Annons ↓ Annons ↑

Low-Fi Concerts – där vardagsrummet blir konsertlokal

Low-Fi Concerts vill skapa unika upplevelser där artister och publik möts i en intim och inte sällan annorlunda konsertmiljö. Djungeltrumman har pratat med Low-Fi Concerts inför deras lansering i Sverige och Göteborg. 

Low-Fi Concerts har funnits i Danmark sedan 2018 och nu är de redo att ta sig an den Svenska musikscenen. Deras idé grundar sig i att föra samman publiken och artisterna i en unik upplevelse som bryter traditionella konsertvanor. Via deras plattform kan såväl artister som aspirerande värdar skriva upp sig och sammanstråla för att skapa en konsertkväll. Deras spelningar kännetecknas av att de nödvändigtvis inte sker i en traditionell konsertmiljö eller på en vanlig scen, istället skapas liveupplevelser i någons hem, på ett kafé, galleri eller i någons trädgård. 
– Vi tror på ekonomisk transparens och sätter alltid artisten först. Efter att ha skapat en profil kan artisten kontakta eller bli kontaktad av värdar som är helt vanliga personer som vill arrangera en konsert. När artisten och värden har kommit överens kring datum och biljettpris lägger de upp konserten på Low-Fis plattform och säljer biljetterna direkt på plattformen.

Low-Fi berättar att de medvetet strävar efter att skapa ett öppet och jämställt utrymme med en stor blandning av artister och genres och erbjuder bland annat såväl hip hop som jazz och elektroniskt. När de började fundera kring att etablera sig i Sverige så var valet av stad enkelt. 
– I och med att Göteborg har en sådan rik musikhistoria och ett sådant stort mångfald av artister så var det ingen fråga om saken. Efter den initiala lanseringen i Göteborg som kommer att vara i tio dagar kommer vi att arbeta oss igenom resten av Sverige. Vi har redan sett att en massa grymma artister från hela Sverige har registrerat sig. Att säga att vi är taggade är en massiv underdrift. 

Foto: Low-Fi Concerts

Inför själva Sverigepremiären av Low-Fi har de hyrt ett hus i Långedrag där spelningar kommer att arrangeras såväl inomhus som utomhus. Men det finns även chans att ta del av upplevelsen runtom i stan.  
– Mellan den 11 och 20 juni kommer vi att arrangera tolv konserter i Långedrag och kommer att visa många olika artister från så många genres som möjligt. Utöver konserterna vid Low-Fi-huset kommer ett antal privata och semi-proffessionella värdar att hålla i inomhus- och utomhuskonserter runtom i stan, men det kommer även att finnas konserter på lokala scener. Vi hoppas att det kommer att bli en intim konsertfestival som kommer nå ut till många Göteborgare. 

Mellan den 11-20 juni kommer de även att arrangera en paneldiskussion med verksamma inom den lokala musikindustrin och hålla i informationsmöten för de som är intresserade av att bli värdar. 
– Vi har även gått samman med lokala aktörer för att göra konserter tillsammans med dem, såsom Viktors Kaffe och Kafferäven Rosteri. Sedan bjuder vi även in alla som har en yta som tar minst femton gäster och en artist eller ett band att skriva upp sig på plattformen för att delta i vår lansering. Alla konserter och kringaktiviteter kommer presenteras på vår hemsida och i våra sociala medier. Efter lanseringen i Göteborg kommer vi att göra mindre event och andra initiativ för att lansera Low-Fi i resten av Sverige. Vi hoppas att alla fantastiska artister och värdar som redan har registrerat sig i Sverige kommer att hjälpa oss att göra sommaren till en underbar konsertsommar.

För att skriva upp sig som värd hos Low-Fi krävs det egentligen inte så mycket. Du behöver ett utrymme som kan ta in minst femton gäster och ett eluttag, resten är upp till värden.
– Konserten kan vara i ditt vardagsrum, garage, tak, trädgård, kontor, frisörsalong, galleri eller liknande. Rent personlighetsmässigt så har vi märkt att Low-Fi värdarna oftast är personer som gillar att föra samman människor och är initiativtagare när det kommer till kulturella aktiviteter i sin lokala krets. En värd är någon som vanligtvis arrangerar middagar och andra sociala sammankomster inom sitt egna nätverk. Med andra ord så är värdskapet något som faller dem naturligt.

Foto: Low-Fi Concerts

Värdarna har stor frihet i att sätta sin egen prägel på konsertupplevelsen och arrangörerna bakom Low-Fi berättar att det kan se väldigt olika ut beroende på vem som arrangerar spelningen. Medan vissa har ställt fram stolar och serverar champagne, vin och snacks till gigen har andra valt att lägga fram några kuddar på golvet. 
– Det är lite av Low-Fis charm, alla konserter är olika och du vet inte vad du kan förvänta dig förrän du möter värden i entrén. Ett vanligt förekommande drag hos alla våra värdar är självklart att de är supertrevliga, varma och älskar musik. Från ett bredare perspektiv så drivs värdarna av en känsla av att bidra till något större, de stöttar lokala artister och musikindustrin på ett direkt sätt och får en snabb belöning i form av konserterna. Det ger dem en känsla av mening som de kanske har letat efter eller kanske ens inte visste om att de sökte.

Low-Fi Concerts anpassar sin biljettförsäljning efter hur stor platsen där spelningen äger rum är, men säljer sällan mer än 50 biljetter till sina spelningar. De tycks inte se sig själva som konkurrenter till de större konsertlokaler med stora publikhav, utan mer som ytterligare en valmöjlighet där den intima och nära musikupplevelsen står i fokus. 
– Tack vare den konceptets intima natur får folk möjlighet att interagera med varandra och artisten kan slappna av mer eftersom artisten vet att den är i ett tryggt sammanhang med en avslappnad publik. Efter att du har upplevt en Low-Fi konsert kommer du förstå precis vad vi menar.