Annons ↓ Annons ↑

Möt: Ludwig Skalare

 

Ludwig Skalare sa upp sig från sitt jobb och bytte Stockholm mot Göteborg för att öppna upp Scandinavian Art & Design. Ludwig vill göra bra konst tillgänglig för allmänheten och till sommaren planerar han att öppna ytterligare en butik. 

Hej Ludwig Skalare, vem är du och vad gör du om dagarna? 
– Jag är 24 år och göteborgare, boende i Majorna. Numera spenderar jag min dagar med att kurera konst och design i kombination med att driva butiker. Jag spelade självklart i Azalea BK när jag var kid och har levt hela mitt liv i Majorna/Linné. Utbildad textilekonom med stor passion för konst, kreativitet och entreprenörskap. Det var i januari 2021 som jag sa upp mig och flyttade tillbaka från Stockholm, för att öppna första butiken tillsammans med Wallenstam i deras lokal inne på Victoriagården i Göteborg. Idag driver jag en fysisk butik och en e-handel som kurerar och säljer konst och design från lokala konstnärer och kreatörer.

Hur har ditt konstintresse vuxit fram? 
– Konst har en väldigt betryggande effekt hos mig, som jag bland annat associerar med alla muséer jag var på med mamma som barn. Oavsett om det är Louisiana eller en liten butik med posters så känner jag en sinnesro och inspiration när jag omger mig av konst. Mitt intresse växte verkligen när jag plugga på Textilhögskolan och fick se konsten som design-studenterna arbetade med. Det var där jag insåg allt guld som aldrig fick se dagsljus, som senare blev en byggsten i min affärsmodell.

Ludwig Skalare, Foto: Sture Skalare.

Hur föddes idéen till Scandinavian Art & Design? 
– Den första idéen föddes ur mitt starka intresse av digitala mode- och lifestyle butiker. Jag spenderade många timmar i veckan inne på hemsidor som tres-bien, mrporter, voostore. Online stores med både välkurerade kläder och saker till hemmet. Det var under mitt andra år på Textilhögskolan, som jag köpte domänen www.scandinavian-art-design.com. Målet var naivt, precis som de andra stora sidorna ville jag ha ett brett utbud av kläder och inredning. Med årens utveckling och alla erfarenheter fokuserar vi nu på konst och design från mindre lokala aktörer. Jag känner att vi äntligen har hittat rätt och det känns fantastiskt kul.

Vad kännetecknar bra konst enligt dig? 
– Ur perspektivet av en konsthandlare i segmentet vi verkar i, är det en ständig balans mellan olika faktorer. Först det kommersiella och det icke-kommersiella. Ingen uppskattad konst är helt kommersiell, då kan man åka till Ikea. Helt icke-kommersiell konst hade inte heller funkat bra, då det ofta handlar om något man skall ha hemma. Det handlar alltså om autenticitet och hur konsten påverkar dig. En annan viktig faktor är värde för pengarna. Istället för att säga pris brukar jag prata om värde för pengarna, för det är köparens upplevda värde i konsten som speglar om det är värt det eller inte. Våra billigaste posters ligger runt 500-lappen medan vår dyraste tavla ligger på 15 000. I sammanhanget är vi billiga, just för att vi jobbar med mindre etablerade artister. Bra konst för mig är konst som är tillgänglig för vanliga människor. Bra konst är aldrig billig, men i bästa fall tillgänglig för en bred målgrupp.

Scandinavian Art & Design, Foto: Ludwig Skalare

Vilka lokala konstnärer ska man hålla koll på under 2021? 
– Elin PK och David Liljeqvist. Här har vi två olika konstnärer och som båda två gör Scandinavian Art & Design till det vi är idag. Elin Palmaer Karlsson, student på HDK är en illustratör som uttrycker det naivistiska i sin omvärld, ofta med färgstarka illustrationer. Inte bara är hon en fantastisk konstnär och illustratör, men hon gör saker som är en perfekt balans mellan det kommersiella och icke-kommersiella, samtidigt som hon håller en tillgänglig prisbild. Vidare har vi David Liljeqvist, med erfarenhet som hantverkare och konstnär arbetar han med alla möjliga material.

Har du några tips till den som vill få in mer konst i sitt hem? 
–Oftast saknas det starka färger i svenska hem, därför tycker jag att man ska våga chansa lite och testa något färgglatt. Det känns alltid jätteläskigt att sätta första spiken i en nymålad vägg, men tro mig. Det blir alltid fint, och unikt. Om det finns något tips jag skulle ge till dig som vill ha mer konst hemma, skulle det vara en neon-skylt från Josefin Eklund eller en färgglad poster från Elin PK.