Annons ↓ Annons ↑

Lev La Dolce Vita –  flärdfulla Milano på hemmaplan

Text: Sandra Kvist

Ber man någon att tänka på en stad i Italien svarar nog de flesta Rom där listan över episka monument kan göras lång. Men man skulle faktiskt kunna påstå att Rom lever på gamla meriter, Colosseum någon? Istället är det i Milano, landets näst största stad som varken kan luta sig tillbaka på vare sig kungliga slott eller riksdagar, där det verkligen händer.

I Milano slipper man gamla skulpturer och halvt förfallna fontäner och kan istället ta sig an smak, klass och flärd. Något som sammanfattar staden där shopping i Gyllene Triangeln, strosa på designutställningar och låta smaklökarna dansa på någon Instagram-vänlig osteria står högt på listan. Som alltid så handlar lyx om inställning och visst kan Göteborg leverera lite subtil snobbighet minst lika bra som Italiens modemecka. 

Starta en stilfull staycation a la Milano med att checka in på Elite Plaza. Inget kan väl kännas mer italienskt än en dubbel sammansättning av något som låter sjukt grandiost. Bara smaka på det – Elite Plaza. Ett fint alternativ som fångar det italienskt familjära är Bellora, ett stenkast nedför Avenyn. På samma adress avnjuts med fördel även en aperitvo på terrassen i kvällssolen. Generellt känns hotellbarer som en bra idé för lite flärd. Det är något speciellt med miljöer där ett glas skumpa till frukost eller en espresso alldeles för sent inte är några konstigheter. Känslan av att allt är möjligt och att vad som helst kan hända är väldigt Milano. Vad du än väljer får det gärna kännas på gränsen till daterat där Hotell Radisons vita skinnsoffor, Clarion Posts överdimensionerade fåtöljer och restaurang Familjens röda plexiglas samtliga stationerar bra exempel. Efter fördrinken är det dags för middag, gärna en sen sådan och helst på valfritt ställe som börjar på La, där det mest gastronomiskt finstämda stavas La Strega. För den som föredrar pizza eller pasta håller Bovet fanan högt vad gäller det förstnämnda och stans bästa pasta hittas utan konkurrens på Aldardo. För natten känns en klubbkryssning längs Avenyadresserna lagom lyxigt.   

En stor del av Milanos charm är innergårdar. Små hemliga barer och guldkorn till krogar, väl gömda bakom massiva postar. I Göteborg slår nyinvigda Viktoriatorget an en liknande sträng och både Avenyfamiljens innergård på tredje lång och Oceanen är ikoniska oaser. Bonus är även att hitta (på) ett myndighetsärende då de flesta kommunalt ägda byggnader ligger på pampiga adresser med dito tillhörande gårdar. 

Ett ställe det gärna rycks i när man besöker modemeckat Milano är shoppingtarmen. Epitetet ”chic” kan helt klart sammanfatta milaneserna. Solglasögon inomhus någon? För att stilla suget efter något snyggt och skräddat – styr stegen mot Tiger, Sveriges svar på Armani. På tal om skräddat så är det extra kul att det i samband med NK:s nyöppning av varuhusets nedre plan faktiskt flyttat in just en sådan. För den som istället verkligen vill bejaka sin inre italienare hittar man allt man behöver och lite till på ABCD. Glöm inte heller att hålla koll på lokala up and coming-designers från designhögskolan i Borås. 

Kaffedags. Ta dig till Doppio för en Milano-osande upplevelse (obs missa ej deras egenbakade Media Lunas! Förvisso argentinskt men likväl jädra gott) eller citycentrala Bar Centro för ett gott span-läge. För ett alternativt möte med italiensk kaffekultur a la, ursäkta uttrycket – racerbajs, rekommenderas fyra skedar superstarkt snabbkaffe som köps i vanlig matbutik. Förutom kaffe består italienarens basföda av gelato. Det i särklass bästa svaret på Italiens stolthet är Råda Gelato som gett oss moderna smak-klassikerna brynt smör och chokladsorbet.

Ingen semester är komplett utan lite kultur och ett smart sätt att uppleva La Scalas flärd för en spottstyver är höra sig för med GöteborgsOperan kring sista-minuten-biljetter som släpps till utvalda föreställningar. Fortsätt det finstämda spåret med ett besök på Hasselblads Center – Göteborgs svar på influencerfavoriten Fondazione Prada. Arkitektektionisk må Milano ha Duomon men visst har även Göteborg kyrkor som kan mäta sig med denna jättekatedral. Domkyrkan, svingamla G:a Örgryte kyrka och Oskar Fredrik som faktiskt anses som ett av Europas finaste exemplar i nygotisk stil med sina gargoyler, är några heta tips. Göteborg och Milano hittar systerskap i sina spårvagnar så varför inte avsluta din staycation med en resa med Ringlinjens gamla vagnar? 

Kuriosa
På tal om spårvagnar är modellen M32 just en italiensk sådan, en upphandling det minst sagt ”gnisslats” om sedan Västtrafik tog dessa i bruk 2005.