Annons ↓ Annons ↑

Sju tips att prova i dryckesväg i sommar

Text: Sean O’Brien

Dricker du alltid samma blaskiga öl, beställer drinkar på rutin eller köper första bästa läsk? Nu är det slut med det, prova någon av Sean O’Briens sommartips när det kommer till drycker. 

Orange vin:
I enklare drag kan man säga att orange vin egentligen bara är vitt vin som har tillverkats som ett rött vin. Det vill säga att druvskalen får ligga med i processen och dra ut smak och färg under jäsning. Detta ger vinet en mörkare färg, en strävare, djupare och mer komplex smak. Prova gärna till ostbrickan.

Spritz:
Att spritzförsäljningen slog i taket förra året kan väl knappast ha undgått någon som satt sin fot på ett ställe med alkoholtillstånd förra sommaren. Ingenting tyder på att detta kommer minska i år heller. Prova den klassiska Aperol Spritzen, eller experimentera med till exempel Limoncello, Flädersaft eller varför inte den italienska bergamottlikören Italicus?

Sangria:
Sommar och sangria hör lika bra ihop som kanelbulle och mjölk, gin och tonic eller räkor och aioli. Gör den klassiska varianten med rödvin eller varför inte prova en på mousserande eller rosé. Fyll en kanna med rosé/mousserande, is, färska svenska bär och frukter, valfri citrus, mynta och toppa upp med sprite eller 7-up. En skvätt Cointreau i är också gott.

Espresso Martini:
Sommar som vinter, sol som regn, tidigt som sent. ALLA gillar en Espresso Martini. Balansen mellan stinget från starkspriten, bitterheten från espresson och sötman från sockret är en kombination som får smaklökarna att dansa i munnen. Prova gärna med en skvätt apelsin, choklad eller vanilj i för en härlig variation. 

Tom Collins:
En drink som är ständigt återkommande var jag än jobbar är Tom Collins. Det är lätt att förstå varför. Kombinationen Gin, Citrus, Socker och bubbelvatten är både god och fräsch samtidigt som den är svalkande och törstsläckande. Vill man ha variation kan man med enkelhet göra den med gurka, fläder, mynta, basilika, äpple, smultron eller vad som känns gott för stunden. Det mesta gör sig bra i en Tom Collins!

Paloma:
Sedan jag upptäckte denna något gömda pärla tidigt förra våren ser jag den mer och mer på både barer och sociala medier. Blandningen mellan tequila, limejuice och grapefruktläsk gör den fräsch och god utan att sötman blir för påtaglig. Med saltkant i ett högt glas med is blir den både vacker att se på och underbar att dricka en eller tre stycken en varm sommarkväll. Kuriosa – Paloma sägs även vara Mexikos mest populära drink före Margaritan. 

Vatten:
Efter en svettig spårvagnsresa, en härlig löptur eller en lång dag på stranden. Hur mycket gott som än finns att dricka finns det även stunder då ett glas vatten slår alla drinkar i hela världen. Tänk på att dricka ordentligt med vatten i sommar mellan all god dryck för att orka med kvällarna.