Annons ↓ Annons ↑

Mando Diao vill väcka urmänniskan i dig

Mando Diao är tillbaka med albumet Bang som vill väcka dina starka och direkta känslor till liv med lite hederlig och suggestiv rock n’ roll.

Björn Dixgård och Jens Siverstedt låter pigga på andra sidan linjen trots att de befinner sig mitt i albumsläppstider. Den 18 oktober släpper Mando Diao albumet Bang som är resultatet av ett intensivt turnerande, explosiv energi och suggestiva och mörka ljudlandsskap. Hedonism har varit ledordet för albumet med frihet och njutning som ledstjärna
Björn: Vi använder ordet hedonism för att vi känner att det är en frihetsskiva, för oss kändes det märkligt nog så att göra den. Vi har gjort mycket rockmusik i vårt liv såklart men vi har aldrig gjort det så här fullt ut och enhetligt. Vi fick frihetskänslor av det, det är snarare det än hedonism. 

Jens: Vi gillar att uttrycka oss rått och enkelt och spelar mycket live och då är det de verktygen som vi gillar att använda. Man följer sina känslor som ligger nära till hedonism och neandertalsbeteende. Det är också ett sätt att inte lägga band på sig själv utifrån alla normer och den uppfostran man fått, istället låter man bara de enkla och direkta känslorna komma fram. Det kan vara känslor som kärlek, sorg, smärta och det vilda i en blandning. 

Mando Diao har anammat frihetstanken även i själva skapandet av musik och stänger av skärmar och datorer när de ska göra musik istället står jakten på det enkla, avskalade och direkta känslor som de söker. 
Jens: Det är klart att det är mycket som stör nu för tiden. Det är bara upp till oss själva som håller på med kreativa saker att inte låta sig störas. Det kan vara svårt men det är väl lika enkelt som alltid att vara direkt och ärlig.

Björn berättar att de brukar dra ut på vischan när de ska spela in musik. Under perioden då de spelade in Bang hann de bocka av såväl Malmö som studion i Borlänge och Jens ställe på Gotland. Att passa in själva skrivandet med en flykt från storstan är dock svårare då inspirationen kan komma och gå. 
Jens: Det är som två delar i produktionen –  dels låtskriveriet och sedan när vi väl spelar in med bandet. Det är lite svårare att styra över skrivandet, men när vi väl ska producera och spela in så är det jävligt bra att ta sig ut på landet. Vi har alla familjer och då kan det vara bra att isolera sig lite när man ska spela in för att kunna fokusera helt. Att inte ha mobilen som stör. Det kan nästan vara bra att åka till ett ställe som inte har bra täckning för 4G.

Bangs sound färgades av bandets nästintill konstanta turnerande och egentligen hade de knappt tid att skriva låtar men körde på ändå. De hade en ström av nya idéer och Jens hade en massa gitarriff på lager som resulterade i ett album som kom till utan så mycket baktanke. 
Jens: Vi hade ett gäng låtar och så gjorde vi klart kanske sexton låtar och valde bort sex av dem, det kom inte med några ballader en enda gång. Vi ville hålla ett högt tempo med tyngd så vi tog bort alla mjuka och lugna spår och sparade dem till framtiden.

Björn: Det är en annan sak är att göra lite mer enhetliga grejer också. Det finns vissa skivor som vi har gjort som definitivt inte är enhetliga och ibland kan jag nästan känna att de är helt onödiga. Om du ska skriva en bok och inte har en story så är det ingen idé att skriva den. Så försöker vi att resonera, för vi tycker om att göra album även fastän det är helt ute.

Det råa soundet som återfinns på Bang är tyngre och mörkare än vad Mando Diao skapat på länge och väcker urtidsmänniskan i en – en slags oemotståndlig rock n’ roll.
Björn: I efterhand tycker jag att det vilar något sorts mörker över texterna. Jag korrekturläste dem för ett tag sedan. Det är mycket vardagsrealistiska saker som vi på något sätt ville bota med frihet. 

Varför tror ni att soundet på Bang låter som det gör?
Jens: Att spela live ihop är det vi gör mest i Mando Diao. Det finns alltid den där råa, ärliga känslan i det och vi skrev låtarna under turnén så jag tror att mycket av det kom därifrån. Vi kände att vi ville utveckla det och göra mer gitarriff för vår publik älskar när vi spelar gitarr så det var också en grej som kom helt naturligt. Vi ville göra en sådan skiva för då har vi jävligt kul. Det har varit enkelt och roligt även om känslan på Bang är tung och lite suggestiv och det kanske är råare riff än vad det har varit tidigare samtidigt är det en raket av glädje i det. 

Ni har turnerat väldigt intensivt, hur gör ni för att fortfarande tända till på att spela live? 
Björn: Man är antingen inne eller så är man ute, så är det att vara med i ett band. Antingen är du med i bandet och då är det hundra procent lojalitet och att gå in för det eller så kan man lika gärna skita i det. Det är så enkelt. Sedan så får man försöka att gnälla så lite som det bara går när man reser för det är ju deppigt liksom. Att åka flygplan är jävligt deppigt på många sätt. 

Jens: Det kanske är som en tyst överenskommelse i bandet, vi kan göra dåliga gig och då det kan bero på allt möjligt, men att gå in med en halvdan inställning inför en spelning när det kommer folk för att lyssna på vår musik blir otroligt tråkigt för en själv. Om man inte går in med en peppad stämningstår man på scen och skäms. Vi har ett jävligt roligt jobb, vi är musiker och vi gör det vi vill göra så för oss är det inte så svårt. Det är mer av en självklarhet.

Björn: Det handlar om att inte gubba till sig. Till och med våra hjältar har gubbat till sig. Jag och Jens var tvungna att gå ut från en Bob Dylan konsert för inte så länge sedan. Det känns inte som att han går in för det och då blir man less som publik. 

Björn medger dock att livet som Mando Diao inte alltid har varit en dans på rosor men att det i nuläget känns bättre än någonsin sedan den nya konstellationen efter Gustaf Norén trädde i kraft. 
Björn: Den har verkligen varit jävligt rakt på, jag har aldrig känt det på samma sätt i bandet innan. 

Vad tror ni är nyckeln till att det fungerar så bra nu? 
Björn: Vi låter det inte byggas upp några fler relationsmonster mellan oss i det här bandet. Det är en stor och viktigt grej att vi helat tiden kommer ihåg fokuset. Fokuset ska ligga på musiken och passionen, då känns det lätt. Framförallt är vi bättre på att vara i nuet. Det är jävligt klyschigt men det är vi faktiskt nu. Det är nästa timma eller minut som räknas.

Skulle ni säga att det är det som kännetecknar Mando Diao som band? 
Björn: Vi är inte så nostalgiska samtidigt som vi inte blickar för mycket framåt heller, det är en bra grej som vi försöker hålla i så mycket som det bara går.

Den 26 och 27 oktober spelar bandet på Pustervik och en av konsertkvällarna är redan utsåld. De berättar att det är en kul period för Mando Diao just nu då de får dela med sig av sitt nya album och återigen bege sig ut på vägarna. 
Jens: Vi ska sätta ihop en bra show helt enkelt. Utan att ens ha hunnit testa den nya plattan live än så har jag på känn att den kommer att fungera bra live. Den är liksom nästan skräddarsydd för att spelas live, så det blir mycket av Bang men sedan skäms vi aldrig för att spela gamla låtar heller. Det blir en bra mix av nytt och gammalt, en peppad show helt enkelt.