikalinien som lyser upp inifrån likt en lampa.
– Den här köpte jag av en privatsamlare, det är en modell av Svenska Amerikalinjen som var stor i Göteborg. Jag har aldrig sett en sådan här förut och då har jag sett många Svenska Amerikalinjen förut. Den har troligtvis stått på någon resebyrå förr i tiden. Sedan har jag en uppstoppad svan och det ser man inte överallt.

Vad finns det mer för guldkorn i Landala? 
– Man kan gå ned till Levantine, jag har aldrig varit inne där men jag skulle kunna tro att det är ganska trevligt där. Sedan finns den indiska restaurangen som ligger uppe på torget.