Annons ↓ Annons ↑

Kulturen om krisen – Christine Friberg, dj och kreatör

Hur mår kultur- och nattlivet i coronatider? Vi har tagit tempen på några av stans alla kulturutövare, arrangörer, dj:s och musiker. Möt mångsysslaren Christine Friberg som du oftast brukar finna i dj-båset.

Hej, vem är du och vad arbetar du med? 
Hej! Christine Friberg, frilans stylist, creative consult, klubbarrangör, dj och promoter, ligger bakom klubbkoncepten Hokus Pokus och Abrakadabra som fokuserar på kvinnliga/ickebinära dj:s inom elektronisk dansmusik. 

Vad tycker du om det rådande läget i Göteborgs krog- och nöjesliv? 
– Jag är  givetvis väldigt förtvivlad över hur mycket effekten av den rådande situationen med Coronaviruset har påverkat krog och nöjesbranschen.

Hur har stämningen varit hos dig på sistone? 
– Då jag frilansar och försörjer mig helt på detta, så har det här drabbat mig väldigt hårt rent ekonomiskt. jag är dock långt ifrån en av dom som lider mest, och jag försöker vara vid gott mod, och har ändå tillförsikt till en bättre tillvaro för oss alla framöver.

Hur kommer era arrangemang att se ut framöver? 
– Då vi nyss fått nya restriktioner om att samtliga nattklubbar, barer och restauranger endast får tillåta bordsservering, så blir vi tvungna att ställa in alla inplanerade klubbtillfällen både I Göteborg och Stockholm. Jag tror dock starkt  på att vi kommer på någon tillfällig kreativ lösning att fortsätta med det vi gör, sprida glädje och spela musik tillsammans. Vi planerar till exempel  på att köra livestream events, och bjuda in de dj:s vi hade inbokade att delta i detta.

Hur tror du att framtiden kommer att se ut för nattklubbarna? 
– Jag tror att det finns ett otroligt stort stöd från alla dem som vanligtvis är ute och klubbar, en vilja att stötta kulturen och gå samman för att låta sina favoritställen fortsätta leva vidare. Jag skulle tro att det i början kanske även finns en vilja att supporta sina lokala favoriter, både artister, dj:s, klubbarrangörer med mer, för att vi alla skall kunna fortsätta göra det vi gör.

Vad har ni gjort för att parera de konsekvenser som det rådande corona-läget har lett till? 
– Då det är en oviss tid vi alla är i just nu, så vet vi inte när vi kan dra igång som vanligt igen. Min förhoppning är att klubbarna får leva vidare online tills dess.

Vad har ni för uppmaningar till Göteborgarna? 
Jag skulle vilja uppmana till att ”support your locals” och kan vi inte dansa, äta, skåla tillsammans, så köp take away från lokala restauranger, caféer med mer, samt kolla in olika dj:s och artisters livestreams, var solidariska och kom ihåg att vi alla är i detta tillsammans.

Hur stöttar en bäst sin favoritklubb? 
 Stötta dina favoritställen och dina lokala arrangörer. Pustervik har till exempel en support ticket man kan köpa för att bidra till deras överlevnad. Det är även många som arrangerar saker med liten eller ingen budget alls, men som gör enorm skillnad för scenen och brinner för vårt kultur och nöjesliv. Stötta genom att till exempel betala inträde, (som oftast går till gager mm för artister) ett exempel från klubbvärlden i Berlin, är initiativet ”united we stream” där klubbarangörer, artister och promoters gått samman för att hålla nattlivet i gång online, där man kan donera valfri summa och delta i insamlingen för att rädda nattklubbscenen. Något jag gärna hade varit med att dra igång här hemma i Göteborg.

Dela med dig av din peppigaste låt. 
The African Dream – All in the Same Family. En riktig klassiker, världens enligt mig peppigaste låt, och väldigt passande i dessa tider.