Annons ↓ Annons ↑

Sov gott och vakna utvilad

Sömn är viktigare än vad de flesta tror. Det handlar inte bara om att känna sig pigg när man vaknar utan går mycket djupare än så, och enligt forskare så kan sömnbrist vara rentav farligt. När man sover får hjärnan och kroppen chansen att både reparera och bygga upp sig, rensa bort sådant som är onödigt eller onyttigt och dessutom bearbeta dagens och livets olika intryck och problem. Det gamla uttrycket ”att sova på saken” illustrerar just det, och man vet idag att sömnen ger både fysisk och mental hälsa.

Samtidigt så är det just sömnen som många idag har problem med och det beror till stor del på stress och oro. Många människor klagar på att de inte kan somna eller att de vaknar om nätterna, och det föder i sin tur ännu mera ångest. Alla människor behöver sova ordentligt och det finns inga belägg för att man kan klara sig på enbart 5-6 timmar om natten, som vissa hävdar. Och för att man ska kunna vakna utvilad och tackla dagens många göranden så bör man se till att få den sömn man behöver. Det finns flera sätt att göra det på och här kommer några bra tips.

Fem tips för bättre sömn

Grundförutsättningen för att man ska sova gott är att man skapar ett så lugnt sinnestillstånd och en så trivsam sov-miljö som möjligt, och även om smaken är som baken så finns det vissa gemensamma regler. En skön säng, till exempel, är ett givet exempel då ingen människa i världen kan sova gott på en madrass som är obekväm. Att lägga några extra slantar på en ergonomisk sovmadrass är därför en investering som kommer att återbetala sig i långa loppet – och det med råge!

En annan viktig förutsättning för kvalitativ sömn är att miljön man sover i är lugn och tyst och att man går till sömn med ett harmoniskt sinne. Det ska vara mörkt och gärna lite svalt när man sover, och det är bra att ha tjocka gardiner som både hindrar ljuset från att komma in och fungerar ljudisolerande. Datorer, mobiler och TV-apparater bör stängas av minst en timme innan läggdags och absolut inte användas alldeles innan man ska somna.

Förutom en bra säng och ett lugnt sovrum så finns det också några andra bra och konkreta tips på hur man kan förbättra sin sömn.

  • Tyngdtäcke. Att sova med ett tyngdtäcke ger en trygghetskänsla inte helt olik att sova i en famn eller att ”skeda” med någon. Det finns täcken med olika tyngd och av olika material och de kan göra en avgörande skillnad på sömnen. FitnessFrank.com ger exempel på några av de mer populära tyngdtäckena som används idag.
  • Mineraler. Vissa ämnen förbättrar sömnen och till de främsta hör kalium och magnesium som bland annat finns i spenat och banan (källa: livsmedelsverket).
  • Tryptofan är ett ämne som behövs för att man ska kunna bilda den glädje- och rogivande substansen serotonin, som i sin tur gör att man kan slappna av och sova gott. Ämnet hittar man bland annat i mjölk, därav den gamla vanan att ta en kopp varm mjölk eller choklad innan sovdags, men också i mat som är hög på proteiner, till exempel ost, ägg och kyckling.
  • Lägg dig i tid. Studier visar att ju tidigare man lägger sig desto bättre blir sömnen. Det är också bra att hålla en regelbunden sömnrytm, så gör det till en vana att alltid lägga sig vid ungefär samma tid.
  • Fokusera på det positiva. Det är vanligt att börja tänka på en massa stressiga saker när man ska sova, och det är ett av de vanligaste sätten att stressa upp sig på. Försök istället att tänka på det du är tacksam för, till exempel att du och dina kära har hälsan eller att du ser fram emot att göra något.