Röda Rummet återuppstår vid Järntorget

Den ikoniska Järntorgskrogen Röda Rummet återuppstår men i ny skepnad där fokus blir cocktails och smördegsskapelser. I anslutning till det lilla patisseriet öppnar även brasseriet Alba.

Lokalerna ligger i hörnet på det nybyggda huset vid korsningen Brogatan-Järntorgsgatan. Byggnaden är tjusigi beige sten med många och stora fönster. Ljusinsläppet i lokalerna, och i synnerhet restaurangen Alba är därför något utöver det vanliga. Utsikten är inte fy skam den heller- du ser ut över kanalen och kranarna. Det är här Djungeltrumman möter krögare Marcus Bortheiry, 36, som ska visa oss lokalerna. Men inte innan vi fått på oss hjälm och väst, det är trots allt ännu en byggarbetsplats.

Vad kan vi vänta oss av Alba?
– Det är fokus på trerätters, säsongsbaserat och ganska modernt. Fast så säger väl alla, att man är modern och speciell. Men vårt fokus är främst att leverera en bra produkt. Lokalen kommer att vara färggrann och inbjudande.

Och Röda Rummet?
– Här blir det grogg och smördegar. Hit ska du kunna gå från morgon till kväll- från frukost till kvällsdrink. Namnet är taget från den ikoniska krogen som låg här innan. Det var ett ruffigt hak dit vi unga kring millennieskiftet drog för att dricka billig bärs. Där var de inte så noga med ålder och det blev riktigt stökig stämning där. Även om jag tyckte det var jävligt härligt så kommer vi inte ta inspiration av den biten.

Marcus Bortheiry står i vad som kommer att bli Albas kök

Romanen då- ingen inspiration därifrån?
– Finns det en bok? Nej men skämt åsido har jag inte ens läst den. Läsning har aldrig varit min grej. Jag har försökt men det är inte lätt med två diagnoser.

Den första märker jag är Adhd- men vad är den andra?
– Allmänt störd bara.

Du pratar väldigt gott om gamla Röda Rummet, men likheterna mellan nya och gamla är få- lokalen är fräsch och drickat gissningsvis dyrare- varför ska man gå till er?
– För att man vill ha dyrt och dåligt.

Okej, maten då; på Alba nämnde du säsongsbaserat- vad menar du med det?
– Tänk själv. Det finns fyra säsonger eller hur?

Vad betyder det då? För oss som inte käkar mat baserat på årstider utan mest trycker pizza i tid och otid?
– Det är ju i alla fall ingen pizzeria vi öppnar. Det är ett brasserie.

Men vad kan man äta då?
– Kött, sås och potatis.

Jag har precis gjort en guide över hundvänliga krogar i stan- får man ta med vovven till er?
– Det har jag inte ens tänkt på. Är den snäll får den väl komma in, men jag gör ingen restaurang för hundar. Kan den bete sig så visst,  då kan den till och med få en skål med vatten.

Er kompanjon Stigbergets bryggeri ska inte göra en hundöl då?
– Jag kan prata med dom!