Annons ↓ Annons ↑

Sofia B Olsson: ”Vi står inför ett spännande generationsskifte”

Doc Lounge står för Göteborgspremiären av filmen The Heat – A Kitchen (R)evolution som skildrar kvinnliga kockars kamp för att få ta sin rättmätiga plats i de professionella köken. Vi har intervjuat den göteborgska stjärnkocken Sofia B Olsson som kommer att diskutera jämställdhet inom restaurangbranschen tillsammans med matjournalisten Alice Brax efter Doc Lounges premiär. 

Hej Sofia B Olsson. Vem är du och vad gör du om dagarna? 
– Jag är kökschef på restaurang vRÅ, på Clarion Hotel Post. När jag inte jobbar är jag med största sannolikhet med min man Daniel, våra döttrar Signe & Elvira och hunden Amber i naturen eller i en handbollshall.

Om du bara fick laga en rätt resten av livet, vad skulle det vara? 
– Pannkakor med hemgjord sylt.

Hur skulle du säga att restaurangbranschen ser ut i dagsläget när det kommer till jämställdhet och attityd?
– I Sverige ligger vi i framkant när det gäller föräldraförsäkring och arbetslagstiftning med mera vilket också avspeglar sig i vår bransch. Vi står inför ett spännande generationsskifte i branschen med många nya typer av ledare och kockar men också gäster som har andra krav och visioner om hur en arbetsplats/restaurang skall se ut vilket ger oss en mycket positiv utveckling.

Vem tycker du ska komma och se The Heat – A Kitchen (R)evolution? 
– Alla som gillar att se kockar in action och alla som jobbar i restaurangbranchen.

Efter visningen av The Heat – A Kitchen (R)evolution kommer ni att snacka jämtälldhet och strategier. Vilka faktorer tror du är viktiga för att nå ett mer jämställt klimat inom proffessionella kök? 
– Ett bra ledarskap, med sunda värderingar och människor med olika etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning i alla grupper.

 Vad har du i kikarn framöver? 
– Jag har stora spännande visioner och ett nytt restaurangprojekt på gång som skall öppna på posthotellet i höst.

Sugen på att se The Heat – A Kitchen (R)evolution och höra Sofia B Olsson och Alice Brax diskutera jämställdhet? Länk till eventet hittar du här.