Annons ↓ Annons ↑

Skandinaviens största mimfestival firar fem år

GBG Mime Fest föddes enligt ett pressmeddelande år 2017, ur en längtan att visa föreställningar där mimen och det visuella står i fokus. Målet var ”att skapa en självklar plats för mimen i Sverige och visa på dess bredd vad gäller teknik, estetik och tradition”. Årets festival blir den femte i ordningen.

I år går GBG Mime Fest av stapeln mellan 13–17 september och det är alltså femte året för Skandinaviens största mimfestival. Under fem festivaldagar varvas föreställningar med film, samtal och workshops. Till Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern och Aftonstjärnan bjuds besökare in till unika upplevelser av kompanier från Spanien, Nederländerna och Sverige. Festivalteamet består nästan enbart av yrkesverksamma mimkonstnärer som brinner för att tillgängliggöra mimen och få fler att känna sig kallade till teatern. Festivalen har sedan dess start blivit internationell där flertalet av de inbjudna akterna för första gången möter publiken i Sverige.

Årets akter visar bredden på mimkonsten med poetiska, hantverksskickliga, komiska och experimentella föreställningar, workshops, samtal och film. Grundaren och konstnärliga ledaren Hilda Rydman kommenterar:
– Mimen är normbrytande då kroppen och det visuella berättandet får ligga i fokus. Att uppleva scenkonst bortom ordet tillsammans är en enorm styrka. Här finns en berättarkraft som förenar människor. Den öppnar upp och gör teatern folklig och berör över samhällets olika gränser.

Klara för GBG Mime Fest 2022:
Jakop Ahlbom Company (NL)
Carlos Martinez (ES)
Zero en Conducta (ES)
Iraqi Bodies (SWE)
Maurizius Staerkle Drux (DE/CH)
Teater Tilt (SWE)
Art.Cherry och Studio Pank (SWE)
Fia Adler Sandblad och Lena Stefenson (SWE)
Stockholms konstnärliga högskola – Mimskådespeleri (SWE)
Anastasiia Liubchenko (UA/NL)
Alejandro Bonnet ( SWE)
Malin B. Erikson (SWE)

Festivalpass och biljetter finns att köpa via kulturpunkten.nu.