Annons ↓ Annons ↑

Mattias Åkerberg

Hur länge kan en spara en halvfull vinare? Vad är dekantera? Och doftar druvan Sauvignon blanc verkligen kattpiss på krusbär? I böckerna Ett hum om vin rätar författaren Mattias Åkerberg och illustratören Karin Ohlsson ut frågetecknen.

Första boken kom ut  2015 och fick vin-nyfikna att testa sig igenom 45 olika viner, del två släpptes i oktober och lotsar vidare med lika många viner från Italien, Frankrike, Österrike, Spanien och Ungern. Förutom fakta om vinhus och druvor i de olika regionerna finns det massor av tips: så matchar du vinet med maten, hitta rätt på Systembolagets hyllor och framförallt – ta reda på vad just du gillar och skit i vad så kallade vinsnobbar säger. Djungeltrummans matredaktör tog sig ett snack med författaren och vinfantasten Mattias Åkerberg. 

Berätta Mattias, vem behöver få ett hum om vin?
– Egentligen alla som erkänner att de gillar vin, men inte kan så jättemycket om regioner och druvor och olika stilar. Det första brukar vara lättare att erkänna än det andra. Mina böcker Ett hum om vin ger läsaren precis vad de heter, inte allt, men ett hum. Och jag har märkt att böckerna är uppskattade hos många, till och med hos sommelierer och vinkännare, även om de har lite svårare att erkänna det. Det är också en perfekt present till alla dina vänner som gillar vin.

Andra boken är här, vilket är din favoritregion?
– Helt klart Alsace! Härifrån hittar du friska, krispiga, torra vita viner på riesling-druvan som går att kombinera med pizza-varianten tarte flambée och med den inhemska rätten surkålsgryta med korv och fläsk. Från Alsace kommer också prisvärt bubbel och kryddiga vitviner på gewurztraminer-druvan. Och alla viner som jag tipsar om i böckerna går att hitta i Systembolagets ordinarie sortiment.

”Till vaniljglass och jordgubbar är det som godis för vuxna”

Vad är knepet för att lyckas kombinera vin med passande mat?
– Läs på och testa dig fram. ”If it grows together, it goes together”, brukar man säga. Mat och vin från samma region funkar ofta toppen ihop. Samma sak är det med ostar: munster och gewurztraminer funkar toppen ihop, likadant är det med ett sangiovese-vin och pecorino från Toscana. Testa också att kombinera portvin med stilton-ost, en klassiker till jul.

Om du bara fick dricka ett vin från Systembolaget livet ut, vilket skulle det bli?
– Vilken svår fråga! Drömmen vore såklart att dricka dyr champagne eller barolo med många år på nacken, men mitt val blir enkelt: det pärlande dessertvinet Moscato d’Asti. Det är inte så dyrt, men jättejättegott. Till vaniljglass och jordgubbar är det som godis för vuxna. Det får det bli – livet ut.

De nya böckerna Ett hum om vin (del 1 och del 2) och vinprovarblocket Prova vin ihop finns att köpa på www.etthumomvin.se Du hittar dessutom boken på Designtorget.

ehov2