Annons ↓ Annons ↑

Nya Tider och yttrande­friheten

I fredags valde Djungeltrumman att avbryta samarbetet med Bokmässan på grund av högerextrema Nya Tiders medverkan, ett beslut som kändes självklart för oss och som väckte många positiva reaktioner.

De som hotas och trakasseras av personer i Nya Tiders rasideologiska sammanhang (tidningen har enligt Expo starka kopplingar till bland annat Nordiska motståndsrörelsen) var tacksamma för att någon vågade ta ställning, och säga ifrån mot rasism och främlingsfientlighet. Mot normaliseringen av högerextrema åsikter och publikationer.

Men vi fick lika många kritiska, ibland hatiska, mail, telefonsamtal och Facebook-kommentarer, speciellt efter det att Bokmässan ändrade sitt beslut och valde att inte längre välkomna Nya Tider som utställare. Mailen, samtalen och kommentarerna fortsätter att välla in, och i princip alla (förutom de hotfulla enmenings-mailen) har en sak gemensamt – ordet yttrandefrihet. Bland annat låter det såhär:

“Yttrandefriheten är bara ok när man tycker som ni? Det är väl det som är vitsen med den friheten, att tycka vad man vill.” (Örjan Gunnelid)

“Men det är klart … ni accepterar inte yttrandefrihet!!! Accepterar ni yttrandefrihet från VänsterEXTREMISTER, eller ni ÄR vänstervridna???“ (Karin Lindberg)

Jodå Örjan, Karin och alla ni andra, Djungeltrumman accepterar yttrandefrihet, den är trots allt en av våra fyra grundlagar. Det skulle till exempel aldrig falla oss in att censurera våra skribenter eller bloggare, så länge de håller sig borta från förtal och hets mot folkgrupp. Men ingenstans i lagtexten om yttrandefrihet hittar jag något om den medborgerliga rättigheten att medverka på Bokmässan. Där har mässan själva ett val, och faktiskt ett ansvar för vilka utställare man ger utrymme på mässgolvet och i seminarieprogrammet.

Daniel Ekman sammanfattar situationen bra i en diskussion på Djungeltrummans Facebook-sida:

“Bokmässan, som drivs i privat regi, väljer nu att inte låta post-nazister få ställa ut. Det hindrar varken Nya Tiders yttrandefrihet eller ‘tystar dom’. Det är bara en privat aktör som själv valt vilka de vill ha som utställare på sin privata mässa. Ett klokt beslut då många känner sig hotade av post-nazister där.”

Vi välkomnar och applåderar Bokmässans beslut att ångra sig när det gäller Nya Tiders medverkan på mässan. Men känner samtidigt ett obehag över att en liten viftning med yttrandefrihetskortet så lätt ger högerextrema rörelser tillgång till olika forum. Det är som att rädslan för att bli kallad censurist tar överhanden, och flyttar fokus från vad pubilkationer som Nya Tider egentligen står för.

Djungeltrummans redaktion vet hur som helst vad vi står för, och vi kommer att fortsätta ta ställning för det vi tror på så ofta och så tydligt vi kan. Det har ni vårt (fria) ord på.