NK hjälper dig med sommargarderoben

Tidigare i år kom NK:s tjänst Personal Shopping till varuhuset i Göteborg. Det är en skräddarsydd shoppingupplevelse anpassad efter just dig och dina behov. Djungeltrumman tog sig ett snack med grundaren och stylisten Lisa Rogalin om hur man skapar en personlig och långsiktig sommargarderob.

Berätta om NK:s tjänst Personal Shopping.
– Tjänsten är till för den som vill ha en smidig, hållbar och inspirerande shoppingupplevelse. Stylist och kund träffas hos oss i vår lounge för en intervju där vi går igenom vilka behov kunden har. Efter intervjun gör stylisten ett plock åt kunden från hela NK:s varuhus. Sedan ses vi i vår lounge igen och provar de urval som stylisten gjort. Stylisten guidar dig i hur du kan matcha ihop plaggen och bygga upp din garderob. 

Du är grundaren bakom tjänsten, hur föddes idéen?
– Jag har alltid haft en stor fascination för varuhus, kläder och personlig service. Och efter att ha arbetat på NK:s marknadsavdelning i många år så insåg jag att jag skulle kunna kombinera mina intressen genom Personal Shopping på NK. Jag gjorde gedigen research och åkte och besökte Personal Shopping-avdelningar på flera olika varuhus i världen för att kunna ta med mig det bästa från varje ställe hem till Stockholm. Jag har också alltid brunnit för att lyfta människor. Känslan att se sin kund sträcka lite extra på ryggen när man fått på sig helt rätt plagg är fantastiskt och var en stor drivkraft för mig. Jag har drivit NK:s Personal Shopping sedan 2010, och idag är det ett utarbetat koncept som är mycket uppskattat och framgångsrikt. 

Lisa Rogalin. Foto: Stella Cocozza.

Hur skräddarsyr man en shoppingupplevelse efter en person?
– Alla våra shoppingupplevelser är personligt anpassade efter vår specifika kund. Intervjun som vi har med kunden i början är enormt viktig för oss. Där förstår vi vad kunden har för stil och färger samt vad kunden vill framhäva, utstråla eller eventuellt dölja. Vi arbetar även med att utbilda stylister för att säkerställa att de som arbetar hos oss är uppdaterade inom trender, kroppsformer, färglära och stil. Vi måste alltid anpassa plocket efter personen för att få en nöjd kund, vilket i slutändan är det viktigaste för oss. En nöjd kund innebär att de använder plaggen som de hittat hos oss i många år och till många olika tillfällen! 

Hur hjälper ni stylister era kunder med att utveckla deras personliga stil? 
– Vi gör aldrig om kunden. Vi har en stark filosofi hos oss och det är att varje person har en egen stil, och det är inom den stilen som vi kan lyfta dig till en ny nivå. Om man plockar plagg som är för långt ifrån kundens stil så kan det hända att man känner sig utklädd eller obekväm. Även om plagget sitter perfekt och är rätt färg. Vi vill alltid stå för hållbara köp som kommer vara kunden till nytta länge. 

Hur skapar man en personlig och långsiktig sommargarderob?
– Börja alltid med att inventera din garderob och se vad du behöver komplettera med. Satsa på plagg som du kan använda vid flera olika tillfällen. Plagg som du kan klä upp och ner med hjälp av skor och andra accessoarer. Man kan också tänka långsiktigt genom att köpa plagg som även fungerar under andra säsonger. En kofta kanske är ett ytterplagg på sommaren men funkar lika bra att ha inomhus under höst och vår. Våga gärna lite mer färg på sommaren! Man behöver inte alltid gå så långt färgmässigt för att få en mer somrig look. Byt ut svart till brunt eller marinblått för att lätta upp. Och testa någon av trendfärgerna i dina accessoarer till en början om det känns som ett stort hopp att ha det på ett plagg. 

Foto: Rebecka Bjurmell.

Berätta om sommarens modetrender!
– För kvinnor ser vi väldigt mycket hud i sommar. Både i form av korta kjolar, klänningar och toppar, men även skira material som nästan är genomskinliga. Den kortkorta trenden tog Miu Miu nyligen tillbaka och det har spridit sig som en löpeld! Många varumärken har också tagit fram kollektioner med väldigt soliga glada färger som fuchsia och hallonrött. En trend som vi tycker är lite extra rolig är “drama in the back”. Alltså att kläder kan vara ganska simpla framtill men med en dramatisk rygg, som en kortare topp med ett långt släp. För männen ser vi mycket stickade cardigans och västar istället för kavajer. Färgerna är detsamma som för kvinnorna, ju starkare desto bättre. Vi ser också mycket 70-tals influenser, bland annat i accessoarer som de gultintade solglasögonen. 

Tidlösa plagg som alltid funkar på sommaren?
– Det ser alltid så olika ut i allas garderober, men generellt så kan man tänka att exempelvis linneplagg är en bra investering på sommaren. De håller länge och är svala på varma dagar. Investera gärna i det som du trivs bäst i, vare sig det är en linneskjorta eller en jumpsuit. Sedan slår vi gärna ett extra slag för ett par riktigt härliga sommarskor. Antingen ett par mules med öppen tå eller ett par sköna slip in-sandaler. Gärna ett par i läder som bara blir snyggare med åren!