Annons ↓ Annons ↑

På jakt efter parisisk njutning i Göteborg

Text: Sandra Kvist

Paris. Staden där trottoaren är bredare än bilvägen för att du alltid anses kunna hinna gå dit du ska. Staden där köken är för små för att du ska kunna stanna hemma och laga middag, mat upplevs bäst tillsammans. Staden där det alltid finns tid för en kaffe i baren och där man inte sällan får ett förvirrat “whaz iz thiz täk-awäj..?” som svar när man ber om en kopp on-the-go. 

Paris är helt enkelt inte bara Frankrikes huvudstad, det är också livsnjuteriets absoluta högborg. Här har man vett att veta värdet på allt som är vackert, konst och kultur får ta plats. Paris är en fröjd för alla sinnen. Doften från bagerier, kvalitén på restaurangernas råvaror och språkets melodi. Det luktar, smakar och låter gott. I Paris finns magi i både stort och smått och kanske är det detta sätt att se på livet som lockar över 30 miljoner turister varje år.

Men behöver man verkligen ta sig hela vägen dit för att uppleva den förföriskt parisiska njutningen? Visst måste väl Grand Amour Hotels dekadenta bruncher, Louvrens subtila erotik, den flörtiga stämningen en fredag i Pigalle och romantiken en söndag längs Seine finnas även på hemmaplan? En staycation ligger rätt i tiden och under en weekend i Göteborg hinner man absolut hitta njutning till max. 

Börja med att checka in på ett hotell som andas lagom lyx. Givna tips är såklart Pigalle eller Dorsia som båda fångat en bra balans mellan stökigt och städat. För den som är lite mer vågad rekommenderas sovsal på vandrarhem. Nya bekantskaper är lika självklart för parisaren som snus är för svensken. En tur på stan hör alla stadssemestrar till och med tanke på att konceptet varuhus föddes i Paris är destinationerna givna. På NK, Åhléns och Vallgatan 12 finns allt för drömmaren, här hittar du den trevliga kvalité som den kräsna kräver. För den som inte når extas genom materialistiskt överflöd i kvadrat kan tillfredsställelse hittas genom nischad kunskap och expertis. Rum för Papper, Shelta eller Vintage på Storgatan fångar den franska fingertoppskänslan med stolthet och finess. 

 

Efter shopping kommer hunger. För skön bistrofeeling där mat, dryck och umgänge spelar lika stora roller under middagen är Hagabion, La Lune, Le Comptoire eller Bistro Odette bra val. Snäppet upp i brasserieklassen hamnar Natur och Bord 27 och att boka barplats på den sistnämnda och beställa in musslor med ett glas Chablis är svårslaget. Diné extraordinaire hittar man på SK Mat och Människor där passionen för råvaran skulle göra vilken parisare som helst gråtfärdig av lycka.   

Paris är så gott som synonymt med parker. Kombinera gärna ett besök i Trädgårdsföreningen, Slottskogen eller Botaniska Trädgården men ett stopp i någon av stans saluhallar (Saluhallen, Kville, Briggen) eller sväng förbi stans matmecka nummer ett, Ica Focus, och köp med en plockig picknick. 

För Göteborgs bästa croissant beger man sig till Brøderi Borgskog. Ekologisk, frasig och smörig nog att du kan lämna läppglanset hemma. Ett glas champagne innanför västen är generellt en bra idé för att hamna i rätt stämning och att kliva in på Champagnebarens innergård är som att gå genom en portal till la vie Parisienne.    

Enligt den franska modellen kan kaffe drickas på två sätt. Antingen beger du dig till Cigarren för en espresso på stående fot i baren (alternativt cafésittandes i perfekt spanläge på uteserveringen med en god cuban eller cigarill för extra feeling) eller så slår du dig ner för franskans svar på fika. Ahlströms Konditori är så nära en Salon De The du kommer och fångar det där franskt smaklösa i kombination med det stilfulla. Konstiga tavlor, vackra lampor, något tveksamma blommor i fönstren, underbara möbler och människor från förr. Bränt bryggkaffe och klassiska bakverk. Tres bien! 

Ingen Parisresa är komplett utan lite regelrätt kultur. Göteborgs egna galleridistrikt hittar du i en fyrkant från Karl Gustavsgatan till Teatergatan och konstmuseet kan krönas till Götets eget Louvren. Anders Zorns “Natteffekt” får Mona Lisa att rodna. Att slå sig ner och läsa ett magasin på Stadsmuseet eller att flanera runt i Majorna, Göteborgs svar på Marais, och ta en lunch på Luckans Fisk är två andra saker som plockar Paris-poäng. För en riktigt fransk festnatt i Göteborg finns bara ett ställe. Studio HPKSM. Punkt. 

Kuriosa
Franskans tête à tête innebär att ett privat samtal mellan två personer och kan likställas med göteborgskans “tjöta”.