Annons ↓ Annons ↑

Röhsskas nya utställning undersöker design som verktyg i brottsutredningar

Röhsska museets kommande utställning Forensic Architecture: Design as Investigation visar på hur analysmetoder kring design kan användas som verktyg i brottsutredningar rörande mänskliga rättigheter.

Röhsskas kommande utställning Forensic Architecture: Design as Investigation som kommer att pågå från den 1 februari 2020 till den 23 augusti 2020 undersöker hur design kan användas i rättsfall. Forensic Architecture är en reasearchgrupp som grundades år 2010 av professor Eyal Weizman vid Goldsmiths, University of London. Gruppen består av arkitekter, filmskapare, forskare, journalister, jurister, konstnärer och programmerare som åtar sig uppdrag som kommer från humanitära och juridiska organisationer, aktivist- och medborgargrupper.

Forensic Architectures användande av såväl digitala som fysiska designverktyg är ett tydligt exempel på samtidens designfält. Idag handlar design inte enbart om att skapa nya konsumentprodukter utan design kan också handla om metoden eller strategin för att ta sig an problem. Med den här utställningen vill vi visa på designens roll för att förstärka mänskliga rättigheter, och samtidigt ge besökarna en möjlighet till att reflektera kring den omdefiniering som designfältet genomgår just nu, säger Johan Deurell, utställningsintendent, Röhsska museet.

Forensic Architectures praktik går ut på att bistå pågående eller avslutade rättsprocesser med kompletterande och ibland motsättande bevismaterial med hjälp av olika designstrategier. Exemplevis kan deras bidrag till rättsprocessen röra sig om att återskapa en förstörd byggnad och illustrera detta i form av en digital eller fysisk modell. Med hjälp av modellen kan sedan olika händelseförlopp återskapas och simuleras. Gruppen applicerar designmetoder på rapporter, vittnesmål och övervakningsbilder för att sammanställa kompletterande bevismaterial till pågående eller avslutade människorättsfall.

– Röhsska museet har en viktig roll och ansvar för att presentera och problematisera de ämnesområden inom design som kan anses ligga utanför traditionella designdiscipliner. Med Forensic Architectures detaljerade och tankeväckande arbete önskar Röhsska lyfta fram designens kraft som verktyg och strategi för att öka synligheten och möjligheterna i arbetet med att främja mänskliga rättigheter, säger Nina Due, museichef, Röhsska museet.