Annons ↓ Annons ↑

Riga Tiger trotsar regnet

Realismpopens skapare Riga Tiger är tillbaka med albumet Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet som släpps den 17 september. 

Vi möter majoriteten av Riga Tiger i form av Anton Graffman Larsson, Linnéa Ljungblad, Kevin Gelsi och Hjalmar Bille Söderling på Aberdeen i Linné över två pommestallrikar en solig torsdagseftermiddag några veckor innan deras tredje album släpps.

Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet är namnet på deras nya album, men kanske också en av livets allra största frågor.  

Kevin: I titeltracket Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet så har vi samplat in massa röster där jag intervjuade en handfull av våra kompisar med lite frågor på det temat. Det var jävligt spännande. Det känns som att min bild blev klarare efter det. Kontentan är att göra sitt bästa. Det har nog blivit sagt innan också, men det var kul att få höra vad folk tycker.

Kevin berättar att de har lagt vännernas svar som små korta instick i låten, för att inte hänga ut dem helt av hållet. Den som lyssnar riktigt noga kommer att kunna höra små svar på livets stora frågor, en liten skatt som öppnar sig för de observanta. 

Anton: Vi har lagt ihop så att man inte hör vad de säger. Men ibland hör man lite korta instick och Hjalmar som spelar piano sa ”Jag tänker inte på döden så mycket” och det låter exakt som den där låten med Pink Floyd. 

Kevin: Nu outar jag Hjalmar men han sa ytterligare en väldigt bra grej. Det är ofta man känner att man slösar bort tid, och han var så fine med det men sa ”Jag kan slösa bort en del tid, men inte all min tid”, det är ändå värt att understryka. En rimlig ribba. 

Foto: Thom Estifanos

Riga Tiger har varit riktigt produktiva ända sedan debutalbumet Jag håller inte med om din åsikt och är beredd att döda dig för den från 2017 och har hunnit släppa såväl album som singlar och EP:s. Anton berättar att deras produktionstakt har att göra med att de inte lagt så höga trösklar för sig själva. Istället har de fokuserat på att släppa låtar.

Anton: Om man jämför med Linnéa till exempel som är en jättebra musiker och producent så släpper hon inte lika ofta för hon kan göra det helt perfekt. Det är samma med Hjalmar som är svingrym. Men när vi är en grupp så gör vi det så bra som vi kan och det blir bra. Sen kanske det inte är lika mycket tankar kring om det kan bli bättre om vi väntar och pillar med det mer. Då blir det roligare att släppa det, tror jag i alla fall. Vi är ganska så effektiva på det sättet. Det rullar på.

Kevin: Det är lite av en beslutsamhet också, Anton är duktig på att släppa grejer och gå vidare.

Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet har Riga Tiger försökt att utmana sig själva och testat att ta ett steg bort från realismpopen de gjort sig kända för även om de fortfarande rör sig i samma universum. 

Anton: Vi kallar det för realismpop och det är lätt att man trillar dit. Det är lite vår nisch. När man skriver något som låter så så tänker man direkt att det är något som kommer att passa Riga. Men på de två första låtarna som var Tio i och den första singeln som vi släppte kände jag bara ”nu skiter jag i detta, nu ska jag skriva en riktig låttext” och den blev ganska bra tycker jag. Där var det verkligen sådär ”nu ska jag inte skriva om att käka chips” och det var ganska skönt. Men sen trillade jag dit igen. 

Kevin: Det känns lite som band som utvecklas från skiva till skiva men ändå lyckas bevara sin karaktär och integritet. Jag tycker ändå att begreppet realismpop går att applicera på texterna i Tio i och Småsten, men det är inte lika uppenbart. Det är också för att vi har gjort det till en grej. Det blir lätt att man placerar sig i ett fack, men man vill inte heller fastna i det hörnet. Det hörnet kanske vi har lyckats bredda med några låtar i varje fall.

Foto: Thom Estifanos

Linnéa berättar att även om texterna fortfarande rör sig i en samma värld så har produktionen fått ta en allt större plats på albumet. Här har Filip Sjögren fått glänsa och bandet liknar honom vid den femte Beatlen.

Anton: Första skivan proddade vi helt själva och så signeade Youth Recordings oss innan vi släppte. Då proddade jag mycket. Jag är inte så duktig, så då blev det en ganska enkel produktion. På andra skivan var det jag och Filip som proddade och denna gången har Filip tagit en mycket större del. Den andra skivan lät halvvägs bort från den första skivan och nu känns det som lite Filip show i produktionskunskaper. Han kan göra så sjukt mycket.

Bandet har inte bara prövat nya vägar när det kommer till produktionen. När de gjorde låten Tungt regn testade de ett helt nytt sätt att arbeta på där Anton kom med ett scenario till en text som sedan bollades vidare i bandet.

Anton: Jag hade en idé om vad en låt skulle handla om och så hade Hjalmar en låt och så skrev Nisse Thunberg texten. Det fanns en tydlig bild kring vad den skulle handla om, det var som en story och så skulle det vara en plottwist på slutet. Det var bara det jag sa till Nisse och så skrev han ihop en text med det. Det var skitkul tyckte jag, väldigt mycket collab på en låt. Det är nog den bästa låten vi har gjort. 

I en text om singeln Tungt regn refererar Anton till en studie som säger att människor som lever i regntäta städer är mer isolerade och slutna än genomsnittet. Riga Tiger berättar dock att de inte låter sig slås ned av regnet, utan att de har valt att lyfta blicken från trottoarkanten och kika upp under paraplyt. När bandet får frågan kring hur mycket av ett Göteborgsband de är berättar de att de inte känner igen sig i den lite mer moll-betonade Göteborgsindiepopen. 

Kevin: Jag tycker inte riktigt att vi hamnar i det facket rent soundmässigt. Visst det är indiepop men det är lite käckare och lite gladare än vad mycket annan Göteborgsinidepop låter.

Anton: Det är för att jag bott i Stockholm.

Kevin: Jag tror det. Du har det för bra där och tjänar för mycket pengar. 

Anton: Ja, kanske. En kompis berättade om den där studien. Det är så att man blir mer introvert i en blåsig och regnig stad. Du uppehåller dig inte ute eller håller på och lallar i solen utan du tar dig från punkt a till punkt b. Där har du dina kontakter och dina relationer men inte ute på gatan. Vilket går lite emot det här med att man är så trevlig i Göteborg. 

Kevin: Vi kanske stämmer in mer på den bilden av göteborgaren – det är dassigt och det är trökigt men man är ändå go och glad. 

 

Nyfiken på Riga Tiger? Här kan du mer om bandet från när de gästade Helgens spotifylista