Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguide: Gamlestaden

Lite som en kombination av ett meatpacking district på en annan kontinent och ett Göteborg i sin allra mest hemtrevliga form, plus: världens guldgruva när det kommer till andrahands-fynd.

Vi har varit i Gamlestan. Det borde du också ha varit vid det här laget.

Mat & Dryck

Spike Brewery
Öl innehåller egentligen allt en behöver för att överleva. Vatten, kalorier och njutning. Visst låter det bra? Kanske ännu bättre med lite tuggmotstånd och musik till. Hos Spike serveras både det ena och det andra och är, minst sagt lokalproducerat.
Spårvagn: 4, 6, 7, 8, 9, 11
Hållplats: Gamlestadstorget

Trattoria 21
Napolitanska pizzor kan man inte få för många av, åtminstone inte om man sprider ut ätandet över tid. Hos Trattoria 21 har de sådana av yppersta kvalitet.
Spårvagn: 4, 6, 7, 8, 9, 11
Hållplats: Göteborg SKF, Gamlestadstorget

Old Corner
Bäst i stan på vegan, säger de. Och ja, det kan nog ligga något i det. Vi litar på dem, och du litar på oss. Lätta byten, hela bunten.
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Göteborg SKF

Sorrento
Här kan du få lite av varje, allt från “traditionell husmanskost” till persiska favoriter. Men det bästa av allt: det förekommer sporadisk live-jazz!
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Göteborg SKF

Roshani Indiskt
Ryktet går, Göteborgs bästa indiska restaurang, det är Roshani. Som en letat va! Och så har den legat där hela tiden, på Lars Kaggsgatan 2. Billigt är det med.
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Göteborg SKF

Wine Mechanics
Det fortfarande ganska nya vinmakeriet är just det: ett vinmakeri. Men också: en bar, en kunskapskälla och en djävulskt härlig restaurang.
Spårvagn: 4, 6, 7, 8, 9, 11
Hållplats: Gamlestadstorget

Al Habesha
En liten del av Etiopien, mitt i Gamlestan! Bara en sån sak. ”Spännande smaker, vackra färger och fantastisk personal” är bara ett av alla positiva omdömen restaurangen har samlat på sig.
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Göteborg SKF
Foto: Elin Gustafsson
Wine Mechanics.

Handla

Easy Living
Handplockad second hand i vacker och nyrenoverad industrilokal. Snart öppnar även ett café i butiken, och till sommaren erbjuds en uteservering. Ägaren Felix Sjöström har lång erfarenhet i branschen och fingertoppskänsla när det kommer till att se potentialen i sällsynta inredningsdetaljer.
Buss: 58, 159, 519
Hållplats: Kristinedal

Holmens marknad
För sisådär i runda slängar 20 år sedan slog Göran upp dörrarna till Holmens marknad. Nu har döttrarna tagit rodret och visst skulle vi ljuga om vi påstod att det inte är en av Göteborgs bästa second hands.
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Göteborg SKF, Bellevue

Bellevue marknad
Här får en skynda att fynda, och dessutom skynda om en vill tjäna en slant! Borden bokas snabbt, men gillar du dem på Facebook bjuder de på en kopp kaffe. Inte illa det!
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: Bellevue

Gamlestadens marknad
I somras slog ovan nämnda Felix Sjöström upp portarna till Gamlestadens Fabriker för en 600m2 stor loppis. Ryktet säger att de på grund av det stora intresset inom kort ska öppna upp ytterligare ytor för besökare och försäljare. Första och sista helgen varje månad, hela året runt, med klassisk bordsbokning.
Spårvagn: 4, 6, 7, 8, 9, 11
Hållplats: Gamlestadstorget
Foto: Elin Gustafsson
Gamlestadens marknad.

Göra

Strike & Co
Här kan du, precis som det låter, göra strikes (eller mest troligt av allt slänga klot efter klot i rännan).
Buss: 58, 159, 519, 513
Hållplats: Kristinedal, Gustavsplatsen

Texten har uppdaterats 24/10.