Annons ↓ Annons ↑

Manifestgalan flyttar till Göteborg

Den 31 januari 2003 ägde den allra första upplagan av Manifestgalan rum på Kulturhuset i Stockholm. Men nu har arrangörerna, Sveriges Oberoende Musikproducenter (SOM), tagit sitt förnuft till fånga.

Manifest har de senaste 19 åren varit musikpriset som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, och har cementerat sig som årets största prisgalahändelse i indie-Sverige. Genom åren har arrangemanget växt; förra året fick galans jurygrupper gå igenom över 400 albumproduktioner – enligt ett pressmeddelande ”ett bevis så gott som något på att independentscenen lever och frodas i allra högsta grad.”

2023 firar Manifestgalan 20 år och för första gången i galans historia, närmare bestämt den 23 februari, arrangeras galan i Göteborg på Pustervik. Galan innehåller också ett seminarieprogram där SOM:s medlemsbolag diskuterar independentutgivningens nuvarande situation och framtid med både inhemska och internationella gäster.

Manifestgalan har genom åren varit en grogrund för stora artistskap. Här har artister som Timbuktu, Marit Bergman, José González, The Knife, First Aid Kit, Ghost, Cherrie och Sarah Klang vunnit priser tidigt i sina karriärer. Här har hundratals svenska produktioner från både smala och breda genrer fått en möjlighet att lyftas fram, skapade i ett kreativt och inspirerat svensk musikliv.

Antalet kategorier har varierat genom åren, för att avspegla förändringar hos SOM:s medlemsbolag och hos musikscenen i allmänhet. Så sent som förra året presenterades två nya kategorier: Soul/R&B och Label of the Year. Höjdpunkter ur galans historia kommer under de kommande månaderna att uppmärksammas i Manifests sociala medier-kanaler.

SOM är en ideell förening som ”samlar över 320 oberoende skivbolag och verkar för att tillvarata medlemmarnas intressen inom upphovsrättsliga frågor, utbilda, samt främja och stärka samarbetet mellan medlemmarna”. Allt enligt pressreleasen.

Mer läsning

Göteborgare kan vinna pris 2022

Göteborgare nominerade 2019