Annons ↓ Annons ↑

Så handlar du smartast second hand

”Det är både billigare, roligare och mer unikt.” Sara Sterling, butikschef på Myrorna i Göteborg, tipsar om vad vi ska tänka på när vi handlar på second hand – och varför det är så bra!

Illustration: Ingrid Eriksson Grönberg

Först och främst, vad är det som är så bra med att handla på second hand?
Det är bra för miljön, pengarna varorna säljs för går till välgörenhet och dessutom kan man hitta unika fynd till sitt hem (och till sin garderob). Eftersom alla trender kommer och går så finns det ofta ett utbud av varor från alla tidsepoker. Nu i höst är det inne med keramik och 70-tal i hemmet.

Vad ska man tänka på?
– Bland annat att second hand-butiker inte är loppisar eftersom vi har värderat och valt ut varje vara vi säljer. Och när man handlar så kan man antingen ha en plan och fokusera på att hitta det man söker, eller bara gå om kring och strosa. Jag själv brukar titta mycket på trender när det gäller både mode och inredning, och så fyndar jag liknande grejer på second hand. Det är både billigare, roligare och mer unikt!

Finns det vissa prylar som är bättre eller sämre att köpa än andra?
– Jag tycker att alla second hand-prylar är bra att köpa då man undviker ett nyköp. Men det som är lättast att köpa är kanske kläder, möbler och prylar där man noga kan titta igenom varan och veta vad man får direkt vid köpet. Det som kan vara sämre i så fall är elprylar då det är svårt att veta hur de fungerar bara genom att titta på dem.

Vilken tid på dygnet är bäst för att hinna fynda de allra bästa prylarna?
– Just hos oss kan man fynda när som helst, eftersom vi är en stor butik och får leverans tre gånger i veckan, så vi fyller på med varor varje dag.

Vad går åt mest i pryl- och möbelväg?
– Teakmöbler, stringhyllor, stolar, och mindre möbler säljer väldigt bra. Men second hand-priser på möbler är generellt väldigt bra om man jämför med nypriser.

Vad är ditt bästa second hand-fynd?
– Oj, jag har så många fina. Men jag är väldigt nöjd med en låg, fin pinnstol, en mässingslampa och massor med olika och annorlunda prydnadssaker som tillsammans sätter en fin prägel på hemmet.