Annons ↓ Annons ↑

Magnus Helldahl: ”Jag vill förändra samhället”

Magnus Helldahl är en av de drivande krafterna bakom Inside/Out som vill bredda samhällsnormerna och bygga ett mer inkluderande samhälle. Nu är de inte bara aktuella med sina nyktra klubbar utan släpper även podd. 

När var du senast nykter när du var ute och festade? På Inside/Out Sober Club är alla välkomna, här står rutinerade dj:s för musiken, det finns bartenders, ett svettigt dansgolv och aktiviteter, det enda som inte finns med i festkalkylen är alkoholhaltiga drycker och droger. 

Magnus Helldal, som är en av de drivande krafterna bakom Inside/Out har själv en lång bakgrund som kreatör och har arbetat med konceptutveckling inom olika kreativa områden, kunskap som han har tagit med sig i arbetet med Inside/Out. 
– Jag ser mig själv som en konceptutvecklare kan man säga. Jag brinner för socialt entreprenörsskap och vill gärna använda kreativitet till att ändra samhället till det bättre. Det är den jag är rent professionellt. Parallellt finns det också en ganska väsentlig del som är att jag har levt nykter i fem år. Innan dess var jag inte så nykter, men nu är jag nykter alkoholist helt enkelt. 

Hans erfarenheter, både som nykter alkoholist och konceptutvecklare, ihop med att han vill förändra samhället skapade grogrund för vad som kom att bli Inside/Out, något som är ganska vanligt runtom i världen men mindre vanligt i Göteborg. 
– Med koncept så tänker jag ofta utifrån ett helhetskoncept. Jag hade hela tiden tänkt att Inside/Out Sober Club är som ett community, ett gäng som man är i, det är ett varumärke och man ska känna att man vill vara med, att det är ett bra gäng. Men själva klubbiten är bara en byggsten. 

Under klubbkvällarna som inträffar runt en gång i månaden har de även satsat lite extra på att kunna tillfredsställa sina olika målgrupper, det finns ett vanligt dansgolv med bra ljud, ljus och dj:s, men även pingisbord och inomhuskubb. I baren vill Magnus sträva efter att hålla en hög nivå och erbjuda en stor variation i deras dryckesutbud. 
– Dryckesutbudet har inte varit hundra procent förens ganska nyligen. Alkoholfri öl har funnits i några år och har verkligen smällt de senaste åren. Men kommer man som jag, som är en tolvstegsmänniska och nykter alkoholist, då brukar man kanske inte dricka det som smakar exakt likadant. Vi jobbar även med Oddbird som har grymt bubbel, många vill ha det så vi har massa sånna grymma grejer. Sen vill vi också ha lite annat kombucha, GBG Soda och allt möjligt annat gott som must, lemonad och tonics. Förra gången hade vi bartenders också, det finns ju massa alkoholfri sprit och den bartendern var ju grym. Det tror jag är en stor grej, nu går det att göra en riktigt bra sober club. 

Framöver kommer Inside/Out även att starta upp talks, som också blir en byggkloss i hela arrangemanget där de kommer att producera en podcast, samtalskvällar och livesamtal som inte enbart kretsar kring just beroende. 
– Inte som en klassisk beroendepodd – att man intervjuar sådana som mig, som har tolvstegs-gemenskap, att man mår mycket bättra av att vara nykter och så vidare. Det är jätterelevant att det finns sådana men vi ska försöka att ta ett större grepp om livsstil, hälsa, hållbarhet, alkohol och droger ihop. Vad är det för norm? Att bjuda in till öppna samtal oavsett om man är nykter eller inte och vrida och vända på fenomenet. Jag tror att det kan bli bra. Sen den delen som jag arbetade mest med i vintras då när vi inte kunde köra klubben är den del som heter change. Jag vill förändra samhället och då tror jag på någonting mer än att driva en klubb så då sitter jag med andra organisationer och driver olika projekt. 

– Vi ska inte stå och falla med klubben. Vi gör olika saker, vi har club, talks som börjar snart och change där vi sitter med externa projekt och sedan så arbetar vi med något som heter community. Det kallar vi för crowd, det börjar såklart med våra stammisar och de som tycker att vi är grymma. Så vi har startat upp en Facebook-grupp för dem, där vi kan föra en dialog med dem och ta med dem i utvecklingen av konceptet men också för att skapa något större. Vi kanske vill ha en träningsgrupp eller göra en resa som är nykter, och ha olika former av kvällar där vi gör balla grejer.

Med Inside/Out vill Magnus skapa nya miljöer att mötas i samtidigt som han arbetar med normer och med att ifrågasätta de som råder i vårt samhälle. Han vill normalisera att festa, dansa, flirta och ha roligt inte behöver vara synonymt med att man ska vara full.
– Det kan vara så att man kan vara full ibland, jag vill inte säga ”nu ska alla leva som mig”, för jag hade inte slutat själv om jag inte hade fått alla de konsekvenser jag fick. Så jag pekar inte finger åt någon, det är det sista jag skulle vilja göra. Däremot så tror jag att det skulle gagna varje individ om normen luckrades upp, på två sätt tänker jag. Det ena är väl så att oavsett var man går om det är konsert eller svartklubb på Ringön, så ska det i det tillfället vara enklare att ta egna beslut. Men även att skapa miljöer, både att man själv kan välja oavsett var man är men också att det ska finnas fler ställen att välja på, det är dit jag vill komma. Man vill inte peka finger för då är det ingen som lyssnar. Gör vad du vill, gå var du vill och hur du vill, jag bryr mig inte, men alkohol- och drognormen dödar människor. De flesta som läser Djungeltrumman känner antagligen någon som har supit ihjäl sig, knarkat eller har otroliga problem som förstör liv. Ska vi tillsammans göra det lite mer okej att göra egna val? Man kanske inte behöver tjata på sin kompis. 

Om man är en person som väljer bort att dricka oavsett anledning så är det inte helt ovanligt att folk kring en blir provocerade. Varför tror du att man möts av sådana reaktioner? 
– Det här är så otroligt intressant. En norm är en tankekonstruktion som alla skriver under på och har gjort en lång tid. Så jag förstår att våra hjärnor har mönster, det har med psykologi och rädslor att göra. Från 15-16 års åldern börjar man testa att dricka och då dricker man vid vissa typer av tillfällen. När man ska dansa, flirta, gå på klubb, dejt, quiz och tillsist blir det även när man bara ska umgås med sina vänner. Det blir en vana som man bara gör utan att tänka kring och tillsist blir det väldigt svårt att bryta när alla tänker i samma banor, då det är såhär vi gör i den här flocken. När någon bryter mot det blir det en obalans och stör gruppen och skapar en rädsla. Det är en krånglig förklaring men jag tror att det är på den nivån, att vi från 15-16 års ålder i vissa situationer lär oss att vi kan reglera känslor med alkohol –  man blir mindre nervös, tycker att man är cool och snygg och får lov att tillhöra en grupp. Att bli utesluten från en grupp är en av människans starkaste rädslor. Därför är det väldigt svårt som individ i en grupp att säga ”jag vill bryta det här beteendet för jag mår inte bra”. Jag tror att det kanske krävs ett större samtal om mobilberoende, utseendehets och massa saker som inte är hållbara, det här är bara en av de sakerna som inte är hållbara.