Saluhallen guidar till hur du skapar din egen ostbricka.
Ostbricka: en bricka eller ett uppläggningsfat som fylls med ostar och härliga tillbehör. Fungerar främst som tilltugg och är ett perfekt inslag vid cocktailpartyn, middagsbjudningar och fredagsmys. En ostbricka bör innehålla ostar med kontraster i både smak, konsistens och utseende och förutom ost ingår oftast neutrala och salta kex, marmelader, chark, grönsaker och frukt efter säsong. Serveras med fördel tillsammans med festligare dryck.
Historiskt hade ostbrickan sin senaste topp under 90-talet men förutspås en stark framtid om man får tro den trendkänsliga. Att bygga den perfekta ostbrickan är i sig en konst men helt kort kräver en lyckad ostbricka tre huvudkomponenter: ost, tillbehör och styling. Saluhallen ger dig de konkreta knepen till hur du lyckas med brickan.
Ostarna
Variation är nyckeln till en lyckad bricka. Ostbrickans hela funktion är att erbjuda bredd både vad gäller smak men också konsistens. På en bra ostbricka finns något för alla. Serveras ostbrickan som en hel måltid beräknas cirka 200 gram per person. Välj ut 4-6 av nedan ostar så har du en bra grund bestående av olika smaktyper:
- Hårdost, till exempel Västerbottensost
- Vitmögelost, till exempel Brie eller Camembert
- Blåmögelost, till exempel Cambozola, Roquefort eller Gorgonzola
- Kittost, till exempel Taleggio, Reblochon, Munster eller Langres
- Färskost, till exempel Ricotta eller cream cheese
- Getost, till exempel. Saint Maure eller Vit caprin
Osthandlarna i Saluhallen vet vilka ostar som är i säsong och vilka som funkar fint tillsammans. Här får du såklart också smaka dig fram till bästa sorterna för just din bricka och får många fina tips, till exempel att du inte ska glömma att servera ostarna rumstempererade för att få fram alla smaker.
Tillbehören
För att få fram osten på ett rättvist sätt ställs lika stora krav på tillbehören. Tillbehören adderar extra smaker, textur men kanske framför allt karaktär. Den klassiska väljer salta kex medan den mer moderna satsar på ett surdesgbröd eller danskt råg. Lite sötma mår de flesta ostar bra av och marmelad, sylt eller chutney är en given komponent. Extra sälta får du i form av lufttorkad skinka eller en trevlig korv.
Komplettera med dina favoritfrukter, grönsaker och nötter och lämna sedan lite utrymme för det extra personliga. Varför inte lite mörk choklad eller kanske kaviar?
Styling
En ostbricka är en upplevelse och ska vara en fröjd för både smaken och synen. Spana in Saluhallens inspirationsbilder till tre olika typer av ostbrickor.
Den rustika
Använd en skärbräda av trä som uppläggningsfat och varva ost och tillbehör. Här är det stadiga smaker som tar plats, gärna med rostade inslag i form av nötter eller kanske ungsbakad vitlök. Skiva surdegsbröd och lägg direkt på fatet eller linda in i en kökshandduk bredvid och bryt av bitar allt eftersom för extra rustik känsla.
Den klassiska
Den mer traditionella använder ett runt fat av glas eller keramik för servering. Klassiska smaker på både ost och tillbehör och grönsaker skärs med fördel i stavar. Frukterna kan klyftas för ett lite piffigare intryck. Får inte allt plats på brädan används kontrasterande skålar för att skapa harmoni.
Den moderna
För den riktigt vågade används ingen bricka alls utan ostarna serveras direkt på och tillsammans med tillbehören. Runda skivor av bröd eller kex toppas med olika ostar, frukter, marmelader och annat. Lämnar utrymme för smakmässiga utsvängningar och ger gästen en chans att prova nytt. Kanske toppa några med färska örter? Slänga in några skivor kallskuren lax? Eller gå för en sötare variant med massa bär?