Annons ↓ Annons ↑

KvinnoAgendan lyfter fram kvinnors historia

I söndags släpptes den feministiska kalendern KvinnoAgendan – en kalender som syftar till att lyfta fram kvinnors historia och framförallt att samla in pengar till organisationen Kvinna till Kvinna.
– De gör dagligen ett fantastiskt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet runtom i världen, säger Irma Eneroth som står bakom projektet KvinnoAgendan. 

KvinnoAgendan är en feministisk kalender gjord av tolv skribenter som har parats ihop med tolv illustratörer. Tillsammans har de skapat tolv porträtt av kvinnor de inte tycker har fått den uppmärksamhet de förtjänar.
– Många kvinnor har genom historien levt intresseväckande liv och genomfört imponerande bedrifter som har ändrat världen vi lever i. Trots det har inte deras namn kommit att ingå i det allmänna medvetandet. Så KvinnoAgendan är vårt svar på det missförhållandet. Vi berättar inte kvinnornas hela historia, men hoppas kunna väcka nyfikenhet.

Själva idén kommer ur ett liknande projekt i Katalonien vid namn Agenda de la Dona, som varje år, sedan starten 1990, lyfter teman inom ramen för kvinnors rättigheter, och där pengarna doneras till en organisation som jobbar med just de frågorna.
– Jag har en god vän från Katalonien som heter Marta, och det var hon som 2016 introducerade mig till Agenda de la dona. Året därpå blev hon tillfrågad, i egenskap av journalist, om hon ville skriva en utav månaderna i 2018:s Agenda de la Dona, varpå hon bad mig stå för illustrationerna. Temat var kvinnor på flykt, och när slutresultatet kom på posten kändes det mäktigt att ha varit en del av ett kreativt projekt som dessutom uppmärksammade kvinnors rättigheter, säger Irma och fortsätter:
–Jag insåg att vi inte hade något liknande i Sverige, och då föddes idén.

KvinnoAgendan syftar till att uppmuntra kvinnor att skapa, ta plats och vara stolta över sin kreativitet, men också till att lyfta och porträttera kvinnor som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.
– Men det största målet är givetvis att samla in pengar för att stödja Kvinna till Kvinna, som gör ett helt fantastiskt jobb.

Hur gick du från idé till verklighet?
– Jag hörde av mig till kvinnor i mitt kontaktnät för att höra om de ville vara en del av projektet och jag möttes av en överväldigande entusiasm. Jag ville att projektet skulle bestå av en blandning av kvinnor med olika relation till sitt skapande – både vad gäller erfarenhet och stilar.

När Irma hade hittat tjugofyra kvinnor, redo att ideellt arbeta för att göra KvinnoAgendan till verklighet, parades varje skribent ihop med en illustratör – och tillsammans valde de vilken kvinna de ville lyfta fram.
– Som projektledare hade jag nu den otroliga ynnesten att följa hur porträtten växte fram och jag inspirerades av berättelserna jag fick höra om dessa tolv mäktiga kvinnor som idag fyller kalenderns sidor. Samtidigt imponerades jag av hur alla tog sig an uppgiften att skapa porträtten med så bred variation. Det är otroligt häftigt att se hur ett så litet frö som jag planterade hos de medverkande kunde växa till att bli tolv så olika och häftiga porträtt. Resultatet är bortom vad jag i min vildaste fantasi hade kunnat föreställa mig. Jag är golvad.

Kommer ni fortsätta med KvinnoAgendan även nästkommande år?
– Ja, det är i alla fall målet. Då tänker jag också att vi ska arbeta mer utifrån olika teman, precis som i Katalonien.

Och var kan man haffa sig en KvinnoAgenda?
– Snart kommer man att kunna köpa kalendern på www.kvinnoagendan.seoch hos utvalda bokhandlar!

Kolla även in KvinnoAgendans instagram: @kvinno_agendan

Text: Elin Gustafsson