Annons ↓ Annons ↑

Salongs i Norrland

Emil Åreng är bartendern från Umeå som för några år sen gav sig fan på att vinna alla tävlingar han ställde upp i, och så blev det. Baren Open/Closed i Umeå är hans hemvist och i höst släppte han boken Salongs i Norrland, en lite annorlunda cocktailbok.

Emil Åreng har blivit utsedd till Sveriges bästa bartender på Bartender Choice Award, varit posterboy för whiskyn Johnnie Walker och är Chief of First Impression för Hernö Gin (världens bästa), från lilla Härnösand.

Hur blev du Sveriges bästa bartender?
– För några år sedan gav jag mig fan på att vinna alla tävlingar som gick att vinna, och så gjorde jag det. De fyra största som finns, och det har ingen gjort om efteråt. Efter det kunden juryn i Bartender Choice Award inte annat än att nominera mig, trots att de flesta inte ens varit i min bar.

Är bartenders påväg att bli de nya rockstjärnorna?
– Nej fan, vi kommer aldrig komma ikapp kockarna. Mat får med ett helt folk men sprit är lite tabu fortfarande. Sverige är inte rätt land för det, inte lika öppet. Vi dricker när det är semester, då är allt skit samma. Skulle du börja dricka halv sex på morgonen en vanlig dag skulle folk tro du var alkoholist och ringa polisen.

Drinklistorna på Open/Closed där Emil och hans kollegor jobbar sticker ut. Det är cocktails med kebabsockerlag, honung med smak av baguett och det går till och med att dricka en hel hamburgarmeny. Men att få folk att testa något nytt är inte en självklarhet enligt, de har fått jobba hårt för att få bort  stämpeln att en bartender är arrogant och bestämmer vad kunderna ska dricka till att skapa förtroende och istället guida till större smakupplevelser berättar Emil.

”Dunka ned bacon i sockerlag, det blir svingott”

– Folk dricker helst bara gin och tonic hemma. Sen när de går på krogen vill de ha samma sak, det är som att gå till Koka och be om en pytt i panna bara för att du tycker det är gott. Så funkar det ju inte. Det gäller att få folk att dricka något annat och våga ta ut svängarna men att berätta det för dem vad du gör. Du måste berätta vad det kommer smaka och ge en historia till det, då blir det jävligt mycket roligare för dem att dricka.

sin-6901-web

Nu sysslar du inte bara med cocktails i bar utan även i bok. Hur kommer det sig?
– Jag fick frågan och då sa jag att bara jag får göra på mitt sätt så visst. Så jag reste runt i Norrland med en fotograf, Andreas Nilsson, och besökte platser där jag inte varit innan, lärde känna nya personer och fick höra deras historier som sedan tolkades i en cocktail. Även om läsarna är från andra delar av Sverige tror jag att de kommer känna igen sig och tycka att det är trevligt att bläddra i boken och inspireras.

”Dra inte till New York som alla andra, åk till Norrland istället”

– Norrland glöms alltid bort tycker vi därifrån  men så är det inte riktigt. Norrland är bara jävligt stort. Jag ville göra en skildring på ett mer modernt sätt, att det kan vara kul att åka hit och inte dra till New York som alla andra. Åk till Norrland.

Om jag inte kan ta mig till Open/Closed , vad borde jag testa från boken då?
– Alla recept, det finns något för alla. Dunka ned bacon i sockerlag – det blir svingott.

Bäst tipset till alla hemmabartenders?
– Spriten är skit samma, köp hem nåt bara. Ha färsk citron, koka sockerlag och våga testa lite. Som med mat, du kan göra en hel jävla Nobelmiddag om du vill, du måste bara göra det. Live a little.