Annons ↓ Annons ↑

Sabina von Essen ställer ut i Göteborg

För tre år sedan sålde Sabina von Essen sin första tavla på Blocket. Idag driver hon VonEssenDesign, säljer sin konst världen över och är aktuell med flera utställningar och samarbeten. Djungeltrumman har pratat med den 27-årige konstnären och ingenjören om hennes nya verk, som inspirerats av Västkusten, och att skapa medvetenhet kring psykisk ohälsa i hennes sociala kanaler.

Berätta lite om dig själv och din resa.
– Jag pluggade egentligen till civilingenjör på KTH i Stockholm, men började måla för att få avlastning från all stress som kom med min utbildning och privatliv. Konsten var till en början som en medicin för mig, men har med tiden utvecklats till en passion och hela mitt liv. För tre år sedan sålde jag min första tavla på Blocket och det dröjde inte länge innan en gallerist plockade upp mig när jag visade tavlor på Östermalmstorg. Efter en tid bestämde jag mig för att vara helt självgående då jag ville utveckla min egen resa. Och avslutade därför mina samarbeten med traditionella gallerister. Idag är jag 27 år gammal och driver VonEssenDesign tillsammans med Klara Stenberg som är marknadskoordinator.

Dina nya verk, som du hade vernissage för på Carpe Diem Beds-butiken i Göteborg, är inspirerade av Västkusten. Hur kommer det sig? 
– Min pojkvän Lucas Lehrman är göteborgare och jag har därför spenderat mycket tid här. West Coast Exhibition är inspirerad av mina två senaste somrar ute i Göteborgs skärgård. För mig som stockholmare är skärgården här väldigt exotisk och jag är fascinerad av dess kala klippor, salta vatten och idylliska natur. Här är första gången som jag verkligen har upplevt solen gå ner i vattnet, vilket jag avbildat i många av mina tavlor. Jag är också stolt över hur jag har vågat jobba ännu mer med texturen för att skildra klippor och natur samt hur tavlornas detaljer har konkretiserats.

Just nu är du även aktuell med utställningarna Shape of Paris i Paris, Brighter Times i Stockholm och NK-Exhibition på Nordiska Kompaniet. Trivs du med många bollar i luften? 
– Vi har många spännande projekt på gång kommande år och vi presterar som bäst när vi har många bollar i luften. Balansen skulle jag dock säga är a och o. Jag har tidigare varit utbränd vilket har gett mig en enorm erfarenhet och vet därför skillnaden mellan ett högt tempo och farlig stress. Jag prioriterar min hälsa först av allt och med det sunda tänket vaknar jag upp taggad på livet varje dag.

Foto: VonEssenDesign

På din Instagram driver du frågor om psykisk ohälsa och entreprenörskap, vilket du även håller föreläsningar i. Berätta mer om det.
– Många har fördomar kring att jag skulle ha fått saker serverat till mig. Riktigt så är inte fallet. Som tioåring förlorade jag min ensamstående mamma i cancer och var tvungen att växa upp fortare än andra barn. Som jag nämnde tidigare genomgick jag senare i livet en stressfylld period i mitt liv i samband med mina studier på KTH. Jag drev ett startup, arbetade på Schibstedt och drev KTH:s kvinnliga nätverk Malvina samtidigt som jag skulle ha bra betyg på tentor. Jag har alltid sett mig själv som en superhjälte som får kickar varje gång jag klarar av många bollar i luften samtidigt. Men en dag gick det bara inte när mitt privatliv dessutom var jobbigt. Jag genomled panikattacker, ångest, sömnsvårigheter, aptitlöshet och blev deprimerad. Denna period i mitt liv har verkligen format mig som människa. Då jag genom träning, konst och sundare prioriteringar har hittat en bättre och mognare version av mig själv. Det gör mig ledsen att höra om så många unga som drabbas av utbrändhet och depression, och det är fortfarande väldigt tabubelagt att prata om det. Detta får mig att känna ett samhällsansvar att upplysa och skapa medvetenhet kring det. Vilket jag använder mina sociala kanaler till. En annan viktig punkt är entreprenörskap där jag också vill inspirera unga kvinnor till att ta mer plats. Det är alldeles för få kvinnor som det står om i historieböckerna.

Du är både konstnär och ingenjör. Hur har din tekniska bakgrund påverkat ditt konstnärskap?
– Min tekniska bakgrund både har varit och är en enorm fördel i min konstnärskarriär. Under pandemin hade jag en helt digital utställning där jag med hjälp av 3D-teknik, som utvecklades under examensarbetet på KTH, bjöd in till en vernissage online. Alla verk sålde faktiskt slut på 40 minuter varav hälften av köparna var från utlandet. Vi har också samarbetat med LG Electronics och digitaliserat några utvalda verk för deras Gallery Design TV. Med andra ord försöker vi dagligen utveckla vår digitala närvaro och likaså skapa en trygg köpresa för de som inte har möjlighet att fysiskt närvara på utställningar eller besöka vårt galleri i Stockholm. Det är en otroligt spännande utmaning!