Annons ↓ Annons ↑

Recension: Mestiza

Vid Skanstorget ligger Mestiza, en restaurang där Mariuxi Ingber Robles bjuder in till mellanrätter som hämtat inspiration från världens alla hörn.

Inredningen hos Mestiza är mysig och hemtrevlig, atmosfären är varm och en märker snabbt att den sociala upplevelsen står i fokus. Här är det ofta fullt, speciellt mot slutet av veckorna, så att boka bord är inte en sådan dum idé. Vi besöker restaurangen en tisdag, något som kan rekommenderas om du inte vill kämpa med att överrösta det klassiska restaurangsorlet som infinner sig framåt helgen. 

Vi inleder kvällen med att beställa in en liten plockbricka även om Mestizas kanske är mest kända för sina pinxtos där anklevertoasten med karamelliserad getost står som kronjuvel. När plockbrickan väl kommer fram visar det sig dock att den inte är så liten som vi först trodde och den får hålla oss sällskap vid bordet  resten av kvällen. 

På plockbrickan ligger tryffelsalami, salami, parmaskinka, en liten bit ost och senapspäron uppdukade tillsammans med lite bröd. Senapspäronet och osten smakar himmelskt ihop men vi blir lite besvikna på brödet som vi hade kunnat klara oss utan då det mest känns överflödigt. Då köttet dominerar plocktallriken är brickan något som passar den som kan stå i charken och välja i timmar men kanske inte riktigt vegetarianen. Personligen så hade jag gärna sett lite fler ostar istället och lite mer av det goda senapspäronet. En bör inte heller lämna tryffelsalamin helt okommenterad. Den är otroligt mjuk och har en fint avvägd tryffelsmak utan att den blir allt för dominant, en riktig favorit på plockbrickan. Till maten dricker vi ett gott rött naturvin som vi fått rekommenderat och det märks att personalen har bra koll på vinerna. Det gifter sig väldigt bra med den mat vi äter. 

Foto: Amanda Båmstedt

 

Stämningen hos Mestiza är intim, en uppmanas att dela de rätter en beställer in och det gör vi mer än gärna. Vi inser hur själva konceptet även smyger sig in i vårt samtal, vi diskuterar mat och framförallt smakerna i de olika rätterna mer än vad vi brukar vid våra restaurangbesök. Det blir stundtals små kärleksförklaringar till rätterna som dukats upp på vårt bord. 

Vi fortsätter kvällen med att beställa in en marinerad buffalo mozzarella med zucchiniblomma, som snabbt visar sig bli vår absoluta favorit under kvällen. Den mjuka mozzarellan och zucchiniblomman står i kontrast till brödet som bryter av med sin knapriga textur. De små färnkålsförna är en överraskning som lyfter rätten. Det händer något nytt som tillför en fräschör, friskhet och knaprighet genom en fullt synlig men ändå lite hemlig ingrediens. 

Magen kurrar fortfarande så vi tar in en kronärtskocka med citron och vitlöksdressing med tillhörande rödbetsmajodipp. Rätten smakar gott och är vacker att se på. Nästan som ett konstverk i sig. Det är inget fel på smaken, men vi båda konstaterar att det är aningen enkelt. Vi vill se mer av smakerna, lite sting eller en starkare närvaro av vitlöken skulle få rätten att blomma ännu mer.

Foto: Amanda Båmstedt

Vår nyfikenhet kring de olika rätterna är fortfarande omättlig och vi utökar middagen med en cuban sandwich Mestiza style – långbakad karré, pancetta, rökt cheddar, senap & cornichoner. Den har en väl avvägd kombination av sött och salt där osten bidrar med en mjuk och len smak. Vi beställer även in en lobsterroll med vitlök och chili guaillomajo som kommer in i form av en liten burgare. Den är krämig och röran är fylld med goda smaker som förhöjer smaken av hummern. Det enda vi skulle vilja ändra med rätten är att gröpa ur brödet än mer och ösa i lite mer fyllning då brödet gör det är mastigare än det behöver vara.

När vi båda har ätit upp nästan allt som serverats på tallrikarna och beställt in varsin liten galopp som serverades gulliga dryckesglas kan vi nöjt konstatera att vi har varit med om en social smakresa. Det är något mysigt med att sitta och äta i timmar och plocka mat från varandras tallrikar. Ett besök hos Mestiza blir inte bara ett vanligt restaurangbesök utan ger även tid till att sitta och prata om livet i allmänhet och restaurangbesöket i synnerhet. I kombination med en fin service, smaksymfonier och ett otroligt gott vin finns det nog inget som skulle få mig att inte rekommendera stället. Mestiza passar för alla som är på jakt efter en mysig restaruangupplevelse med hög kvalitet på maten som serveras. När vi traskar hem extremt mätta och belåtna kan vi glatt konstatera att Mestiza är en restaurang vi gärna besöker igen.