Annons ↓ Annons ↑

Nostalgispel vi älskar

Få har väl missat att spelindustrin är större än någonsin. I Sverige är vi ofta tidiga med att spela nya spel och hoppa på trender, som den växande E-sporten. Samtidigt är vi måna om de klassiska spelen vi växte upp med, framförallt på 90-talet. 

Det finns ett stort intresse för alla sorters spel. Från kortspel till elektronisk sport. Den senaste tiden har även gambling på nätet vuxit sig enormt. Att det finns snabbare casino online och smidigare tekniska lösningar har bara fått flera att engagera sig i spelvärlden. Men något alldeles extra är just de där nostalgispelen som fortfarande lever kvar. Därför tar vi tillfället i akt att belysa några av dem lite extra. 

Pac-Man

Inget spel är väl mer förknippat med arkadhallen än just Pac-Man. Spelet är ett av de mest populära 2D-spelen, men också i genren “survival horror”. Upplägget är att du styr en gul mun som måste orientera sig i en labyrint och äta upp alla de piller och bonusföremål som finns i den – utan att själv bli uppäten av andra varelser. Med sin vänliga grafik anses inte Pac-Man vara våldsamt och går därför hem hos alla åldrar. Har du ännu inte spelat, så har du intensiv underhållning framför dig. 

The Sims

Den här legendariska datorspelsserien tog sin början år 2000 och har därefter fått en mängd uppföljare och sålt över 200 miljoner exemplar världen över. I The Sims får vi skapa och ta hand om en familj. Under spelseriens gång har det tillkommit spännande element, som att ens “simmar”, som ens figurer heter, kan åldras och ha husdjur. 

Pokémon Snap

Detta alldeles legendariska spel från 1999 är ett vi väntar på att få sin stora uppdatering. Spelet går ut på att du ska plåta Pokémon-världens unika varelser och försöka få så bra bilder på dem som möjligt, för att senare bedömas (och förhoppnings belönas) av Professor Oak. Låter det lätt? Det är det inte. Du ska nämligen fota medan du åker i en safaribil. 

Mario Kart

Få spel står sig lika bra idag som Mario Kart. Spelet presenterades under Ninentdos guldera på 90-talet och har hängt kvar sedan dess. Trots att det kommit många nyversioner är det många som återgår till just Nintendo 64-upplagan, som har någonting alldeles speciellt över sig. Du styr kända Nintendo-karaktärer, från Yoshi till Warrior i ett laddad bilrace där man slåss med olika krafter och föremål för att hamna på topp. Den senaste delen i spelserien är Mario Kart 8

Det finns förstås många fler underbara nostalgiska spel som är populära än idag. Andra exempel är Grand Theft Auto: San Andreas, Tony Hawk’s Pro Skater 3, Age of Empires och Halo: Combat Evolved.