Signalisterna nominerade till Årets magi

I Masthuggsteaterns föreställning Signalisterna hjälper sniglar, vulkaner och renar till att förmedla känslor och behov. Enligt regissör Anne Jonsson har mötet mellan föreställning och publik varit minst sagt lustfyllt, och på lördag har Signalisterna chans att vinna nomineringen Årets Magi under Scenkonstgalan.

Hallå Anne, grattis till nomineringen! Hur känns det?
– Tack, det känns underbart!

Berätta om Signalisterna, vad handlar den om?
– Föreställningen handlar om en grupp personer som arbetar som signalister, vars arbete går ut på att hjälpa till med kommunikationen, framförallt när det blir utmanande och svårt. I föreställningen hjälper de sniglar, vulkaner, renar och nyckelpigor att förstå och förmedla känslor och behov.

Vad har ni inspirerats av?
– Våra främsta inspiratörer är våra två samarbetsklasser från Sandeklevsskolan i Bergsjön som vi träffade under ungefär ett års tid. Vi gifte samman barnens input med det konstnärliga teamets önskan om att göra en stor och filosofisk föreställning för de allra minsta.

Hur har responsen varit bland de som tagit del av föreställningen?
– Jag har förstått det från skådespelarna som varit ute på turné med föreställningen hela hösten att de har haft innerliga och varma och framförallt lustfyllda möten med sin publik.

”Det är en ära att vår föreställning har blivit nominerad”

Finns det något som ni tycker saknas eller som det behövs mer av inom svensk scenkonst?
– Trygghet.

Hur går arbetet från idé till färdig produktion till?
– Oj, det är ju en gigantisk fråga. Jag skulle säga att en jobbar hårt, länge och kärleksfullt från första idéstadiet till premiär. Håller sina kollegor om ryggen, stöttar varandra, peppar och ställer de svåra frågorna inom och utanför teamet.

Vad händer framöver? Kommer ni att fortsätta med Signalisterna eller har ni några andra produktioner på gång?
– Signalisterna lever helt klart vidare. Det var också mitt första arbete tillsammans med Masthuggsteatern. Redan vid förkollationeringen tänkte jag att jag var på precis rätt plats med precis rätt människor, och den känslan informerade hela processen för min del. Vi samtalar nu kring ett långsiktigt samarbete som tar spjärn i de erfarenheter vi gjorde under arbetet med Signalisterna.

Vad ser ni mest fram emot under Scenkonstgalan på lördag?
– Det är en ära att vår föreställning har blivit nominerad till årets magi. Det vore såklart roligt att vinna och säga till våra inspiratörer att de var med och skapade den vinsten.