Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguide: Kviberg och Bellevue

Kviberg och Bellevue är rena guldgruvorna för den som vill vara unik och fynda såväl brakmåltider som second hand och vintage till riktigt rimliga priser. Så styr din kos mot östra Göteborg. Här kan du bejaka såväl din kulturella som din sportiga sida, känna den varma sanden under fötterna och upptäcka såväl nya som gamla favoriter.

Mat & Dryck

1000 och en natt
När det kurrar i magen och blodsockret är lågt är 1000 och en natt en räddare i nöden. Med generösa öppettider och en meny som tillfredställer de flesta kostvanor kommer du garanterat att bli mätt. Rullarna är stora och fullproppade med godsaker, så det går enkelt att beställa in en falafelrulle och dela den med en vän eller kollega. Mer prisvärd lunch än så blir nog svårt att hitta.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 519
Hållplats: SKF

Bellevue frukt & grönt
Frukterian eller ej, här hittar du i princip alla sorters frukt och grönt. Plocka ihop till en färgglad fruktsallad, fyll på ditt lager med satsumas eller fynda krispiga och goda granatäpplen. Här kan du köpa allt som behövs för en lyckad sallad eller imponera på kollegan med någon spännande, ovanlig frukt under fikastunden.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 519
Hållplats: Bellevue

Handla

Kvibergs Marknad
Kvibergs Marknad är en äkta klassiker när det kommer till marknader. Här hittar du i princip allt mellan himmel och jord, från food trucks, frukt och örter till antikviteter, tyger och porslin. Om du själv vill bli av med saker kan du även boka en egen spilta och pröva på livet som säljare i de gamla häststallarna på Kvibergs Marknad. Se bara till att vara ute i god tid, marknaden är populär både från säljar- och besökarsidan.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 167, 519
Hållplats: Kviberg, Brovägen

Holmens marknad
Här har jag hittat några av mina allra bästa ironiska t-shirts (helt utan ingrodda svettfläckar), ett barskåp som tycks vara som taget ur en James Bond-film, en och annan fin-servis, ett skrytpiano samt ett gäng analoga telefoner. Holmens marknad är helt enkelt till för dig som inte är rädd för att rota lite för att hitta det du vill ha.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 519
Hållplats: Bellevue

Stadsmissionen Ebbes Hörna Second Hand
Med risk för att låta som en av dina äldre släktingar, men herregud vad en kan fynda här! För den rutinerade second hand-jägarn finns det prima möjligheter att ro hem såväl lyxiga märkeskläder som helt oanvända jeans. Det kanske må krävas ett tränat öga och några besök innan du hittar guld, men Ebbes Hörna är alltid värt ett besök.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 519
Hållplats: Bellevue

Göra

Bellevue Jazzklubb
Är du en jazzkis eller bara sugen på att gå all in för beatnik-stilen, bära svart polokrage, cigarrettbyxor, lurpassa i ett hörn och se svår ut? Då är Bellevue Jazzklubb något för dig. Här finner du stökig, svettig och superb jazz framföd av såväl husband som gästakter som får trumhinnorna att vibrera i magiskt improviserade jazztakter. Så snöra på dig dansskorna, ta en kär vän under armen och gå på jazzklubb.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 519
Hållplats: SKF

Kompani 415
I det gula huset precis intill Kvibergs kaserner händer lite allt av varje. Här finner du såväl musik som marknader och andra former av arrangemang och aktiviteter. Det allra enklaste sättet att ta reda på vad som försiggår i byggnaden framöver är att klicka sig in på deras Facebooksida.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss:58, 167, 519
Hållplats: Brovägen, Kviberg

Idrottsmuseet
Identifierar du dig allra mest med Sporty Spice I Spicegirls eller vill du kanske bara försöka kompensera för helgens festande med sunda vanor? Då är Idrottsmuseet något för dig. Åk till Kvibergs kaserner och spana på snabba simmerskor, pråliga pokaler och blingiga boxarbälten.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 167, 519
Hållplats: Brovägen, Kviberg

Klätterdomen
Klätterdomen är till för dig som behöver en klätterbild till din Tinder men passar även utmärkt för den som vill träna ordentligt eller övervinna sin höjdskräck i en trygg miljö. Här klättrar såväl nybörjare som proffsen, så ta vagnen ut till domen och gå en säkringskurs och hiva i dig en kopp kaffe i kaféet innan du ger dig i kast med klättrandet.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 167 och 519
Hållplats: Brovägen, Kviberg

Beach Center
Fly från höstrusket in i en konstgjord oas där beachvolleyboll står på schemat. Här kan du använda alla sommarkläder du ännu inte hunnit stuva undan i ditt förråd. Så rota fram dina shorts och svettband, vässa vinnarskallen och ta ut dig rejält på någon av de 16 inomhusbanorna som värms upp med hjälp av värmeslingor under sanden.
Spårvagn: 6, 7, 11
Buss: 58, 167 och 519
Hållplats: Brovägen, Kviberg

————————————————————————————————————————

Möt: Siri William Olsson

Lärarstuderande på jakt efter second hand-fynd på Holmen Marknad.

Foto: Amanda Båmstedt


Vad är det bästa med Kviberg & Bellevue?
– Jag har alltid tyckt om östra Göteborg. Jag kommer ifrån den här sidan av stan och känner mig hemma här. Sedan är det perfekt om man är student och inte har så stor budget. Det är också perfekt om man har mycket fritid, för det finns så mycket att titta på. Det är skönt att inte ha bråttom.

Vad får en absolut inte missa om en åker hit?
– Kvibergs Marknad är veckans största happening. Det är extremt mycket folk överallt då och knökat för att alla ska på marknaden. Härligare än så kan det inte bli.
– Man kan även gå upp på berget med lite läsk eller kaffe och glo på utsikten. Jag kan verkligen rekommendera det. Passar bra om man vill sitta och tänka över sitt liv eller ha en date med en fin utsikt. Det finns två stolar uppe på berget som står på den allra vackraste avsatsen.

Vad ser man från utkiksplatsen?
– Först ser man SKF, sedan ser man Läppstiftet och halva staden. Det är som vackrast när himlen har en rosa-orange ton och den blå SKF-skylten lyser upp mot himlen, kontrasterna blir så fina då.   

Var ska man äta i Kviberg & Bellevue?
– Du får absolut inte missa 1000 & En Natt. Det är billigt och mycket gott. Om man är vegetarian, som jag, så finns stora falafel- eller halloumirullar. Men om du är en sådan som äter kött så tycker jag att man ska testa lammhjärnan.