Lisa Larsson om Sveriges Mästerkock och konsten

Konstnären Lisa Larsson är just nu aktuell i Sveriges Mästerkock. Efter en längre tid utomlands är hon tillbaka hemma i Sverige. Vi har pratat med göteborgaren om konsten, maten och drömmarna.

Först och främst skulle vi vilja veta lite mer bakgrundsinfo om dig. Vem är du och var håller du hus nu för tiden?
– Jag är född och uppvuxen i Göteborg, fyller 30 år i april. Jag är konstnär och nu även deltagare i Sveriges Mästerkock. Jag är ganska nyligen hemflyttad till Sverige, vilket känns enormt spännande. Överraskande faktiskt, eftersom att Sverige inte alls var min plan. Jag studerade konst och arbetade som konstnär i New York i åtta år och kände en dragkraft till Europa. Hade tänkt att jag skulle söka mig runt i Frankrike, Grekland, Italien eller Spanien för att hitta mitt nya hem av inspiration. Sen inträffade vår globala kris och jag kom hem till Sverige. Många fina saker skedde i mitt liv när jag kom hem så jag bestämde mig för att testa på livet i Stockholm och sätta medelhavsdrömmarna på paus. Trodde aldrig jag skulle säga detta som en trogen göteborgska men Stockholm talar till mig.

Lisa Larsson

Det känns som att du har en försmak för somriga motiv, hur kommer det sig?
– Jag tror vi alla har behövt en tillflykt under det gångna året. Jag har under de senaste månaderna utforskat stilleben igen, där jag försöker skapa harmoniska situationer som tilltalar själen. Jag har djup förståelse för ifrågasättande och granskande konst med tanke på tiden vi lever i men jag känner mig mer inspirerad av att skapa enkel konst just nu. Vi behöver inte utsätta våra sinnen för mer press än vad de redan utsätts för, istället kanske tillåta oss att njuta av skapelser som ger oss en trygghet och längtan.

Du hade en utställning på Foo Kafé i Göteborg förra året, vad har du haft för dig sedan dess?
– Tavlorna som ställdes ut på Foo var precis hemflugna från en utställning i New York så det var fullt ös under och efter utställningen med att komma till rätta. Jag flyttade upp till Stockholm strax därefter och försökte skapa rötter. Sista halvåret jag bodde i New York var jag lite rotlös och saknade bostad, jag hade verkligen en längtan efter att hitta en trygg plats. Jag hittade min ateljé som jag delar tillsammans med andra fantastiska kvinnliga kreatörer och atlején har varit en stor bidragande faktor till min produktion detta året. Jag flyttade även till Deià i Spanien under förra året för att måla och Deià gav mig mitt nya narrativ för nästa utställning som sker i år.

Hur kommer det sig att du valde att söka till Sveriges Mästerkock
– Jag har alltid lagat mat, sedan barnsben. Upplever jag mycket frustration eller om jag haft en dålig dag på jobbet så är köket min fristad. Där kan jag vara helt fri och lekfull. Jag är ett mega fan av matlagningsprogram och har alltid tänkt att det skulle vara otroligt kul att få vara med om en sådan resa. Jag såg en annons på Instagram och sökte utan att riktigt förvänta mig något utav det. Att få vara med i Sveriges Mästerkock har varit en otrolig upplevelse, det har känts lite som en overklig resa.

På din första audition i programmet serverade du torskrygg, är det en av dina specialitéer? 
– Växer man upp i Göteborg och har sådan stadig tillgång till högklassig fisk är det det man lagar. Jag fiskade en del och åt mycket fisk under uppväxten så allt från havet gör mig lycklig. Kan inte direkt säga att jag har någon specialitet, jag lagar snarare nytt varje gång. Testar mig fram och ser vad som händer, ibland blir det magi ibland inte alls.

Någon annan rätt du gärna bjuder på? Exempelvis när du har nära och kära på besök hemma.
– Det beror helt på vilka gäster jag har på besök, jag vill gärna försöka laga för just de personerna som sitter kring bordet. Men pasta.. Pasta, gah vad fint det är.

Lisa Larsson

I programmet berättar du om hur du i framtiden vill ha ett hem som fungerar lite som ett värdshus, berätta mer om det!
– Många i programmet har väldigt specifika tankar om vad de vill göra sen. Öppna restaurang, skriva kokbok eller bli professionell kock. För mig är ambitionen mer diffus och romantisk. Jag har en dröm om ett vackert stenhus, omgivet av solljus och natur. Jag är som lyckligast när konsten, maten, vinet och människorna är sammankopplade. Det rätta huset hade kunnat skapa den miljön tror jag. Där samtal löper fritt, där vinet flödar obegränsat och det alltid luktar nybakat bröd. En diffus dröm det må vara, men vad vore vi utan drömmar?

Vad är planerna framåt? Kommer vi få se dig både inom konstvärlden och matlagningsvärlden?
– Just nu målar jag för fullt inför den kommande utställningen och garvar över att se mitt egna ansikte på TVn. Om det blir matlagning på professionell nivå är jag ännu osäker på, men att laga för den som är hungrig kommer jag alltid göra! Men håll utkik för utställningen.

pastedGraphic.png