Annons ↓ Annons ↑

Maple & Rye släpper album, men först singel

Maple & Rye började sin resa som band  2016 och i maj släpper bandet sitt debutalbum, For Everything. Idag den 24/5 släpper de en försmak på vad som komma skall med singeln Eldorado. Möt Gustav Rybo-Molin, Leo Lönnroth, Milton Lönnroth och Henrik Bielsten. Eller som de också kallas, Maple & Rye.

Idag släpper ni singeln, Eldorado, berätta lite om den. Vad handlar den om?
– 
Håll i baskern för här blir vi sådär härligt pretentiösa! Eldorado är inspirerad av Voltaires bok, Candide. Boken, likväl låten, handlar om naiv optimism. Ni vet den sorten som strider mot all logik och förnuft, men som på något sätt, i vissa individer, finner ett sätt att fortsätta existera. Detta kan ju ses som en mycket positiv egenskap, men Voltaire lyfte fram optimismens brister, framförallt i en religös kontext.

– Optimismen och tron på att allt gott och ont är Guds vilja är ett av religionens starkaste vapen. Det är mycket lättare att styra över och kontrollera människor om de väljer blind acceptans framför kritiskt ifrågasättande. Vem vågar ifrågasätta ojämlikhet, hungersnöd, krig, sjukdom, blodtörstiga kungar, missbruk av mänskliga rättigheter eller mänsklighetens fördärvande av det globala klimatet om allt detta anses vara pusselbitar i en slags allsmäktig, gudomlig plan?

Tanken med Eldorado var dels att hylla ett litterärt verk, men också att lyfta fram att just kritiskt tänkande är minst lika viktigt idag som 1759, när Voltaire skrev boken.

Och en knapp månad senare släpper ni debutalbum. Hur känns det?
– Det känns helt ofattbart. Känns helt sjukt läskigt men samtidigt otroligt efterlängtat och roligt! Spännande kombination det där.

Berätta om albumet, vad vill ni säga med det?
– Albumet är väldigt ärligt, alltså inte så inlindat i trams utan mer rakt på sak. Tror kanske att det kan kännas obekvämt för lyssnaren stundtals för att det blir så naket och nära på nåt sätt men det är meningen! Vi hoppas att albumet kan ge en bild utav vilka vi är, vad vi gjort och vart vi är påväg. Det här är bara början!

Hur har ni utvecklats som band, sedan starten?
– Oj. Vi har utvecklats en hel del asså. Från början var vi tre (Milton, Leo och Gustav) som alla kunde exakt fyra ackord på gitarren och endast en rytm som var totalt genomgående. Idag skulle vi ändå vilja påstå att vi ändå är, om än ganska mediokra, musiker. Vår styrka har hela tiden varit att vi alla kan sjunga och där har vi också utvecklats som tusan. Sen har vi en trummis som är helt fantastisk men det känns det som att han alltid har varit? Tror han har utvecklats på andra sätt. Han börjar verkligen bli bra på att göra drinkar.

Vem är vem i gruppen?
– Det här är en rolig fråga. Skulle nog säga att struktur, rytm och drinkar står Henrik för. Han har även en sån där Avicii-hjärna. När han skriver en låt så är samtliga instrument som en orkester redan samlad och dirigerad i hans hjärna. Det gör att han inte kan sova om nätterna, verkar fett jobbigt, men det är bra! Gustav är bra på att starta projekt och han hatar när det blir för tråkigt. Han startar projekt ex. låtar med ett otroligt engagemang, gärna 7-8 stycken samtidigt, han får alltid en fantastisk start men behöver ofta hjälp att komma i mål med sina projekt. Tror det är en blandning av dåligt tålamod och den där strävan om att det alltid kan bli bättre. Där kommer ofta Milton in. Milton är väldigt bra på text, han läser mycket böcker, kan många språk och är väldigt påhittig. Han är liksom den man kan få de där sista två ackorden med tillhörande lyrik till i en låt för att det ska bli perfekt. Leo är nog den vars låtar och melodier vi snabbast får feeling för. Det känns som att vi skrotar väldigt få av Leos idéer till låtar. Men han är också ganska lat, vilket vi andra kan störa oss på då vi vet att han kan skapa riktiga guldgrejer!

Foto: Emil Daniel

Vilka är era musikala influenser?
– Vi influeras av mycket. Folk, soul, rock, pop, country, funk, visor med mer. Vi har en spellista på Spotify som vi uppdaterar alldeles för sällan där vi lägger in låtar av artister vi inspireras av. Maple & Rye heter den, in och följ och bomba oss med förslag!

Vad är viktigast för er när ni skriver en låt?
– Att man får någon form av feeling av den (skratt, gråt, glädje, ilska) och ett stort jävla bonus är om den är sanslöst rolig att spela live.

Hur ska ni fira singelsläppet på fredag?
– Det blir väl att köra ett Zoom-möte klockan 17, äta gifflar och dricka Aperol Spritz. Som vanligt.

Hur påverkar Covid- 19 er?
– Vi har betydligt roligare i replokalen eftersom vi inte har något att repa inför! Så nu är det bara lek och det är skoj. (Försöker vara positiva)

Hur ser resten av 2020 ut för er som band?
– Ja du, det vet bara Covid-gudarna. Vi har fortfarande några spelningar som inte har ställts in än men i en sån här tid får man helt enkelt pausa allt som har med livegig att göra ifall det är det som behövs. Vi får väl fokusera på att skriva nya härliga låtar istället, och spela in när vi ändå har tiden.

Vad är er högsta dröm för bandet och er musik?
– Vår högsta dröm är att kunna leva på musiken, få resa till coola ställen i världen och spela musik och att få spela inför fantastiska publiker. Sen om vi blir svinrika utan att bli sådär vanskligt kända och egoistiska så är det en bonus såklart!

Eldorado finns tillgängligt på Spotify från och med idag.