Annons ↓ Annons ↑

Maria Nilsdotter: ”Det finns så mycket kraft och energi att hämta i smycken”

Vi har pratat inspiration, fantasi och mytologi med Maria Nilsdotter som öppnar smyckesbutik i Göteborg. 

Hur kommer det sig att du väljer att öppna en butik i Göteborg? 
– För mig känns det otroligt viktigt att man som kund får en fin helhetsupplevelse hos oss och kan kliva in i den mystiska sagovärld som smyckena kommer ifrån, det är ambitionen med våra butiker. Att öppna i just Göteborg har länge varit en dröm, vi har många kunder i Göteborgsområdet och ett bra samarbete med NK så det kändes naturligt.

Dina smycken känns fantasifulla och sticker ut från mängden. Hur förhåller du dig till din egna fantasi? Vad när den? 
– Jag har alltid haft en livlig fantasi, på gott och ont. Den driver min kreativitet men den kan också skapa mycket ångest. Genom mina smycken får jag utlopp för min fantasi på ett givande sätt och när jag skissar och skapar hamnar jag i ett meditativt lugn.

När känner du dig som mest inspirerad till att skapa? 
– Nästan hela tiden, men helst på kvällarna. Jag har aldrig riktigt hamnat i nån idétorka (peppar peppar), har nog ett uppdämt behov av att skapa haha.

Många gånger porträtterar dina smycken olika former av djur och väsen, hur kommer det sig att du tycks ha landat i det? 
– Jag var besatt av sägner och mytologi som barn, jag liksom hoppades på att olika sagoväsen skulle finnas på riktigt och att det fanns nåt mer än bara det man kan se med blotta ögat. När jag började göra smycken blev det ett sätt för mig att bygga egna sagovärldar med olika varelser och atmosfärer. Den svenska naturen med dess vackra melankoli och mystiska mörker är en återkommande inspirationskälla för mig.

Vad tror du är viktigt för människor när de väljer vilka smycken de vill bära? 
– För mig är det viktigt att man känner en connection till smycket, vad symboliserar det för just mig? Det finns så mycket kraft och energi att hämta i smycken, det ligger nåt i det där med lyckoamuletter. Jag tycker inte man ska titta för mycket på trender eller vad andra bär utan följa sitt hjärta.

Vilka trender tror du kommer att slå starkt när det kommer till smycken under 2020? 
– Ja jag är ju inte helt för det där med trender, jag vill att mina smycken ska vara tidlösa – men med en edge. Om jag ska säga vad jag inspireras av inför 2020 är det bra material som är hållbara på flera sätt, många halsband i lager på lager och alltid pärlor i olika varianter.