Annons ↓ Annons ↑

Menke: ”Vem har sagt att tjejer inte kan gamea, skriva musik och producera?”

Menke är en artist men många strängar på sin lyra och många har nog berörts av hennes musik som har ett poetiskt och avskalat uttryck. Den 16 april står hon på Göteborgs Konserthus scen tillsammans med Weeping Willows. 

Nyligen släppte du singeln Echo, hur kom den till och vad skulle du säga att den handlar om?
– Låten kom till i ren eufori efter en stark konsertupplevelse. Jag var i London för att se Joanna Newsom och det var så fruktansvärt obeskrivligt bra. Det var intryck som lämnade djupt avtryck och väl tillbaka på hotellrummet klinkande jag på min lyra med ett kraftigt delay och ur det växte sedan låten ’Echo’ fram. Min upplevelsen tillhörde nu det förflutna och var ett minne blott, men något annat hade uppstått, ett eko som forfarande klingade kvar. Ett eko av mitt intryck.

– Texten handlar om att vi formas av allt vi upplever och erfar, i livet och rent kreativt. Vi influeras och påverkas av allt vi hör, ser och upplever, vare sig vi vill det eller inte, vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Nu den 16 april kommer du att spela på Göteborgs Konserthus, vad kan den som sitter i publiken vänta sig av giget? 
– Jag kommer att spela där tillsammans med Weeping Willows. Jag och Magnus kommer sjunga några duetter tillsammans. Utöver det så blir det mycket orgel och piano – som är mitt ursprungliga huvudinstrument. Det är med pianot jag startade en gång i tiden. Men även vinglasen, som nu har blivit något av ett signum för mig, kommer ännu en gång få återvända till Göteborg, vilket känns roligt.

– Temat miljö och hållbarhet, som deras senaste skiva präglas av, kommer även att genomsyra hela konsertupplevelsen. Jag tror att det kommer bli en både storslagen och intim upplevelse.

Det känns som att du har hittat hem rent stilistiskt i ditt artisteri. Hur har den resan sett ut? 
– Den resan började nog för ca 10 år sedan, när jag för försa gången fick höra Sigur Ros skiva Hvarf – Heim. Vi hade precis flyttat med pappa och jag tog frivilligt på mig rollen att sortera alla hans CD-skivor. En rejäl samling var det. När jag bläddrade igenom alla skivor var det några som jag blev extra nyfiken att lyssna på. Musiken jag hörde då, gick rakt in i hjärtat på en 17-årig flicka.

– Efter det har åren bestått av att förmedla och presentera känslan och visionen som jag haft inom mig tillsammans med alla nya ekon som har kommit till mig under resans gång.

Vad är din största drivkraft i ditt konstnärskap? 
– Min största drivkraft är min envishet och min vilja att ständigt utvecklas. Så som jag ser det har jag bara börjat min musikaliska resa. Jag har så mycket kvar att ge och så många låtar att förmedla. Men, en förutsättning för min drivkraft är konstnärlig frihet.  Ett krav jag har på mig själv och de jag arbetar med är att jag ska få möjlighet att bevara den innersta kärnan av mitt egna genuina uttryck och inte göra saker bara för att nå framgång. Kommersiell framgång är överlag väldigt sekundärt för mig. Om jag bara får göra det jag älskar så har jag lyckats.

Vad händer i sommar? 
– Våren och försommaren bjuder bland annat på ett stort producentjobb för ett av världens största TV-spel för tjejer. För vem har sagt att tjejer inte kan gamea, skriva musik och producera? Jag släpper nästa singel och jag befinner mig i slutskedet av färdigställandet av min kommande EP. Vad gäller sommaren kommer jag nog ha den mest intensiva sommaren på länge, men exakt vad jag ska göra kan jag inte riktigt avslöja ännu.