Annons ↓ Annons ↑

MaidaVale

I början av augusti släpptes MaidaVales debutalbum Tales of the Wicked West. Musiken är psykedeliskt rockig, klart funkig och har en tydlig sjuttiotalsvibb. På fredag spelar MaidaVale på Pustervik.

Ni träffades på Gotland, berätta om hur det gick till!

– Exakt. Vi började i samma klass på en folkhögskola som ligger i Fårösund på norra Gotland. Det föll sig snabbt ganska naturligt att vi började spela mer och mer ihop. Men 2012-13 kan man säga att bandet startade. Tror det var någon blandning mellan att vi gillade liknande musik och att det fanns en känsla av att alla fyra hade samma seriösa visioner. Sen bodde vi ju på internat ihop under två år och delade hela den perioden vilket gjorde att bandet fick en rätt stadig grund. Men sen efter det har musiken ändrats väldigt mycket. Vi gjorde en slags omstart av bandet för ett och ett halvt år sedan där vi faktiskt bytte instrument mellan två medlemmar för att kunna komma vidare.

Tales of the Wicked West släpptes för knappt en månad sen, vad har hänt sedan dess?
– Extremt mycket har hänt på den tiden. Samma dag som albumet släpptes hade vi releasefest på Geronimo’s i Stockholm vilket var riktigt lyckat, och helt packat med folk. Sen åkte vi på turné med några spelningar i Tyskland, Frankrike och Danmark. Det var exakt så kul och slitigt som man förväntar sig att en första utlandsturné ska vara. Det kom mycket folk nästan överallt, vi fick fin respons och duschmöjligheterna var begränsade till i en diskho i Tyskland och en vattenslang i Frankrike.

”Det var exakt så kul och slitigt som man förväntar sig att en första utlandsturné ska vara.”
– Men det bästa med att släppa albumet är nog ändå att kunna gå ifrån den här självkritiska processen, som egentligen pågår ända från att man börjar inspelningen. Att äntligen få ut skivan och inse att den faktiskt är uppskattad och inte blev totalsågad. Vi har inte haft någon aning om hur den skulle tas emot, men det känns jättekul att folk verkar fatta det vi gör och att det sprids till en större publik.
 
Vad har influerat er? Soundet är ju väldigt sjuttiotaligt och det är inte något som man hör så ofta i den musik som görs idag.
– Allt möjligt har influerat oss. Det kanske inte är jättevanligt med ett sjuttiotalssound men väldigt många band hämtar inspiration därifrån. För oss är det en viktig inspirationskälla men långt ifrån den enda eftersom vi lyssnar på väldigt mycket olika musik och ofta blir inspirerade av vad vi lyssnar på för stunden. Jag tror att det hörs rätt väl att vi är 90’s kids också. Vi inspireras även mycket av äldre och nyare psykedeliska rockband och annat spännande.
 
Vad kan man förvänta sig av fredagens spelning?
– Det blir kort men intensivt! Efter att ha gjort mycket festival-gig utomhus under sommaren är det alltid sjukt roligt och fett att spela i en bra klubblokal igen! Dessutom har vi inte spelat särskilt mycket i Göteborg innan. Vi har också med oss våra absolut sista vinyler, så är man snabb kan man haffa en av dem.
 
Och vad händer för er framöver?
– Vi spelar bland annat på Debaser i Stockholm nästa helg då vi öppnar för Spiders, och sedan på festivalen Höstsabbat i Oslo helgen efter det. I oktober kommer vi åka till Spanien på turné och förmodligen något i Tyskland och England innan året är slut. Annars längtar vi också rätt mycket efter att få mer tid till att repa igen och fortsätta skriva ny musik.